ΤΟΠΙΚΑ

Ωρα μηδέν στο Τμήμα Αιμοδοσίας

ωρα-μηδέν-στο-τμήμα-αιμοδοσίας-864259

Για το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου, το οποίο καθημερινά έχει να επιληφθεί των αιμοληψιών από ασθενείς και εθελοντές αιμοδότες και την ίδια στιγμή έχει στην ευθύνη του τη λειτουργία της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας και το πρόγραμμα μεταγγίσεων σε χρόνια πάσχοντες, δεν υπάρχει η πολυτέλεια απώλειας προσωπικού. Ιδιαίτερα όταν στο συγκεκριμένο νευραλγικό τμήμα απασχολούνται όλοι και όλοι τρεις γιατροί, ένας εκ των οποίων πρέπει να συμμετέχει στις εξορμήσεις εθελοντικής αιμοδοσίας εκτός Νοσοκομείου.

Και όμως σε έναν μήνα, αν δεν γίνει προκήρυξη για την πρόσληψη τουλάχιστον ενός γιατρού, από τρεις που είχε, θα απομείνει με δύο, που ακόμη και πατίνια να βάλουν στα πόδια, ακόμη και αν αντέχουν να δουλεύουν διπλοβάρδια, δεν πρόκειται να φέρουν εις πέρας όλες τις παραπάνω υπηρεσίες. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, για αυτό και χτυπούν καμπανάκι, πριν το Τμήμα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Ολα ξεκίνησαν όταν η μία από τους τρεις γιατρούς που απασχολούνται στο τμήμα αποφάσισε να κάνει τα χαρτιά της σε προκήρυξη που της δίνει το δικαίωμα να μετακινηθεί μόνιμα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας. Είχε το δικαίωμα να το κάνει και έκανε τα χαρτιά της. Στις κρίσεις που έγιναν εγκρίθηκε η αίτησή της και η γιατρός, μετά από δέκα χρόνια υπηρεσίας στο Αχιλλοπούλειο, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα αποχωρήσει.

«Πρόκειται για τρομακτική απώλεια», σχολίασε έντονα προβληματισμένος ο διευθυντής του Τμήματος Αιμοδοσίας, αιματολόγος, Στέλιος Λαφιωνιάτης.

«Εκεί που περιμέναμε να έρθει και τέταρτος γιατρός, γιατί είναι απαραίτητος, καθώς οι ανάγκες είναι αυξημένες, φεύγει η τρίτη συνάδελφος και απομένουμε δύο. Χειρότερα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφιωνιάτη, η αποδυνάμωση αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του τμήματος και χτυπά «καμπανάκι» μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

«Πώς θα λειτουργεί το τμήμα αιμοληψιών με δύο γιατρούς; Πώς θα παρέχουμε την ίδια στιγμή υπηρεσίες στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και πώς ταυτόχρονα θα είμαστε στο εξωτερικό ιατρείο του αιματολογικού;» αναρωτήθηκε ο ίδιος, δίχως να κρύβει στην απογοήτευσή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει άμεσα να κινηθεί η διαδικασία για την πρόσληψη επιπλέον αιματολόγου, διότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόβλημα θα οξυνθεί, με άγνωστες συνέπειες.

Αιμοληψίες καθημερινά

Σημειώνεται πως στο Τμήμα Αιμοληψιών διενεργούνται περίπου 10.000 αιμοληψίες κάθε χρόνο, καθημερινές 08.30 – 13.30 και 17.30 – 20.00 και το Σάββατο 09.00 – 13.00.

Εκτός του τμήματος υπάρχει κινητό συνεργείο, το οποίο πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοληψίες σε διάφορους αιμοδοτικούς συλλόγους του νομού Μαγνησίας.

Επίσης το συγκεκριμένο Τμήμα είναι αρμόδιο για να διακινούνται μονάδες αίματος και παραγώγων οι οποίες καλύπτουν τα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, καθώς και τις συνδεόμενες με το Τμήμα ιδιωτικές κλινικές.

Είναι επίσης υπεύθυνο για τις δοκιμασίες συμβατότητας, τον έλεγχο και την ταυτοποίηση αντισωμάτων, αλλά και για ανίχνευση του ιού της ηπατίτιδας και του Aids κ.λπ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου