ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπούσαν καμπανάκι οι εργαζόμενοι στην Κιβωτό

χτυπούσαν-καμπανάκι-οι-εργαζόμενοι-σ-876479

Από τις 12 Αυγούστου του 2022 σε κοινή επιστολή, που είχε αποστείλει στην κεντρική διεύθυνση της «Κιβωτού του Κόσμου» το σύνολο των εργαζομένων της δομής στο Διμήνι, γνωστοποιούσαν τις καταγγελίες που έκαναν οι ίδιοι οι ανήλικοι ότι έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από στέλεχος της δομής που έφτασε από την πρωτεύουσα στον Βόλο για να κάνει ανακρίσεις… στον απόηχο διάρρηξης που είχε γίνει παλαιότερα στο σπίτι της «Κιβωτού».

Οι εργαζόμενοι θορυβημένοι από όσα πληροφορήθηκαν από τα παιδιά, ζητούσαν άμεση παρέμβαση της διοίκησης, διότι «στη δομή επικρατεί τρομερή αναστάτωση τόσο στα ίδια τα παιδιά όσο και στο προσωπικό» και άφησαν αιχμές για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο «ανακριτής» που εστάλη από την Αθήνα.

Το περιεχόμενο της επιστολής που φέρνει στη δημοσιότητα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ αποτυπώνει αφενός την αγωνία των εργαζομένων που έγιναν «κοινωνοί» της αναστάτωσης των παιδιών, αφετέρου εκφράζει την απαίτησή τους να σταματήσει να έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δομή του Βόλου το στέλεχος που καταγγέλθηκε ως υπαίτιος για την άσκηση βίας σε βάρος παιδιών.

«Δεν ξέρουμε ποια ακριβώς είναι η ειδικότητά του», επεσήμανε από τον περασμένο Αύγουστο το προσωπικό. Επισήμανση που όπως είναι φυσικό προκαλεί ερωτήματα αναφορικά με τον ρόλο που ενδεχομένως να διαδραμάτιζαν ορισμένοι έχοντας το «πάνω χέρι» στη λειτουργία της δομής, εν αγνοία όμως του υπόλοιπου προσωπικού που είχε συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο.

Η επιστολή είχε αποδέκτη τον γενικό διευθυντή όλων των παραρτημάτων του Φορέα «Κιβωτός του Κόσμου». Μάλιστα, πλέον και μετά την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας, η επιστολή αποτελεί μέρος της ογκώδους δικογραφίας, που σχηματίζεται γύρω από την υπόθεση ξυλοδαρμού παιδιών στον Βόλο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Οι εργαζόμενοι «μετέφεραν» όσα τα ίδια τα παιδιά τούς γνωστοποίησαν, μετά την «ανάκριση» που πέρασαν και η οποία έλαβε χώρα στις 31 Ιουλίου στη δομή του Βόλου.

Ενας – ένας για ανάκριση στο οινοποιείο της δομής

Σύμφωνα με όσα περιγράφουν οι υπάλληλοι, ύστερα από τα λεγόμενα ενός παιδιού ότι μία μερίδα τροφίμων του Βόλου πιθανόν να σχετίζονταν με διάρρηξη που έγινε παλαιότερα στη δομή, το στέλεχος από την Αθήνα μετέβη στον Βόλο και άρχισε τις ανακρίσεις.

Ανήλικοι καλούνταν από τον συγκεκριμένο υπάλληλο να λογοδοτήσουν. «Για την ακρίβεια με τη σειρά οι ανήλικοι πήγαιναν στον χώρο του οινοποιείου, όπου εκεί ακολουθούσε ένας κύκλος ερωτήσεων, για να εξακριβωθεί ποια είναι η αλήθεια και κατά πόσο ισχύουν τα λεγόμενα ότι όντως είχαν βάλει σκοπό να βλάψουν το σπίτι τους», περιγράφουν οι εργαζόμενοι.

«Από τα ανήλικα παιδιά τα οποία βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο μαζί με τον συγκεκριμένο υπάλληλο πέντε τρόφιμοι μετά την απομάκρυνσή του από τον Βόλο, ανέφεραν σταδιακά ότι υπέστησαν σωματική βία, προκειμένου να ομολογήσουν την πιθανή ανάμειξη στην υπόθεση», συνεχίζουν και καλούν τη διοίκηση να παρέμβει.

«Ως εργαζόμενοι ενός φορέα που εξυμνεί την παιδική προστασία απαιτούμε να μας εξασφαλίσετε ότι μάλλον δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τέτοιου είδους καταστάσεις που να θίγουν την αξιοπρέπεια τη δική μας και του Οργανισμού.

Επίσης ζητούμε ο εν λόγω υπάλληλος να μην έχει ουδεμία επαφή με το παράρτημά μας στον Βόλο», καταλήγει η επιστολή, με τους εργαζόμενους να ζητούν από τον γενικό διευθυντή να ενημερώσει σχετικά τον π. Αντώνιο Παπανικολάου, με τον οποίο ως φαίνεται οι ίδιοι δεν είχαν διά ζώσης επικοινωνία.

Σημειώνεται πως η επιστολή συντάχθηκε και εστάλη στις 12 Αυγούστου. Στις 20 του ίδιου μήνα ακολούθησαν η δημόσια καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου και η παρέμβαση του εισαγγελέα Βόλου.

Τότε η «Κιβωτός του Κόσμου» απάντησε, ωστόσο αν συγκρίνει κανείς το περιεχόμενο της επιστολής που συνέταξαν όλοι μαζί οι εργαζόμενοι με την απάντηση της δομής, υπάρχουν πολλές χρονικές ανακολουθίες στην απάντηση της «Κιβωτού», αλλά πρωτίστως πουθενά δεν αποτυπώνεται ότι έγιναν «ανακρίσεις» και μάλιστα με τον τραγικό τρόπο που περιγράφεται ότι «οδηγήθηκαν τα παιδιά ντε και καλά να ομολογήσουν ότι είχαν ανάμιξη σε μία υπόθεση που ακόμη είναι προς διερεύνηση.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου