ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναμονή για τη νομική βοήθεια τέσσερα χρόνια οι δικηγόροι

σε-αναμονή-για-τη-νομική-βοήθεια-τέσσε-877858

Ξεπέρασε κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής η υπομονή των δικηγόρων για την πληρωμή της νομικής βοήθειας. Η καθυστέρηση στην πληρωμή τους για την υπεράσπιση πολιτών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, έφθασε στα τέσσερα χρόνια. Κι ενώ αναμενόταν να δοθεί λύση με τις εκκρεμείς εκκαθαρίσεις μέσω ειδικού μηχανισμού, μετά από αλλεπάλληλες συνεργασίες και συνεννοήσεις, το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει τώρα ότι ο μηχανισμός αυτός υστερεί και ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.

Η εξέλιξη αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αγανάκτησης για τον δικηγορικό κόσμο, ο οποίος κάνει λόγο για παλινωδία. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου ξεκινά σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου αποχή από τις υποθέσεις νομικής συνδρομής, ακολουθώντας την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Οι καθυστερήσεις που έχουν οι νομικοί αφορούν σε αμοιβές που δεν έχουν καταβληθεί ακόμη από το 2018. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή οι ανεκκαθάριστοι φάκελοι νομικής βοήθειας φθάνουν πανελλαδικά στους 42.000.

Εξηγώντας την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου να προχωρήσει σε κινητοποίηση, εξηγεί ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ νομοθέτησε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο μηχανισμό για την ταχεία εκκαθάριση με τη συνδρομή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, μέσω υπαλλήλων και συνεργατών της Ολομέλειας, τελικά «ανακάλυψε» ότι αυτός ο μηχανισμός δεν μπορούσε να λειτουργήσει για διαδικαστικούς λόγους και αποφάσισε ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης πρέπει να γίνει μέσω της απόσπασης υπαλλήλων άλλων υπηρεσιών στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ)».

«Ως Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων θεωρούμε ότι αυτή η παλινωδία θα επιφέρει μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διαδικασία της εκκαθάρισης των αμοιβών νομικής βοήθειας. Θα συσσωρεύσει ακόμη περισσότερες ανεκκαθάριστες υποθέσεις.

Η υπομονή του δικηγορικού σώματος έχει εξαντληθεί προ πολλού στο συγκεκριμένο ζήτημα και γι’ αυτό πρότεινε στα Διοικητικά Συμβούλια των κατά τόπων Δικηγορικών Συλλόγων αποχή, ως μοναδικό μέσο άσκησης πίεσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΤΑΧΔΙΚ, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, όχι μόνο έναντι του δικηγορικού σώματος, αλλά κυρίως έναντι των ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας, που χρειάζονται την υποστήριξη μέσω προγραμμάτων νομικής βοήθειας», σημειώνει.

Η κινητοποίηση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, οπότε θα επανεξεταστεί η στάση των δικηγόρων ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν.

Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται της αποχής οι περιπτώσεις παραγραφών σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις, η συμπλήρωση ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης, οι συνοδείες στις ποινικές υποθέσεις και οι δικονομικές ενέργειες (προτάσεις, προσθήκες, ανταγωγές, παρεμβάσεις, προσεπικλήσεις κτλ.), οι οποίες εξαρτώνται από την ημερομηνία καταθέσεως αγωγής κατά την (νέα) τακτική διαδικασία, που έχει ασκηθεί προ της 21-11-2022. Για την παροχή άδειας έκδοσης γραμματίου προείσπραξης εισφορών και ενσήμων απαιτείται η υποβολή γραπτού αιτήματος προς τον πρόεδρο του Συλλόγου και η χορήγηση αυτής από τον πρόεδρο ή (σε περίπτωση κωλύματος αυτού) από τους αντιπροέδρους (Α΄& Β΄) ή τη γεν. γραμματέα του Συλλόγου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου