Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Αλεξίου

Τελευταία ενημέρωση: 2022-11-21, 21:16:14
Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Αλεξίου

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και το Παγκόσμιο Σωματείο Απόδημων Μαγνήτων, διοργανώνουν από κοινού, τιμητική εκδήλωση στον Βολιώτη λογοτέχνη και Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Queen’s College στη Νέα Υόρκη, Νίκο Αλεξίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 18:00 στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου – Κληροδότημα Δαμιανού Κυριαζή.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Β. Αναγνωστόπουλος,  ο Πρόεδρος του  Π. Σ. Α. Μ. «Το Κοινόν των Μαγνήτων»,  Ερευνητής Αστροφυσικός  Ινστιτούτου Αστροφυσικής Παρισιού, CNRS et Sorbonne Universite και  η Αντιπρύτανις Έρευνας και διά  Βίου Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αν. Καθηγήτρια τμήματος ΙΑΚΑ,  Ιωάννα Λαλιώτου.

Για τη ζωή του Ν. Αλεξίου στο Βόλο, θα μιλήσει Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Βοιβηίδας, νομικός και φίλος- συνεργάτης του τιμώμενου, Σωτήρης Γκανάτσιος.

Για το λογοτεχνικό έργο και την κοινωνικοπολιτιστική δραστηριοποίησή του στη Μαγνησία θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΕΒΙΜΑΣΥ, Πασχάλης Δήμου.

Θα ακολουθήσει επίδοση τιμητικής πλακέτας και ομιλία του τιμώμενου.

 

Την εκδήλωση συντονίζει η Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΙΜΑΣΥ,  Γιώτα Κούγιαλη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΞΙΟΥ

 

Ο Νίκος Αλεξίου γεννήθηκε στο Βόλο το 1959. Μετά από σπουδές οικονομικών στην Αθήνα μετέβη στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και σπούδασε κοινωνιολογία. Από το 1990 διδάσκει στο Queens College του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, όπου τιμήθηκε με διάκριση διδασκαλίας «President’s Award for Excellence in Teaching”. Ανάμεσα σε άλλα επιστημονικά ενδιαφέροντα του, διδάσκει και δημοσιεύει πάνω σε θέματα που αφορούν την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και την ομογενειακή εμπειρία στη Βόρειο Αμερική.

Είναι ιδρυτής και κύριος ερευνητής του Προφορικού Αρχείου του Ελληνισμού της Ν. Υόρκης καθώς και διευθυντής της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης Απόδημου Ελληνισμού στο πανεπιστήμιο του , με σκοπό την προστασία και αξιοποίηση της ελληνοαμερικανικής ιστορικής, κοινωνιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις συλλογές της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες πηγές σχετικά με την ομογένεια στις ΗΠΑ, αρχεία ελληνικών συλλόγων, καθώς και πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, βιβλία και έντυπα. Η ψηφιοποίηση συλλογών θα συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή και διάδοση της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και στη διεθνή κοινότητα. 

Στην προσπάθεια διατήρησης, ανάδειξης και διάδοσης της προσφοράς των Ελλήνων της Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ανοικτές στο ευρύτερο κοινό, φοιτητές, εκπαιδευτικούς ερευνητές και πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ προβλέπεται η συνεργασία και ηλεκτρονική διασύνδεση της Βιβλιοθήκης με πολλούς άλλους οργανισμούς και αρχεία στην Ελλάδα , όπως το Ίδρυμα Αρχείων του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, το Αρχείο Μετανάστευσης “Μνήμες”.

Τέλος προσφέρονται υποτροφίες σε φοιτητές και ερευνητές για εργασίες και έρευνα που θα βασίζονται στη χρήση και αξιοποίηση του αρχειακού υλικού.

Πέραν της κοινωνιολογίας όμως ο Νίκος Αλεξίου έχει διακριθεί και στην ποίηση, με πέντε ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και αμερικανικά έντυπα και ανθολογίες, ενώ αναμένεται η έκδοση της τελευταίας ποιητικής του συλλογής «Η ασημένια σφίγγα» από τις εκδόσεις «Μελάνι».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
6
=