ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη νέα προγραμματική περίοδο

σύσκεψη-στην-περιφέρεια-θεσσαλίας-γι-865938

Ενημερωτική ημερίδα συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Δήμο Κιλελέρ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τη νέα ΚΑΠ την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 12:30 μετά το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, με στόχο την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού για το καθεστώς της νέας προγραμματικής περιόδου.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, λίγες ώρες μετά την τελική έγκριση από την Ε.Ε. του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ 2023-27 συγκάλεσε σύσκεψη στο νέο διοικητήριο της Περιφέρειας, παρουσία εκπροσώπων αγροτικών και γεωτεχνικών φορέων.

Στην εισήγηση εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη νέα προγραμματική περίοδο, καθώς, όπως αναφέρει η έκθεση που του παρεδόθη από ειδικούς, η Θεσσαλία με τα νέα δεδομένα αναμένεται να χάνει 46.255.085 ευρώ κάθε χρόνο. Ιδιαίτερα αναμένεται να πληγούν οι νομοί Λάρισας (-20,5 εκατ. ευρώ) και Καρδίτσας (-14 εκατ. ευρώ). «Δυστυχώς η μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βασικά προϊόντα της θεσσαλικής υπαίθρου αναμένεται να πλήξει καίρια την τοπική οικονομία. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζω» συνέχισε ο κ. Αγοραστός «στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υποβολή φακέλου πιστοποίησης Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ). Οπως όλα δείχνουν πολλά θα κριθούν από την αξιοποίηση κονδυλίων που κατευθύνονται στα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα». Εκεί, με την κατάλληλη πίεση στο ΥΠΑΑΤ χρειάζεται να διαμορφώσουμε εκείνους τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ικανά να περιορίσουν τη μείωση της χρηματοδότησης, που προκύπτει από την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν έγκαιρα και γραπτώς τις προτάσεις τους για τη νέα ΚΑΠ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ([email protected]), προκειμένου αυτές να ομαδοποιηθούν, να ιεραρχηθούν και να αποσταλούν, πριν τη διοργάνωση της ημερίδας στη Νίκαια, στο ΥΠΑΑΤ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου