ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα στο αστυνομικό μέγαρο για την ενδοοικογενειακή βία

ημερίδα-στο-αστυνομικό-μέγαρο-για-την-865748

Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας τονίστηκε στην ημερίδα, που διοργανώθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας από τη Διεθνή Ενωση Αστυνομικών και την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μαγνησίας. Ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου Χριστίνα Φασούλα, η οποία μίλησε για τις διαδικασίες προανάκρισης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε εκτενής παρουσίαση του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας, αναλύθηκαν θέματα της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης και τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας της Αστυνομίας, της Εισαγγελίας, των κοινωνικών δομών των Δήμων και της Περιφέρειας και γενικότερα των φορέων, που παρέχουν αρωγή, στέγη και ψυχοκοινωνική στήριξη στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Σε δήλωσή της η κ. Φασούλα τόνισε ότι «ζητούμενο είναι ο χειρισμός των υποθέσεων αυτών από τις αστυνομικές αρχές να διέπεται τόσο από την εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας προς τους καταγγέλλοντες, όσο και από την ορθή, πλήρη και εις βάθος προανακριτική διερεύνηση των καταγγελλομένων».

Η ίδια κρίνει ότι ο στόχος θα επιτευχθεί με τη θυματοκεντρική προσέγγιση κάθε περίπτωσης και την αξιοποίηση και συνεργασία με τις λοιπές συναρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Μαγνησίας της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Στέφανος Καρκάλης αναφέρθηκε στους απώτερους σκοπούς της ημερίδας, που ήταν η επαρκής ενημέρωση των αστυνομικών στο ευαίσθητο θέμα, που αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

«Θέλουμε να βοηθήσουμε στο έργο των αστυνομικών, που απασχολούνται καθημερινά με περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και να στηρίξουμε το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, που συστάθηκε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καρκάλης επισήμανε ότι «τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι αυξημένα στον Βόλο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που προβληματίζει και την κοινωνία και εμάς, καθώς είναι στο καθημερινό μας έργο να τα αντιμετωπίζουμε και πρέπει η γνώση μας να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης».

Ο ίδιος προτρέπει όποιον βιώνει ενδοοικογενειακή βία να «μη διστάζει να απευθύνεται στις αρχές και να καταγγέλλει το περιστατικό, το οποίο αποτελεί ένα φαινόμενο, που δεν μας κάνει καλό ούτε ως κοινωνία, ούτε ως οικογένεια. Η εμπειρία δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά μεταφέρονται στο μέλλον, όταν δεν αντιμετωπίζονται, και έχουν χειρότερες προεκτάσεις».

«Παρών» στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Βλάσης Βαλατσός, υποστράτηγος εν αποστρατεία, ο οποίος είπε ότι «η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στις μέρες μας και οι σχέσεις μας με τις υπηρεσίες και την Εισαγγελία μπορούν να διαμορφώσουν στους συναδέλφους ένα κλίμα συνεργασίας και ενημέρωσης, ώστε όταν αντιμετωπίζουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, να μπορούν να ανταποκρίνονται και να δίνουν λύσεις».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου