ΤΟΠΙΚΑ

Ευθ. Λέκκας: «Ξεκινά περίοδος έντονων διεργασιών στην αφρικανική πλάκα»

ευθ-λέκκας-ξεκινά-περίοδος-έντονων-δ-876064

«Ξεκινά περίοδος έντονων διεργασιών στην αφρικανική πλάκα, η οποία όμως δεν δρομολογεί ανησυχητικές καταστάσεις για την ευρωπαϊκή πλάκα, δηλαδή για την περιοχή του Αιγαίου», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας από τον Βόλο, για τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε βόρεια της Κρήτης και έγινε αισθητός και στην Αίγυπτο.

Για τον σεισμό εκδόθηκε ανακοίνωση για τσουνάμι, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε, δεδομένου ότι ήταν μεγάλου βάθους.

Με αφορμή τον σεισμό, ο κ. Λέκκας, που συμμετέχει ως αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ στο ετήσιο συνέδριο της Ενωσης Δήμων Ελλάδας, αναφέρθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κρίσεων και καταστροφών, χαρακτηρίζοντάς το κυρίαρχο,

«Ολα αυτά τα θέματα επιταχύνονται και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και με την κλιματική κρίση και θεωρώ ότι πρώτιστο καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού είναι η διαχείριση των θεμάτων που άπτονται των φυσικών φαινομένων και των κρίσεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έναν ιδιαίτερο λόγο στη διαχείριση αυτών των πραγμάτων, γιατί είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη, είναι αυτή που καλείται να διαχειριστεί την έκτακτη ανάγκη σε τοπικό επίπεδο και μάλιστα με όρους που δεν είναι σαφείς. Δεν έχει πόρους, δεν έχει δυνατότητες, δεν έχει προσωπικό, με αποτέλεσμα αυτή η απαραίτητη βέλτιστη διαχείριση να μην φθάνει στο επίπεδο που θα έπρεπε», μιλώντας για μεγάλο πρόγραμμα που προωθείται μέσω της ΚΕΔΕ προκειμένου οι ΟΤΑ να καταστούν ικανοί να διαχειριστούν τους κινδύνους και τις κρίσεις.

ΕΛ. ΧΑΝ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου