ΤΟΠΙΚΑ

«Θα είμαι εκεί για να πάρω το πτυχίο μου»

θα-είμαι-εκεί-για-να-πάρω-το-πτυχίο-μου-864357

«Είμαι αποφασισμένος. Την Τετάρτη θα βρίσκομαι στη Λάρισα για να πάρω το πτυχίο μου», διαμηνύει ο φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λαυρέντης Κουρελάς, ο οποίος μολονότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των σπουδών του, δεν μπορεί να πάρει το πολυπόθητο χαρτί για χρέος… λίγων ευρώ στη φοιτητική εστία της Λάρισας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το θέμα ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και χθες εκδηλώθηκε τεράστιο κύμα συμπαράστασης στον φοιτητή από τη Ζαγορά από απλούς πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και συλλόγους φοιτητών στον Βόλο, που ετοιμάζουν διαμαρτυρία στην πρυτανεία του Π.Θ. την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Την ίδια ώρα όμως προκάλεσε και την αντίδραση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που με επίσημη ανακοίνωσή τους δεσμεύονται ότι «το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα».

Το όνομα του φοιτητή από τη Ζαγορά δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των φοιτητών, που θα ορκιστούν και θα λάβουν τα πτυχία τους στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις τρεις μετά το μεσημέρι, στο συνεδριακό του πρώην ΤΕΙ στη Λάρισα. Ο Λαυρέντης Κουρελάς, μολονότι έχει τελειώσει με επιτυχία τον κύκλο των σπουδών του, δεν μπορεί να αποφοιτήσει, καθώς δεν μπορεί να εξασφαλίσει το απαραίτητο έγγραφο από τη διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας ότι δεν έχει οφειλές. Χρέος 150 ευρώ στη φοιτητική εστία της Λάρισας ,όπου διέμενε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, τον κρατά σε… ομηρία.

«Είμαι αποφασισμένος. Την Τετάρτη θα πάω να πάρω το πτυχίο μου», λέει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δηλώνοντας ότι είναι αποφασισμένος να μη χάσει άλλο ένα εξάμηνο.

Σημειώνεται ότι αν δεν λάβει το πτυχίο του, την ερχόμενη Τετάρτη, θα πρέπει να περιμένει έως και τον ερχόμενο Μάρτιο για να ορκιστεί στην επιστήμη του. Ο ίδιος χρειάζεται το πτυχίο του όχι μόνο για να κλείσει τον κύκλο του στο Π.Θ., αλλά και για να το προσκομίσει στην εργασία του για να μπορέσει να προσληφθεί ως επαγγελματίας πλέον στην ειδικότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα των σπουδών του και όπως αναφέρουν καθηγητές από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Λάρισα έχει εκπληρώσει όλες του τις υποχρεώσεις και επιπλέον έχει ολοκληρώσει και την πρακτική του άσκηση με επιτυχία.

Οργή… λαού

Η περιπέτεια του φοιτητή προκάλεσε πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από χθες το πρωί, το τηλεφωνικό κέντρο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει «βομβαρδιστεί» από κλήσεις πολιτών, που δηλώνουν πρόθυμοι να καταβάλουν οι ίδιοι, ανωνύμως, το ποσό, που οφείλει ο φοιτητής στην εστία για να μπορέσει να αποφοιτήσει. Πολίτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και από το Αγρίνιο και τη Χαλκίδα επικοινώνησαν χθες το πρωί, για να καταβάλουν το ποσό εφάπαξ και ο φοιτητής να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του.

«Αλλοι χρωστούν εκατομμύρια ευρώ και κυκλοφορούν με λιμουζίνες χωρίς κανείς να τους ενοχλεί. Κι ένα παιδί, που έχει τελειώσει τις σπουδές του, δεν μπορεί να πάρει πτυχίο για 150 ευρώ;», δήλωσε αγανακτισμένος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ομογενής στις ΗΠΑ, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Χαλκίδα και διάβασε διαδικτυακά το θέμα που ανέδειξε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

«Δεν είναι λύση τα πτυχία με έρανο»

Ο Λαυρέντης Κουρελάς ενημερώθηκε για το τεράστιο κύμα συμπαράστασης, όμως δεν δέχθηκε να πάρει ούτε ευρώ. «Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Πραγματικά με συγκινεί απίστευτα η στάση τους. Ωστόσο το θέμα δεν είναι πώς θα εξασφαλίσω εγώ τα 150 ευρώ. Σήμερα είμαι εγώ, χθες ήταν μία φοιτήτρια με πατέρα καρκινοπαθή και μητέρα άνεργη, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Δεν μπορούμε να παίρνουμε πτυχία μετά από έρανο. Θα πρέπει να καταργηθεί το χαράτσι των φοιτητικών εστιών», η αντίδραση του φοιτητή.

Φοιτητές: «Να πάρει ο Λαυρέντης το πτυχίο του»

Το θέμα δεν άφησε αδιάφορη τη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βασίλη Κυριακίδη, ήδη φοιτητικοί σύλλογοι του Βόλου έχουν εκδώσει ψηφίσματα, που καταδικάζουν το «χαράτσι» στις φοιτητικές εστίες και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους φοιτητές, ενώ σε συνεννόηση με τους φοιτητικούς συλλόγους της Λάρισας προετοιμάζουν κινητοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της Πρυτανείας, στον Βόλο.

«Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τον ίδιο τον πρύτανη, με άμεσο αίτημα να πάρει ο Λαυρέντης το πτυχίο του, αλλά και να καταργηθεί το «χαράτσι» στις φοιτητικές εστίες», σημειώνει ο κ. Κυριακίδης.

«Θα ρυθμιστεί από το Π.Θ.»

Το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ προκάλεσε χθες την παρέμβαση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεσμεύεται για τη «ρύθμιση του θέματος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το χρέος θα καλυφθεί από τα ταμεία του Π.Θ. και ότι ήδη υπάρχει κινητοποίηση για να απονεμηθεί το πτυχίο στον Λαυρέντη Κουρελά, στην τελετή ορκωμοσίας της ερχόμενης Τετάρτης.

Στην ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές αναφέρουν τα εξής:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από έναν μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετάσχει στην ορκωμοσία την 1η Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί να πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα.

Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι», όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου