ΤΟΠΙΚΑ

Η καρδιά της τοπικής αυτοδιοίκησης χτυπάει στον Βόλο

η-καρδιά-της-τοπικής-αυτοδιοίκησης-χτ-877428

Στον Βόλο πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι και την Τετάρτη το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ με τους δημάρχους όλης της χώρας και το μισό υπουργικό συμβούλιο να δίνουν το παρών στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Το συνέδριο άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος ανέφερε ότι η καρδιά της Θεσσαλίας χτυπάει στον Βόλο. «Πρόκειται όχι για ένα τυπικό συνέδριο αλλά για ένα συνέδριο ουσίες. Θα πρέπει να μπουν οι βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά, ο οικοδεσπότης του συνεδρίου και Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Ο κ. Μπέος επεσήμανε ότι το συνέδριο αυτό αποτελεί την αρχή για ένα καλύτερο αύριο και ότι η κυβέρνηση στη διάρκεια της πανδημίας είχε στήριγμα τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Από το βήμα του συνεδρίου, ο δήμαρχος ζήτησε να «ξεκαθαριστούν» οι αρμοδιότητες των δήμων και των άλλων φορέων. Εθιξε, επίσης, το θέμα ότι δεν μπορούν να προσλαμβάνονται στους Δήμους και ιδιαίτερα σε νευραλγικές θέσεις στις υπηρεσίες πρασίνου, καθαριότητας και τεχνικές υπηρεσίες άτομα με 70% και άνω αναπηρία καθώς οι Δήμοι θέλουν «χέρια».

Στην παραπάνω θέση του κ. Μπέου απάντησε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι θα πρέπει να «ξεβολευτούμε» όλοι σε αυτήν την εποχή και ότι δεν είναι ο άνθρωπος το πρόβλημα αλλά ο τρόπος που δημιουργήσαμε τις κοινωνίες. «Θα πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε τις κοινωνίες» τόνισε ο κ. Κυμπουρόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμη, και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Αθανάσιος Νασιακόπουλος που σημείωσε ότι το συνέδριο της ΚΕΔΕ γίνεται σε ενδεδειγμένο χρόνο. Η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως ανέφερε, δοκιμάζεται σε καθημερινές κρίσεις.

Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης που συμφώνησε με τη θέση του Αχιλλέα Μπέου για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων. «Στην Κύπρο έχει, ήδη, γίνει. Δεν είναι πολιτικό το θέμα, είναι νομικό. Αν γίνει θα είναι μία μείζονα μεταρρύθμιση» επεσήμανε. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ και τόνισε ότι θα δοθούν 130 εκατ. ευρώ για οχήματα και για εργαλεία στους Δήμους για ζητήματα πολιτικής προστασίας. «Εχει διαπιστωθεί έλλειμμα στα εργαλεία και ότι ο στόλος είναι παλιός» δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι «Η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τον πολίτη».

Μιλώντας με ποσοτικούς δείκτες, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα φυσικών καταστροφών, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι από το 2015- 2018 δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτες επιχορηγήσεις 85,5 εκατ ευρώ, ενώ από το 2019 έως και το 2022, μέχρι και σήμερα, έχουν δοθεί επιχορηγήσεις που φτάνουν τα 277 εκατ ευρώ και αναμένονται να αγγίξουν τα 300 εκατ μέχρι το τέλος του έτους.

Με τη σειρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε ότι η Θεσσαλία είναι μία ομάδα και αποτέλεσε πρότυπο για τη διαχείριση της πανδημίας και τις κρίσεις. Εθεσε, μάλιστα, ζήτημα περιφερειακής διακυβέρνησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου