ΤΟΠΙΚΑ

«Οχι» στα φάρμακα χωρίς συνταγή

οχι-στα-φάρμακα-χωρίς-συνταγή-876023

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι γιατροί στην προωθούμενη μη υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης των αντιγριπικών εμβολίων.

Οι γιατροί εκτιμούν πως με την απόφαση αυτή ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας επιχειρεί την απαξίωση του ρόλου του γιατρού και επισημαίνουν ότι ενόψει της εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού ιατρού και ενώ διαφημίζεται ο θεσμός καταργείται ο επιτελικός του ρόλος.

«Μετά την εξαιρετικά προβληματική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τον εξαναγκασμό για εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό γιατρό, που δεν τον γνωρίζει προσωπικά, αλλά και που βρίσκεται σε απόσταση από τον τόπο κατοικίας του, αναγγέλλεται αιφνιδίως η κατάργηση συνταγογράφησης εμβολίων γρίπης. Καταργείται εν τοις πράγμασι ο «καπετάνιος» των προληπτικών προγραμμάτων και της διαχείρισης των περιστατικών της κοινότητας, ενισχύοντας τη χαοτική συμπεριφορά στη δημόσια υγεία», επισημαίνει σε σχετική της ανακοίνωση η Ενωση των γιατρών, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Για τον ιατρικό κόσμο τίθεται επίσης ζήτημα προστασίας των ασφαλισμένων και ζητείται να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η ορθή τήρηση των προγραμμάτων εμβολιασμού ανάλογα με την ηλικία, τα συνυπάρχοντα νοσήματα, την αλλεργική προδιάθεση, τον βαθμό ανοσοκαταστολής του ασθενούς την εποχή του χρόνου και υπάρχουσες επιδημικές εξάρσεις λοιμωδών νοσημάτων, αποτελούν θεμέλιο λίθο της προληπτικής ιατρικής. Υπάρχει σύμφωνη γνώμη της επιτροπής εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας;» αναρωτιέται η Ενωση προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θα διενεργούνται εμβόλια γρίπης χωρίς καμία αξιολόγηση της κατάσταση της υγείας του πολίτη, των αντενδείξεων ή και των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών; Σε αλλεργικούς, ανοσοκατασταλμένους, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, ενόψει αναμενόμενου κύματος COVID-19;», είναι το επόμενο ερώτημα που θέτει.

«Καταστούμε σαφές ότι πράξεις αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ενδέχεται να προκαλέσουν εκτίναξη των δαπανών υγείας στη χώρα μας. Ο γιατρός αποτελεί σε όλες τις χώρες του κόσμου το κέντρο βάρους της δημόσιας υγείας. Καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο ή εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή» καταλήγει ο συνδικαλιστικός φορέας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου