ΤΟΠΙΚΑ

Ελλείψεις στα πυροσβεστικά κλιμάκια των Β. Σποράδων

ελλείψεις-στα-πυροσβεστικά-κλιμάκια-851206

Επίσκεψη στο πυροσβεστικό κέντρο Σκοπέλου πραγματοποίησε ο Κώστας Καρτάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος Βουλευτής Μαγνησίας.
Ο Κώστας Καρτάλης μετά την επίσκεψη δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το πυροσβεστικό κέντρο Σκοπέλου και να ενημερωθώ σχετικά με το σχεδιασμό και τα μέσα που υπάρχουν για την πρόληψη αλλά και για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Διαπίστωσα ότι οι ανάγκες σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό έχουν σε σημαντικό βαθμό καλυφθεί, αλλά τα διαθέσιμα πυροσβεστικά οχήματα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα και δεν ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες προστασίας του δασικού πλούτου της Σκοπέλου. Παράλληλα ο σχεδιασμός για τα αναγκαία μέτρα πρόληψης πρέπει άμεσα να αξιοποιήσει τους εθελοντές που έχουν ήδη εκδηλώσει την πρόθεσή τους να συνδράμουν.
Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει κατανοήσει τις πιεστικές ανάγκες των νησιών των Βορείων Σποράδων σε ότι αφορά στις ανάγκες των πυροσβεστικών τους κλιμακίων. Τα πρόσφατα παθήματα του Νοτιοανατολικού Πηλίου και της Σκιάθου δεν έγιναν απ’ ότι φαίνεται μαθήματα. Η επίκληση δημοσιονομικών δυσκολιών δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία, καθώς οι πιστώσεις που απαιτούνται είναι μικρές και δεν ανατρέπουν τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Ο Κώστας Καρτάλης επισκέφθηκε επίσης το Αστυνομικό τμήμα Σκοπέλου, την Εφορία Σκοπέλου και το Δασαρχείο Σκοπέλου. Κοινό συμπέρασμα σε όλες τις επισκέψεις είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικά για το δασαρχείο Σκοπέλου ο Κώστας Καρτάλης δήλωσε: «Η ετήσια χρηματοδότηση του Δασαρχείου για τις ανάγκες πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι μόλις 25.000 ευρώ και για τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων. Όπως γίνεται κατανοητό, το δασαρχείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στα αναγκαία μέτρα πρόληψης (πυροφυλάκια, προληπτικές αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες κ.α.). Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση του δασαρχείου με επαρκή χρηματοδότηση και με προσωπικό. Πρώτη προτεραιότητα πρέπει επίσης να είναι η κατάρτιση του δασολογίου, ώστε να απογραφούν με λεπτομέρεια όλες οι δασικές εκτάσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου