ΤΟΠΙΚΑ

Πολύωρες διακοπές ρεύματος στη Μαγνησία

πολύωρες-διακοπές-ρεύματος-στη-μαγνη-851206

Σε έξαλλη κατάσταση βιοτέχνες στην Α ΒΙΠΕ περίμεναν από τις 4 το απόγευμα μέχρι και τις 8.30 το βράδυ να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση προκειμένου να ξεφορτώσουν πρώτες ύλες.
“Για απαράδεκτη κατάσταση“ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Σπ. Στυλιαρογιάννης στον “ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, τονίζοντας ότι ”η ΔΕΗ από τις 4 το μεσημέρι τους παρέπεμπε από ώρα σε ώρα για την αποκατάσταση, χωρίς όμως μέχρι αργά το απόγευμα αυτό να έχει επιτευχθεί”.
Στα παράλια της Κορώπης (Μπούφα) και μέχρι την Άφησσο η διακοπή του ρεύματος προκάλεσε σοβαρή οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις της περιοχής, καθώς δεκάδες προϊόντα αλλοιώθηκαν, ενώ το πρόβλημα διογκώθηκε όταν με αιτία την διακοπή ρεύματος υπήρξε και διακοπή νερού (δεν λειτουργούσαν οι γεωτρήσεις).
Εξάλλου πολύωρη διακοπή ρεύματος σημειώθηκε από τις πέντε το απόγευμα χθες μέχρι τις δέκα το βράδυ στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί της περιοχής να μην μπορέσουν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Στο κόκκινο η ζήτηση…
Ιδιαίτερα αυξημένη παρουσιάζεται η ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα αυτό το χρονικό διάστημα σύμφωνα με το διευθυντή της ΔΕΗ Βόλου κ. Αχιλλέα Τσιργούλα. Ζήτηση που ξεπερνά τα 130-140 MW σε καθημερινή βάση, 30% δηλαδή περισσότερο από τη συνηθισμένη παροχή ενέργειας. «Δε θα μπορούσα να υπολογίσω την ακριβή ζήτηση σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς είναι κάτι με το οποίο ασχολούνται κυρίως στα κεντρικά της ΔΕΗ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ωστόσο μπορώ να πω ότι είναι αρκετά αυξημένη ιδιαίτερα τις περιόδους του καύσωνα».
Ο κ. Τσιργούλας εφιστά την προσοχή των καταναλωτών κυρίως τις ώρες αιχμής 11 – 3, οπότε και παρατηρείται η μεγαλύτερη κατανάλωση σε ρεύμα. «Σε καμία περίπτωση δε θα ζητούσα από τον κόσμο να μη χρησιμοποιεί τα κλιματιστικά του, έστω και τις ώρες αιχμής, διότι κατανοούμε τις δύσκολες συνθήκες. Όμως θα ήταν συνετό να μη αποφεύγουν να χρησιμοποιούν δύο και τρεις συσκευές ταυτόχρονα. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να επιλέξουν διαφορετικές ώρες για το μαγείρεμα ή το πλύσιμο των ρούχων, όπως βέβαια και το θερμοσίφωνα, και όχι τις μεσημεριανές ώρες όταν η ζήτηση ξεπερνά τα όρια του ανεκτού».
Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από τους ανθρώπους της ΔΕΗ ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα διακοπών ηλεκτροδότησης ήταν τουλάχιστον υπεράνθρωπες. «Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να διατηρηθεί το δίκτυο σε μια ομαλή κατάσταση και να μην υπάρξουν διακοπές. Μέχρι στιγμής τα καταφέραμε και αυτό είναι πολύ θετικό. Ωστόσο η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται. Ελπίζουμε να ανταπεξέλθουμε», τονίζει ο κ. Τσιργούλας.
Πάντως χθες η τοπική ΔΕΗ ήταν σε συνεχή επαφή με τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για να λάβει τις απαραίτητες εντολές για το ποιες περιοχές θα μείνουν εκτός δικτύου και ποιες θα επανασυνδεθούν, αφού η βλάβη σε σταθμό των Σκοπίων, απ’ όπου εισάγει ρεύμα η Ελλάδα, δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα.
Αυτό πάντως που είναι σίγουρο, είναι ότι σε περίπτωση αναγκαστικής διακοπής της ηλεκτροδότησης λόγω υπερφόρτωσης, πρώτα θα υπάρξει διακοπή ηλεκτροδότησης στις εργοστασιακές μονάδες της Μαγνησίας, στη συνέχεια στις αρδευτικές εκτάσεις και μετέπειτα, αν κριθεί αναγκαίο, σε κατοικημένες περιοχές. Κάτι το οποίο όμως στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου δεν έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Οι επόμενες μέρες καύσωνα θεωρούνται αρκετά επικίνδυνες για καταπόνηση του δικτύου. Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος των καταναλωτών τις επόμενες μέρες, οι οποίοι καλούνται σε συνετή χρήση διαχείρισης.
Τέλος, χθες ολιγόλεπτες διακοπές λόγω υπερβολικού φορτίου σημειώθηκαν και τις απογευματινές ώρες στις περιοχές της Μπούφας, του Σωρού, την Άφησσο και τη Βιομηχανική περιοχή, που συνδυάστηκαν παράλληλα και με διακοπή της υδροδότησης. Σύμφωνα με τη ΔΕΗ το πρόβλημα επρόκειτο να αποκατασταθεί χθες το βράδυ, εφόσον τα συνεργεία της υπηρεσίας βρισκόντουσαν συνεχώς σε εγρήγορση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου