ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας των δήμων για τη λειτουργία τους

κραυγή-αγωνίας-των-δήμων-για-τη-λειτου-876548

Μαζικότατη συμμετοχή, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με περισσότερους από 1.200 συνέδρους να δίνουν το «παρών», έντονο προεκλογικό «άρωμα» και εξαγγελίες για οικονομικούς πόρους και εργαλεία, που θα δοθούν στους Δήμους, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν «όρθιοι» και να στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, σηματοδοτούν το ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), που φιλοξενείται από χθες έως και αύριο, Τετάρτη, στον Βόλο, όπου χτυπά η «καρδιά» όλης της χώρας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συγκεκριμένες θεσμικές αλλαγές, αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία, που «απαντούν» στα αιτήματα των Δήμων, ανακοίνωσαν από το βήμα του συνεδρίου οι υπουργοί Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, απευθύνοντας μάλιστα κάλεσμα στους δημάρχους να σκεφτούν «ποια κυβέρνηση είναι ωφέλιμη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και «τι θα κάνουν οι ίδιοι γι’ αυτή την κυβέρνηση».

Μεταρρύθμιση – τομή για τη θέσπιση ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, που θα δίνει τέλος στο δαιδαλώδες ζήτημα των αρμοδιοτήτων, η νομοθέτηση της ειδικής δωσιδικίας για τους δημάρχους, που θα τους θωρακίσει από αυτόφωρες διαδικασίες, η κατάργηση διατάξεων, που περιορίζουν τις αμοιβές των αιρετών, αλλά και οικονομικοί πόροι ύψους 130 εκατ. ευρώ για τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στους Δήμους και 40 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο στις ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης), πάγωμα των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αναστολή εφαρμογής του τέλους ταφής απορριμμάτων μέχρι το 2023 ήταν μερικά από όσα ανακοινώθηκαν στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, του τελευταίου που γίνεται πριν τις εθνικές και ίσως πριν τις δημοτικές εκλογές.

Οι χαιρετισμοί

Τις εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνεται στο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, άνοιξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο καλούνται να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Θεσσαλίας, δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, υπογράμμισε ότι το συνέδριο διοργανώνεται σε μια ιδιαίτερη χρονική περίοδο για την πορεία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι αντοχές μας δοκιμάζονται καθημερινά και αυτές οι αντοχές έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν σημάδια κόπωσης», εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Διπλή ατζέντα από τον οικοδεσπότη Αχιλλέα Μπέο

Ο οικοδεσπότης του συνεδρίου, δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, κάλεσε τους συνέδρους να κάνουν μία αρχή για ένα καλύτερο μέλλον και την κυβέρνηση να στηρίξει τους Δήμους. «Σε περίοδο κρίσης η σημερινή κυβέρνηση είχε στήριγμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό άντεξαν οι τοπικές κοινωνίες», είπε ο κ. Μπέος και αναφέρθηκε σε δύο ειδικά ζητήματα.

Ζήτησε να επιλυθεί το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών βαθμών διοίκησης, προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία των Δήμων και κατ’ επέκταση η καθημερινότητα των πολιτών και επιπλέον στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ να υπάρχει πρόβλεψη, ώστε σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, το πράσινο, οι τεχνικές υπηρεσίες, να τοποθετούνται μάχιμοι εργαζόμενοι. «Χρειαζόμαστε χέρια. Δεν μπορούν να προσλαμβάνονται άτομα με αναπηρία 70% και άνω, εκτός αν προορίζονται για γραφεία. Ναι, είναι συνάνθρωποί μας και έχουν τα ίδια δικαιώματα, όμως η κοινωνική μέριμνα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Οι Δήμοι χρειαζόμαστε χέρια», είπε ο κ. Μπέος.

Στη διπλή ατζέντα, που έθεσε ο κ. Μπέος, το γάντι σήκωσαν τόσο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όσο και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Απαντώντας στο ζήτημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, ο Χρ. Στυλιανίδης το χαρακτήρισε ως μείζον πρόβλημα. «Θα πρέπει το συντομότερο να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες κι αυτό δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό θέμα. Θα αποτελέσει μείζονα μεταρρύθμιση το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων», είπε και αναφερόμενος στο δικό του χαρτοφυλάκιο, της Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε τη διάθεση 130 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, για τον εξοπλισμό των Δήμων με οχήματα και εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη έλλειψη που υπάρχει στους Δήμους, αλλά και την παλαιότητα του στόλου σε άλλους. «Στη δύσκολη συγκυρία της κλιματικής κρίσης πρέπει να βοηθήσουμε τον πολίτη», είπε.

Στον χαιρετισμό του ο Στ. Κυμπουρόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της στελέχωσης των Δήμων με ανθρώπινο δυναμικό. «Ο άνθρωπος και η υγεία του ανθρώπου δεν είναι το πρόβλημα. Θα πρέπει να «ξεβολευτούμε» όλοι σε αυτή την εποχή και να καταλάβουμε ότι η κοινωνική πολιτική πρέπει να είναι στο επίκεντρο της πολιτικής των Δήμων. Ο άνθρωπος δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που δομήσαμε τις κοινωνίες, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν από την αρχή», είπε για το ζήτημα των προσλήψεων ατόμων με αναπηρία 70% και άνω.

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος μιλώντας με αριθμούς για την στήριξη των Δήμων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έκανε λόγο για την εκταμίευση ποσού άνω των 300 εκατ. ευρώ από το 2019 και έως τέλος του 2022, έναντι ποσού 85,5 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015 – 2018.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε εκσυγχρονισμό του θεσμού της Περιφέρειας, θέτοντας ζήτημα περιφερειακής διακυβέρνησης, ενώ μίλησε για επιτυχημένο αφήγημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που οι κρίσεις ξεπερνιούνται μέσα από συνεργασίες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι «οι Δήμοι κρατήθηκαν όρθιοι μέσα στις πολλές κρίσεις, που έχουμε αντιμετωπίσει. Τώρα το ζητούμενο δεν είναι απλώς η επιβίωση, αλλά να μπορέσουμε να κάνουμε ένα άλμα μπροστά, κάτι που απαιτεί βαθμούς ελευθερίας, αυτονομία, ανεξαρτησία. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να παράγουμε ένα κράτος συγκεντρωτικό. Η λύση είναι να γυρίσει το κράτος ανάποδα».

Παρέμβαση, μεταξύ άλλων, στο συνέδριο έκανε η εκπρόσωπος της ΔΑΣ ΟΤΑ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Εύη Καρυδάκη, θέτοντας θέμα δραματικών μειώσεων των αποδοχών των εργαζομένων στους Δήμους, εντατικοποίηση της εργασίας, σταθερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, ενώ ζήτησε μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι «μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση φέρνει πολύ καλούς καρπούς. Εύχομαι αυτή την Αυτοδιοίκηση να κάνετε στην πατρίδα μας ακόμα πιο ισχυρή. Να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ταυτόχρονα, με βάση τους διακριτούς μας ρόλους, να συνεχίσετε τη συνεργασία σας με τις τοπικές Μητροπόλεις και ενορίες, που είναι άψογη και σημαντική. Ολοι μαζί μπορούμε να απαντήσουμε στις προκλήσεις της εποχής μας».

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: «Σταθήκαμε όρθιοι, αλλά δεν αντέχουμε άλλο»

Την κεντρική εισήγηση στο συνέδριο, που χαρακτηρίστηκε ως το μαζικότερο της τελευταίας δεκαετίας από πλευράς συμμετοχής, έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. Μίλησε για ένα κρίσιμο συνέδριο, που διοργανώνεται ενόψει των εκλογών και υπό το βάρος των παγκόσμιων γεγονότων και γεωπολιτικών αλλαγών, που επηρεάζουν τη χώρα και την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Οταν ξεκινούσαμε το 2019 τη θητεία μας, αλλιώς περιμέναμε να εξελιχθεί. Παρά τις απανωτές κρίσεις, σταθήκαμε όρθιοι, δεν αφήσαμε κανέναν πίσω, αλλά δεν αντέχουμε άλλο», είπε.

Ο κ. Παπαστεργίου έθεσε μία σειρά ζητημάτων, που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κορυφαίο χαρακτήρισε το ζήτημα της δίκαιης κατανομής των πόρων στους Δήμους, ενώ ζήτησε οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. «Από τα 100 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε… διαδρόμους, δεν έχουμε πάρει ακόμη τίποτα. Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τις ΔΕΥΑ, που παρά το υψηλό κόστος δεν αύξησαν ούτε ένα ευρώ τα τιμολόγια στο νερό», σημείωσε.

Ζήτησε πάγωμα για το 2023 των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και παράλληλα ρύθμιση οφειλών των πολιτών προς τους Δήμους. Ο ίδιος ζήτησε ενίσχυση των πόρων της Τ.Α. με την απόδοση στους ΟΤΑ του citytax, που καταβάλλεται στα ξενοδοχεία.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε επίσης την ανάγκη να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια. «Οι δρόμοι στις πόλεις και τα χωριά μας είναι για σκότωμα. Δεν πρέπει να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για το πρόγραμμα, είπε».

Αναφέρθηκε στο τέλος ταφής απορριμμάτων, που «καίει» τα δημοτικά ταμεία, προειδοποιώντας με δικαστική προσφυγή των Δήμων, τόνισε την ανάγκη επένδυσης σε έργα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης «κι όχι να μιλάμε πώς θα κλείσουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ή τα σιντριβάνια για να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 10%».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε και το ζήτημα της στελέχωσης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και της δικαστικής εμπλοκής, που υπήρξε με τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να μείνουν στον αέρα και οι υπηρεσίες να κινδυνεύουν με διάλυση.

Μάκης Βορίδης: «Ερχεται η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα»

Τη θέσπιση για πρώτη φορά στα χρονικά ενός εθνικού συστήματος διαχείρισης πολυεπίπεδης διακυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για μεταρρύθμιση – τομή, όπως είπε, στην Ελλάδα, έναν μόνιμο μηχανισμό, που θα επιλύσει το πρόβλημα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων, με το νομοσχέδιο να τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για νομοσχέδιο ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και προβλέπει τη λειτουργία λογισμικού με τεχνητή ευφυία για την κατανομή των αρμοδιοτήτων.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε ακόμη στην αναμόρφωση του πλαισίου για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα ενισχυθεί με αρμοδιότητες «για να γίνει επιτέλους κανονική Αστυνομία, που θα εφαρμόζει τον νόμο», αλλά και με 1.214 άτομα προσωπικό.

Υπογράμμισε ότι νομοθετείται ειδική δωσιδικία για τους δημάρχους, προκειμένου να θωρακίζονται από την αυτόφωρη διαδικασία και απαντώντας στο ζήτημα των οικονομικών των αιρετών, μίλησε για κατάργηση διατάξεων, που περιορίζουν τις αμοιβές των δημοτικών συμβούλων.

«Η χώρα μας γίνεται πλέον καλό παράδειγμα διοικητικής μεταρρύθμισης, ένας τομέας στον οποίο υπάρχει κοσμογονία», είπε χαρακτηριστικά.

Στέλιος Πέτσας: «Εκατ. ευρώ έρχονται στους Δήμους»

Πόρους εκατ. ευρώ, που περιμένουν άμεσα οι Δήμοι, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στο καθεστώς οικονομικής ασφυξίας και ακυβερνησίας των ΟΤΑ το 2019.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο ποσό των 70 δισ. ευρώ, που έχει στη διάθεσή της η χώρα «για επενδύσεις σε έργα, που θα αλλάξουν τη ζωή των δημοτών» και για επιπλέον 125 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μίλησε για χρηματοδότηση των ΟΤΑ με ποσό 282 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και εξήγγειλε επιπλέον 50 εκατ. ευρώ, απευθύνοντας έκκληση σε όλους τους δημάρχους να ορίσουν ενεργειακούς υπεύθυνους για να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα ποσά. Δεσμεύτηκε, δε, ότι η στήριξη θα συνεχιστεί να υφίσταται και από το νέο έτος.

Ο ίδιος απάντησε στο αίτημα των Δήμων για το μεγάλο «αγκάθι» του ενεργειακού κόστους στις ΔΕΥΑ, που αγγίζει το ποσό των 80 εκατ. ευρώ. Οι ΔΕΥΑ θα ενισχυθούν με ποσό 20 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα υπάρξει ειδικό πλαίσιο και για επιπλέον χρηματοδότηση 20 εκατ. ευρώ.

Για τα δάνεια των Δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανέφερε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την παράταση των δανειακών υποχρεώσεων στο 100%, έναντι 75% που ισχύει σήμερα, μετέθεσε το τέλος ταφής απορριμμάτων για το 2023 και μίλησε για νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά στη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών των Δήμων.

ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

«Αναλογιστείτε ποια είναι η ωφέλιμη κυβέρνηση για τους Δήμους»

Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας κάλεσαν τους δημάρχους να στηρίξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη για μία «καλύτερη Ελλάδα»

Πρόσκληση – πρόκληση προς τους δημάρχους να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους ΟΤΑ και τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. απηύθυναν από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Στέλιος Πέτσας αντίστοιχα.

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ διοργανώνεται σε μία χρονική συγκυρία προ των εθνικών εκλογών και το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε, όταν, κατά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, έθεσε ζήτημα εκλογικού νόμου, νομοθετικών παρεμβάσεων και προσλήψεων για τους Δήμους.

«Για ποιο εκλογικό σύστημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ; Γι’ αυτό που κινδύνευσε να καταστρέψει την Ελλάδα; Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής; Το έχει μυστικό;», η απάντηση του κ. Βορίδη, κατά την ομιλία του.

Απαντώντας με αριθμούς στον κ. Ζαχαριάδη, ο κ. Βορίδης στα διαφορετικά μοντέλα προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, που ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., τόνισε: «Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 10.240 προσλήψεις, εκ των οποίων μόλις οι 39 αφορούσαν σε μηχανικούς. Αυτή είναι η πολιτική των προσλήψεων του ΣΥΡΙΖΑ; Τέτοιο μοντέλο θέλει για την Τ.Α.;», είπε και αναφέρθηκε στην πολιτική που εφαρμόζει η Ν.Δ. Μίλησε για προσλήψεις με όραμα την αναπτυξιακή πολιτική των Δήμων, για δέκα κεντρικά νομοθετήματα για την Τ.Α. σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και εκατοντάδες διατάξεις. «Το μοναδικό νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η απλή αναλογική. Καμία άλλη παρέμβαση. Και να είμαστε καλά που καταργήθηκε με νόμο μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

«Καλώ τους δημάρχους, όχι μόνο όσους μας στηρίζουν, αλλά και τους υπόλοιπους, να δουν και να συγκρίνουν τα πεπραγμένα και να αποφασίσουν ποια είναι η ωφέλιμη κυβέρνηση για την τοπική αυτοδιοίκηση», έθεσε το προεκλογικό δίλημμα ο κ. Βορίδης.

«Αυτή η κυβέρνηση έκανε πολλά για τους Δήμους. Στάθηκε δίπλα τους. Το μότο του συνεδρίου σας είναι Ισχυρή Αυτοδιοίκηση, Καλύτερη Ελλάδα. Αναρωτηθείτε ποια κυβέρνηση μπορεί να κάνει πράξη αυτό το σύνθημα και τι θα κάνετε εσείς γι’ αυτή την κυβέρνηση», είπε από την πλευρά του ο κ. Πέτσας, ο οποίος νωρίτερα κάλεσε τους δημάρχους να στηρίξουν την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου