ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση για τα προβλήματα των εργαζομένων στους Δήμους

παρέμβαση-για-τα-προβλήματα-των-εργαζ-864249

«Οσοι προσπαθούν να μας πουλήσουν «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» θα μας βρουν απέναντί τους», διαμήνυσε η επικεφαλής της ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, κατά την παρέμβασή της στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, στον Βόλο.

Η κ. Καρυδάκη, που έκανε παρέμβαση κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα μίλησε:

-Για τις δραματικές μειώσεις 40%-50% στο εισόδημα των εργαζομένων στους Δήμους την τελευταία δεκαετία, εισόδημα που σήμερα πετσοκόβεται ακόμα περισσότερο με τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια και στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

-Για την εντατικοποίηση της δουλειάς σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, πρώτα και κύρια σε υπηρεσίες αιχμής, όπως η Καθαριότητα, το Πράσινο, οι τεχνικές υπηρεσίες, τα Κοιμητήρια, ο Ηλεκτροφωτισμός, που στενάζουν πραγματικά σε όλη τη χώρα κάτω από το βάρος της μόνιμης υποστελέχωσης.

-Για τη διαχρονική αθλιότητα των συμβασιούχων συναδέλφων, με την πανσπερμία όλων των ευέλικτων μορφών εργασίας (δίμηνα, τετράμηνα, οκτάμηνα, 5 ημερών σύμβαση, «Βοήθεια στο Σπίτι») που κρατούν σαν πολιτικούς ομήρους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Καμία κουβέντα, καμία κίνηση για μονιμοποίησή τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-Για τη σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων – «εγκλημάτων» και των επαγγελματικών ασθενειών που το κράτος ούτε καν αναγνωρίζει ως τέτοιες, την ίδια ώρα που τα μέσα ατομικής προστασίας δίνονται στους εργαζόμενους στους Δήμους με το σταγονόμετρο ή και καθόλου και οι κυβερνήσεις διατηρούν την Επιθεώρηση Εργασίας σταθερά στα όρια της διάλυσης (ακούστε: μόνο 259 Επιθεωρητές Υγείας & Ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα για εκατοντάδες χιλιάδες εργασιακούς χώρους).

-Για τις ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών και την παραχώρηση διαχείρισης υποδομών μέσω ΣΔΙΤ, στο όνομα της ανεπάρκειας οικονομικών πόρων και της «εξοικονόμησης», με τα λεγόμενα «ανταποδοτικά τέλη» να μπαίνουν ως ενέχυρο προς τους ιδιώτες (Ν.4257/2014) και το βάρος τους να αυξάνεται και να πέφτει στους ώμους του λαϊκού κόσμου για να θησαυρίζουν διάφορα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα.

-Για την προώθηση των «Αναπτυξιακών Εταιρειών», στο όνομα της «ορθολογικής» διαχείρισης των κονδυλίων για την «τοπική ανάπτυξη», που θα λειτουργήσουν σαν Δούρειος Ίππος για την πλήρη αντικατάσταση των τεχνικών (και όχι μόνο) υπηρεσιών και του τεχνικού προσωπικού στους Δήμους, αξιοποιώντας και το δημοσιονομικό κορσέ που απαγορεύει τις προσλήψεις.

-Για την προσπάθεια να γίνουν οι εργαζόμενοι στους Δήμους συνυπεύθυνοι για την πανάκριβη ενέργεια στην οποία οδηγεί ο ανταγωνισμός των ενεργειακών ομίλων σε παγκόσμια κλίμακα. «Ενεργειακοί επιθεωρητές», «ενεργειακοί αναλυτές», «ενεργειακοί υπεύθυνοι» κτιρίων, αναγκαίες περικοπές κατανάλωσης επί ποινή παρακράτησης πόρων και άλλες αθλιότητες.

«Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Όλοι μας γνωρίζουμε τα προβλήματα, των εργαζομένων στους Δήμους και πού οδηγούν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης με τη μια ή άλλη μορφή των δημοτικών υπηρεσιών», είπε μεταξύ άλλων η κ. Καρυδάκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου