ΤΟΠΙΚΑ

Επικυρώνεται η απόφαση για Αγ. Παρασκευή

επικυρώνεται-η-απόφαση-για-αγ-παρασκε-855738

Την απόφαση που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, σε συνάντηση με κατοίκους της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής, την περασμένη εβδομάδα, για την πολεοδόμηση της συνοικίας, 24 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας, θα επικυρώσει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, στη συνεδρίασή του, αύριο, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, στις 6:15 το απόγευμα.

Το δημοτικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει την ανάθεσης εκπόνησης μελέτης για την ανασύνταξη του γ’ κεφαλαίου της Πράξης Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής και να την ολοκληρώσει.

Η μελέτη αφορά σε έκταση 660 στρεμμάτων στον οικισμό. Σημειώνεται ότι με τη σύνταξη και την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής καθώς και με την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων σε περιοχές με αναλογισμό, περιέρχονται στον Δήμο Βόλου οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορεί πλέον να προβεί στη διάνοιξή τους με την αξιοποίηση της εισφοράς σε χρήμα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες μπορούν να προβούν στην ανοικοδόμηση των οικοπέδων τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση, σε περιοχές εντός οικισμών 1923 θα εφαρμοστεί η διαδικασία πράξεων αναλογισμού (ιδιοκτήτες οικοπέδων θα αποζημιωθούν από ωφελούμενους ιδιοκτήτες), ενώ στις υπόλοιπες περιοχές, θα υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις λόγω ρυμοτομίας και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτησιών σε εισφορά και χρήμα.

Το κόστος της μελέτης προεκτιμάται στις 190.726,07 ευρώ και η χρηματοδότησή της προέρχεται από ιδίους πόρους.

Η απόφαση αυτή συναντά διπλή αντίδραση από κατοίκους της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής. Υπάρχουν κάτοικοι που αντιδρούν ζητώντας να μην πληρώσουν εισφορές σε χρήμα, παρά μόνο σε γη, και κάτοικοι που δέχθηκαν με ανακούφιση την απόφαση του δημάρχου, καθώς μετά από 24 ολόκληρα χρόνια θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

Στο παρελθόν κάτοικοι που αντιδρούν στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης της συνοικίας είχαν καταφέρει δύο φορές, να αναστείλουν τη διαδικασία, πλέον όμως υπάρχουν πιέσεις και από την άλλη πλευρά των κατοίκων, οι οποίοι έχουν περιουσίες σε «ομηρία» για τις οποίες πληρώνουν φόρους χωρίς να μπορούν να αξιοποιήσουν.

Στη αυριανή συνεδρίαση δεν αποκλείεται το «παρών» να δώσουν κάτοικοι και από τα δύο «μέτωπα» που έχουν δημιουργηθεί στη συνοικία με τους μεν πρώτους να διαμαρτύρονται για τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν και τους δε, δεύτερους, για τους φόρους που ήδη πληρώνουν για περιουσίες που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου