ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τίμησε την ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

ο-βόλος-τίμησε-την-ημέρα-εορτασμού-της-855766

Την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης τίμησε χθες ο Βόλος με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Η ημέρα θεσπίστηκε με αφορμή την Επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου. Χώρος τιμής το ομώνυμο μνημείο στη πόλη του Βόλου, όπου ένας πολεμιστής αντάρτης με το όπλο του στην πλάτη σπάει τα δεσμά της φυλακής και της σκλαβιάς και παίρνει από το χέρι έναν φοβισμένο νεαρό προς τον αγώνα.

Πριν 80 χρόνια, τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, με μία άριστα οργανωμένη επιχείρηση της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, με τη συμβολή Άγγλων κομάντος, ειδικών στις ανατινάξεις, ανατινάχθηκε η μείζονος στρατηγικής σημασίας και πολύ καλά φυλασσόμενη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η Ελλάδα κόπηκε στη μέση, οδικώς και, κυρίως, σιδηροδρομικώς. Χωρίς αμφιβολία, ο Γοργοπόταμος αποτελεί κορυφαίο ορόσημο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έπληξε καίρια τις φασιστικές δυνάμεις του άξονα, τόσο το γόητρό τους, όσο και την επιχειρησιακή τους δυνατότητα, στέλνοντας σε όλο τον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ήταν αήττητες.

Το πλαίσιο του Νόμου για την Εθνική Αντίσταση θέσπισε η πρώτη Κυβέρνηση της Αλλαγής, με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 1982.

«Αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, όπως ρητά όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που αγωνίσθηκε οργανωμένα σε ομάδες εναντίον του στρατευμάτων κατοχής 1941 – 1944 ή έδρασε ατομικά με οποιονδήποτε τρόπο εναντίον τους ή βοήθησε με κάθε τρόπο τους Συμμάχους και το Συμμαχικό Αγώνα και δεν συνεργάσθηκε με τους κατακτητές».

Η Εθνική Αντίσταση παραμένει αλάνθαστη πυξίδα μας στον αταλάντευτο αγώνα μας κατά του ναζισμού και του φασισμού, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ σταθερά θέτει ως πρόταγμα την εθνική ομοψυχία και η αναγνώριση όλων των αντιστασιακών οργανώσεων το 1982 συνέβαλλε στη διαμόρφωσή της», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, το οποίο στις χθεσινές εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος, Νικόλαος Πολίτης και το μέλος της ΚΠΕ, Αντώνης Πολίτης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου