ΤΟΠΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την ημέρα Εθνικής Αντίστασης

συριζα-μαγνησίας-για-την-ημέρα-εθνική-864990

«Ανακοίνωση σχετικά με την 80η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου και την ημέρα μνήμης και τιμής της Εθν. Αντίστασης εξέδωσε η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μαγνησίας, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και οι βουλευτές Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατ. Παπανάτσιου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

Μια από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης σε όλη την τότε κατεχόμενη Ευρώπη ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις αντιστασιακές οργανώσεις της χώρας μας, τον ΕΛΑΣ και τον ΕΔΕΣ, την επέτειο της οποίας τιμάμε στις 25 Νοεμβρίου.

Αυτή η ηρωική ενέργεια είχε σημαντική συμβολή στην έκβαση του πολέμου καθώς καθυστέρησε τον ανεφοδιασμό των ναζιστών στην Αφρική.

Εξαιτίας της σπουδαιότητάς της επιλέχθηκε ως ημέρα μνήμης της Εθνικής Αντίστασης στο πλαίσιο του νόμου 1285/82 που αναγνώριζε τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στην Απελευθέρωση της χώρας. Συμβολή η οποία είχε αποσιωπηθεί μετεμφυλιακά και πολλοί από τους αγωνιστές είχαν πληρώσει την εθνικοαπελευθερωτική τους δράση με διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες και εκτελέσεις.

Η δράση της ΕΑΜικής Αντίστασης ανέτρεψε τα σχέδια των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής για πολιτική επιστράτευση και στηρίχθηκε πολύπλευρα από τη χειμαζόμενη κοινωνία, ενώ χτυπήθηκαν σημαντικοί στόχοι συμβάλλοντας στην ήττα του Άξονα στο πλαίσιο της μεγάλης αντιφασιστικής συμμαχίας. Οι θυσίες των αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης μας υπενθυμίζουν άλλη μια φορά, ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό, τον ναζισμό και τους νοσταλγούς τους παραμένει αδιάλειπτος και αδιαπραγμάτευτος. Τιμούμε τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης που πολέμησαν με αυτοθυσία. Τιμούμε τους αγώνες του λαού για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Ποτέ ξανά φασισμός.

Θυμίζουμε ότι την περίοδο των κυβερνήσεων με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, Επιτροπή της Βουλής με πρόεδρο τον τότε βουλευτή Τριαντάφυλλο Μηταφίδη ολοκλήρωσε τον σχετικό φάκελο για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

80 χρόνια μετά αξιώνουμε και περιμένουμε την απόδοση των απαράγραπτων γερμανικών οφειλών για την αποζημίωση και επανόρθωση των τεράστιων ανθρώπινων απωλειών, των ολοσχερών καταστροφών και της λεηλασίας που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα εις βάρος του ελληνικού λαού. Για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καλούμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να αναλάβει την ευθύνη της ως οφείλει, ως «καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ». Αξιώνουμε από την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καθήκον της και να τερματίσει την αδράνειά της στο ζήτημα αυτό. Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί για τη δικαίωση της Αντίστασης και των θυσιών της χώρας μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου