ΤΟΠΙΚΑ

Στον Βόλο χτυπά ο συνδικαλιστικός παλμός των αξιωματικών

στον-βόλο-χτυπά-ο-συνδικαλιστικός-παλ-875498

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αναγνώριση του επαγγέλματος των αστυνομικών ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, όπως διαβεβαίωσε χθες από τον Βόλο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Καραμαλάκης.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας παρευρέθηκε στο 32ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, το οποίο ολοκληρώνεται αύριο το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Valis στην Αγριά Βόλου, όπου χτυπά ο συνδικαλιστικός παλμός των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας από όλη την Ελλάδα.

Το συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Βόλο, γίνεται με τη συμμετοχή πλήθους συνδικαλιστών αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και του συνόλου των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Σωματείων.

Μήνυμα των αξιωματικών είναι: «Ελληνική Αστυνομία 2010-2022: Φθάνει έως εδώ! Εμπρακτη αναγνώριση τώρα!». Αναλογιστική μελέτη, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας και παρουσιάστηκε στο συνέδριο, αναδεικνύει ότι οι αστυνομικοί έχουν διπλάσιους θανάτους από τροχαία, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό την τελευταία δεκαετία.

Απαντώντας στα προβλήματα, που απασχολούν τους Ελληνες αστυνομικούς και αξιωματικούς, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Καραμαλάκης, ο οποίος στο Συνέδριο παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου τα τελευταία χρόνια, που περιλαμβάνουν στήριξη της Αστυνομίας με εκατοντάδες προσλήψεις και μεταξύ άλλων ενίσχυσή της με σημαντικό σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, τόνισε ότι «ήδη σε κάποια έχουν δρομολογηθεί λύσεις και κάποια θα τα μελετήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».

«Σαφώς πρέπει να είμαστε σε μία επικοινωνία συνεχώς με τις συνδικαλιστές οργανώσεις, από κοινού να συμβάλλουμε και να διαμορφώνουμε το περιβάλλον και να διευθετούμε, όπως κάνουμε κάθε μέρα, διάφορα ζητήματα.

Εχουν ήδη δρομολογηθεί να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικαλιστών, που αφορούν στην εισφορά αλληλεγγύης, στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, στις διεκδικήσεις που αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, στην επέκταση της πενταετίας, σε σειρά άλλων ζητημάτων. Σαφώς το επικίνδυνο της εργασίας αφορά σε ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα των συναδέλφων, όμως, για αυτό, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχει δρομολογηθεί η διευθέτηση. Ολοι αντιλαμβανόμαστε ότι πράγματι το επάγγελμα του αστυνομικού είναι επικίνδυνο και εκτιμώ ότι οι πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πολύ σύντομα», ανέφερε.

Το Συνέδριο ξεκίνησε τις εργασίες του με τους χαιρετισμούς, που απηύθυναν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ και βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ο αντιδήμαρχος Βόλου Αργύρης Κοπάνας, ο οποίος μίλησε εκ μέρους του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου.

Παρόντες στο Συνέδριο ήταν η τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Ιωάννα Γκελεστάθη, ο βουλευτής και Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης, οι βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ μεταξύ άλλων το «παρών» τους έδωσαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.

Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος Κωνσταντίνος Τσίνγκας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Μαντούδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Βουτσιάνος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε για άλλη μία φορά τις αντίξοες συνθήκες, κάτω από τις οποίες αστυνομικοί και αξιωματικοί καλούνται να κάνουν το καθήκον τους. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας Χρήστος Καλούσιος επισήμανε ότι «οι αστυνομικοί κλήθηκαν να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Το επικίνδυνο και ανθυγιεινό όμως δεν αγγίζει μόνο την πανδημία, αλλά μία σειρά θεμάτων».

Οι αξιωματικοί βρέθηκαν στον Βόλο για να διατρανώσουν για ακόμη μία φορά τη διεκδίκησή τους για έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των αστυνομικών τα 12 χρόνια της οικονομικής κρίσης από το 2010 έως και σήμερα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Ανδρέας Βέλλιος.

«Αυτό που φιλοδοξούμε και ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία είναι επιτέλους να σταματήσει να αρέσκεται μόνο σε φιλικά χτυπήματα στην πλάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι προφανές ότι τα απόνερα της πολυκρίσης, που μαστίζει τη διεθνή κοινωνία, έρχονται στη χώρα μας και τα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η συνακόλουθη ενεργειακή κρίση εισβάλλουν στην καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών.

Είναι προφανές ότι το γεγονός θα προκαλέσει νέες οξύνσεις, εντάσεις και προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία, μην έχετε καμία αμφιβολία, θα μπορέσει να προστατέψει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες πολίτες από οποιαδήποτε δυσάρεστη συνέπεια». πρόσθεσε.

Οι αστυνομικοί τεκμηρίωσαν με στατιστικά στοιχεία την επικινδυνότητα του επαγγέλματος και έκαναν προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η Αγγελική Μουρατίδου από την εταιρεία Sany Consulting για λογαριασμό της Ομοσπονδίας αξιοποίησε στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τα τροχαία δυστυχήματα με σημαντικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν, από το 2010 έως το 2019 σημειώθηκαν πανελλαδικά 15.032 ατυχήματα και τα 1.142 ήταν θανατηφόρα. «Αυτό που μας κατέδειξε η μελέτη είναι ότι έχουμε διπλάσιους θανάτους από δυστυχήματα όσον αφορά στους αστυνομικούς σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό την τελευταία δεκαετία, γεγονός που βέβαια είναι διεθνές και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι αξιωματικοί προτείνουν καθιέρωση μηνιαίου επιδόματος 100 ευρώ για κάθε Ελληνα αστυνομικό και αναγνώριση τριών επιπλέον ετών κατά τη συνταξιοδότηση.

Επίτιμος αρχηγός: Στην πρώτη γραμμή η ΕΛΑΣ

Αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που θα προσδώσει στο αστυνομικό έργο την προσήκουσα αξία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Καραμαλάκης.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε ότι μόνο με κατανόηση, ομοθυμία, συλλογικότητα και πολυφωνία διασφαλίζονται αγαστή συνεργασία και εποικοδομητική κατάθεση απόψεων.

«Με γνώμονα λοιπόν αυτό, στοχεύουμε στην εύρυθμηλειτουργία του Σώματος και στην επίτευξη της αποστολής μας, διασφαλίζοντας ταδικαιώματα του προσωπικού και του επιπέδου των εργασιακών συνθηκώνεφάμιλλων της σημερινής εποχής» σημείωσε και παρέθεσε το έργο που επιτελέστηκε.

Στο χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών, που η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αποτρέψει την απόπειρα αθρόας εισβολής μεταναστών από τα σύνορα, διαχειρίστηκε τον κορονοϊό, προστάτεψε τους πολίτες από φυσικά φαινόμενα και υπερασπίστηκε την ασφάλειά τους σε επίπεδο καθημερινότητας, μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της μάχης με ρόλο πρωταγωνιστικό, όπως ανέφερε ο στρατηγός εν αποστρατεία, ενώ υλοποιήθηκε σειρά δράσεων και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

-Καταρτίστηκε το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΕλληνικήςΑστυνομίας 2021-2025.

-Ψηφιοποιήθηκαν υπηρεσίες και διοικητικές διαδικασίες, απαλλάσσονταςτην ΕΛΑΣ από πάρεργα.

-Αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του Σώματος με 6.762 προσλήψεις.

-Υλοποιήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα σε ατομικό και επιχειρησιακόεξοπλισμό (άνω των 90 εκ.).

-Ανανεώθηκε ο στόλος με περισσότερα από 5.000 οχήματα διαφόρωντύπων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου