ΤΟΠΙΚΑ

Κ. Παπανάτσιου: «Χάσμα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή»

κ-παπανάτσιου-χάσμα-ανάμεσα-στις-τιμ-875743

Ανακοίνωση σχετικά με το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλά και τη στάση του Υπ. Ανάπτυξης απέναντι στην κοινωνία και ειδικότερα στους αγρότες, εξέδωσε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

«Η χαρά του Υπουργού Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών των προϊόντων με το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» σταματά στους τηλεοπτικούς δέκτες. Η υπόλοιπη κοινωνία έντρομη παρακολουθεί τον μισθό της να τελειώνει 15 μέρες πριν την λήξη του μήνα.

Όσο για τους αγρότες ο εμπαιγμός είναι τόσο μεγάλος που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρυφτεί ειδικά τώρα που, μέσω του παρατηρητηρίου τιμών που επιμελώς διαφημίζει ο Υπ. Ανάπτυξης, φαίνεται ξεκάθαρα η αισχροκέρδια που επιτελείται εις βάρος τους.

Μόλις το προηγούμενο μήνα είχαμε καταθέσει ερώτηση με την οποία επισημαίναμε τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα και την κατά κράτος εφαρμογή της «ανοιχτής τιμής» στην χονδρική αγορά των αγροτικών προϊόντων και ζητούσαμε την παρέμβαση των εκλεκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και τους Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάταια όμως…

Οι απαντήσεις και των δύο Υπουργείων δείχνουν ξεκάθαρα την αδιαφορία τους. Καμία αναφορά σε ελέγχους και τα αποτελέσματά τους, παρά μόνο προτροπή να γίνουν επώνυμες καταγγελίες, ρίχνοντας πάλι το μπαλάκι στον χειμαζόμενο μικρομεσαίο αγρότη.

Η σύγκριση όμως είναι ξεκάθαρη:

0,30 ευρώ η τιμή παραγωγού στα μήλα σταρκινγκ , 1,3 ευρώ κατά μέσο όρο στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπως αναγράφεται στο παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αύξηση δηλαδή κατά 330%!

Αντίστοιχα 0,40 λεπτά η τιμή παραγωγού στα αχλάδια, 1,46 ευρώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αύξηση δηλαδή κατά 265%!

Αντίστοιχα στις πατάτες, η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού – καταναλωτή από τα σούπερ μάρκετ είναι στο 100% και για τα πορτοκάλια στο 233%.

Επιμελώς στο παρατηρητήριο τιμών δεν αναφέρονται προϊόντα όπως τα ακτινίδια που το προηγούμενο διάστημα παρουσίαζαν το χάσμα του 730% ανάμεσα στις τιμές παραγωγού- καταναλωτή. Επιπλέον δεν αναφέρονται στο παρατηρητήριο οι τιμές για τους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα που και για αυτά είχαμε αναφέρει ότι συμπιέζονται σημαντικά προς τα κάτω οι τιμές παραγωγού. Άραγε για να μην εκτεθούν από την τεράστια αύξηση;

Μια απλή βόλτα όμως στην αγορά ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από 5-6 ευρώ το κιλό που αγοράστηκε η αμυγδαλόψιχα από τον παραγωγό, στα μάρκετ την αγοράζει ο καταναλωτής πάνω από 20 ευρώ το κιλό… Αύξηση 233%!

Ο χορός της αισχροκέρδιας εις βάρος του Έλληνα αγρότη και καταναλωτή καλά κρατεί. Οι υπεύθυνοι κωφεύουν. Σύντομα όμως ο ελληνικός λαός θα απαντήσει…»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου