ΤΟΠΙΚΑ

Εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σε πρώτο πλάνο

εξαγορές-και-συγχωνεύσεις-επιχειρήσ-855884

Με ρεκόρ συμμετοχής επιχειρηματιών και στελεχών πραγματοποιήθηκε για άλλη μία χρονιά η 18η ετήσια επιχειρηματική επιμορφωτική συνάντηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Anemolia στην Αράχωβα, το προηγούμενο Σάββατο 19 Νοεμβρίου.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είχε τίτλο «Η επόμενη μέρα στη Στρατηγική Διοίκηση των Επιχειρήσεων». Το πρώτο μέρος του προγράμματος άνοιξε με τον χαιρετισμό του προέδρου Δ.Σ. του ΣΒΘΣΕ Αθανάσιου Συριανού και συνεχίστηκε με την ομιλία του αντιπρύτανη Διεθνούς Συνεργασίας & Ανάπτυξης και καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Παπαδάκη, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους αυτές συχνά αποτυγχάνουν και εξηγώντας στη συνέχεια το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να βρίσκονται μεταξύ των (λίγων!) επιτυχημένων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις παρουσιάζονται πιο αναγκαίες από ποτέ, το μεγάλο πρόβλημα είναι η οικογενειακή μορφή και το μικρό μέγεθος της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

«Η χώρα μας σε σύνολο 820.000 επιχειρήσεων, διαθέτει μόλις 2.500 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζόμενους. Το πολύ μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας, αλλά και εξωστρέφειας, προβλήματα τα οποία μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, η πολιτεία φιλοδοξεί να μετριάσει δίνοντας ισχυρά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για μεγέθυνση επιχειρήσεων μέσω εξαγορών ή συγχωνεύσεων», ανέφερε.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του γενικού διευθυντή του ΣΒΘΣΕ Βασίλη Κλειτσογιάννη και ακολούθησαν οι παρουσιάσεις από τα στελέχη της KPMG Greece και συγκεκριμένα του Deputy Senior Partner Βαγγέλη Αποστολάκη, και της Senior Manager Κατερίνας Πολυζώη, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε ζητήματα διακυβέρνησης και στρατηγικής που καθορίζουν την επιτυχία της διαδικασίας της διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στο τελευταίο μέρος της επιχειρηματικής συνάντησης του Συνδέσμου, η κ. Πολυζώη, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της διαδοχής και στις καθοριστικές αποφάσεις για τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας και της διοίκησης από τη μία γενιά στην άλλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου