ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο ο 19χρονος καταγγέλλων της Κιβωτού του Κόσμου

στον-βόλο-ο-19χρονος-καταγγέλλων-της-κιβ-866360

Στον Βόλο φέρεται να έχει «επιστρέψει» όχι ως τρόφιμος πλέον, αλλά ως ιδιώτης, ο 19χρονος, που έσυρε πρώτος τον «χορό» των καταγγελιών σε βάρος της δομής, προκαλώντας χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, καθώς «μπήκε» στο κάδρο και ο π. Αντώνιος Παπανικολάου, τον οποίο κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση, όταν ήταν 15 χρόνων.

Πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ από έγκυρες πηγές, που όμως για την ώρα δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν στο 100% από τις αρχές, ανέφεραν ότι ο 19χρονος, ο οποίος μετέβη πρώτος στις αρχές και κατήγγειλε «πράματα και θάματα», διαμένει στην πόλη.

Μάλιστα σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές διατηρεί επαφές με νυν τροφίμους της «Κιβωτού του Κόσμου» στον Βόλο, τους οποίους φέρεται να τους προτρέπει να μη φοβούνται και αν κληθούν από τις αρχές να καταθέσουν τις εμπειρίες τους και αν έχουν κάτι επιλήψιμο να το πουν.

Την «επιστροφή» του στον Βόλο φέρεται να γνωρίζουν και στελέχη της δομής στο Διμήνι από εκμυστηρεύσεις παιδιών, που διαμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου» και έχουν επικοινωνία μαζί του.

Υπενθυμίζεται πως η δομή του Βόλου έχει μπει στο στόχαστρο για τις καταγγελίες που είχαν γίνει για ξυλοδαρμό και άσκηση σωματικής βίας κατά ανηλίκων.

Την αποκάλυψη έκανε ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα» Βασίλης Λαμπρόπουλος στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία αναφέρεται πως η κακοποίηση έγινε πριν 4-5 χρόνια και κατονομάζεται συγκεκριμένο άτομο, το οποίο αν και αναζητήθηκε στη δομή του Βόλου, δεν βρέθηκε.

Τι ζήτησαν οι ελεγκτές

Την ίδια ώρα σε συνέχεια του «ξηλώματος» της διοίκησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» και της εντολής που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για ελέγχους κατά τόπους, κλιμάκιο ελεγκτών της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας μετέβη χθες στη δομή του Βόλου, στο Διμήνι, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο δύο προκαταρκτικών ερευνών, με αφορμή τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τις αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση, αυστηρές τιμωρίες και βιαιοπραγίες.

Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι οι ελεγκτές, γυναίκες και οι δύο, που μετέβησαν χθες στο Διμήνι, ζήτησαν να εξετάσουν διάφορα. Αρχικά θέλησαν να επισκεφτούν τους εξωτερικούς χώρους για να αποτυπώσουν τις υποδομές που υπάρχουν, δίνοντας έμφαση στο περιβόητο πράσινο «κλουβί» για το οποίο υπάρχει η δημόσια καταγγελία μητέρας πρώην τροφίμου, ότι «όποτε ήθελαν να τιμωρήσουν ένα παιδί, το κλείδωναν μέσα σε αυτό το κλουβί, χωρίς νερό και τροφή για αρκετές ώρες, ώστε να συνετιστεί».

Στη συνέχεια οι ελεγκτές μετέβησαν στα γραφεία της Διεύθυνσης και ζήτησαν να ελέγξουν τους ατομικούς φακέλους των παιδιών, που διαμένουν στη δομή, το ιστορικό του κάθε τροφίμου, αλλά και τις υπηρεσίες που λαμβάνει στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Επιπροσθέτως ελέγχθηκαν τα στοιχεία των παιδαγωγών και των εθελοντών, ενώ στη συνέχεια έγινε επιθεώρηση σε όλους τους χώρους του κτιρίου.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν αναμένεται να συμπεριληφθούν σε έκθεση που θα αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας.

Ανήσυχα τα παιδιά, δίνουν μάχη οι εργαζόμενοι

Το κλίμα στη δομή είναι βαρύ. Οι εργαζόμενοι στο Διμήνι δίνουν καθημερινά μάχη προκειμένου τα παιδιά να παραμείνουν ανεπηρέαστα από τα όσα συμβαίνουν, κάτι δύσκολο, καθώς πλέον ο ορυμαγδός καταγγελιών και αποκαλύψεων όπως είναι φυσικό προκαλεί αναστάτωση σε όλους.

Σύσσωμο το προσωπικό, αν και θορυβημένο με τα όσα ακούγονται και λέγονται για τη δομή, έχει επικεντρωθεί στην «προστασία των παιδιών, που γίνονται αποδέκτες μίας κατάστασης, που τους προκαλεί αβεβαιότητα», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το γεγονός πάντως ότι υπάρχει η διαβεβαίωση εκ μέρους της Πολιτείας ότι η δομή θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της, μετά την αλλαγή διοίκησης, δημιουργεί μία χαραμάδα αισιοδοξίας προς όλους, αν και γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο δρόμος μέχρι να επιστρέψει η ηρεμία θα είναι μακρύς, καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι έκβαση θα έχει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου