ΤΟΠΙΚΑ

«Πότε βλέπετε τις εκλογές»;

πότε-βλέπετε-τις-εκλογές-851206

Οπου πας κι όπου σταθείς την ίδια ερώτηση σου κάνουν. «Και πότε με το καλό βλέπετε εσείς τις εκλογές»;
Τα πράγματα είναι απλά. Αν ο πρωθυπουργός αισθάνεται ότι η κυβέρνησή του έχει ολοκληρώσει το έργο της, ότι μπορούν τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί του, να εμφανισθούν στο λαό το φθινόπωρο και να τον πείσουν ότι πράγματι έγιναν όλα, όσα έπρεπε να γίνουν την τετραετία της «νέας διακυβέρνησης», έ, τότε, έχει κάθε λόγο να στήσει πρόωρες κάλπες. Για να δώσει τέρμα σε μια νοσηρά μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Αν όμως έχει σωστά αισθητήρια και αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα όχι μέσα από εισηγήσεις ξεσκονιστηριών, αν συνειδητοποιεί ότι οι πολίτες έχουν μείνει με την αίσθηση ότι τους κάλεσαν σε ένα τραπέζι και σηκώνουν ήδη τα πιάτα πριν ολοκληρώσουν το σερβίρισμα, ότι είναι προς το συμφέρον της παράταξής του να δώσει κάποιο… κερασάκι, τότε η επιλογή του είναι μια και μόνη. Να αλλάξει το πρόσωπο αυτής της κυβέρνησης αμέσως μετά τις διακοπές και να επιχειρήσει να παρουσιάσει πειστικότερο έργο στους μήνες που απομένουν ως τον Μάρτιο.
Αν δεν αλλάξει η εικόνα αυτής της κυβέρνησης, δεν του μένει άλλη επιλογή από τις πρόωρες κάλπες. Έστω και αν ιστορικά, πλην του 1974, οι φθινοπωρινές εκλογές ποτέ δεν βγήκαν σε καλό στην παράταξη του. Ούτε τον Νοέμβριο του 1963, όταν τις Κέρδισε η Ένωση Κέντρου. Ούτε τον Νοέμβριο 1977 όταν η Νέα Δημοκρατία έχασε 12 ποσοστιαίες μονάδες και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα εκλεγόταν πρόεδρος της Δημοκρατίας αν δεν προσεταιριζόταν τον Κ. Μητσοτάκη και τον αείμνηστο Αθ. Κανελλόπουλο. Ούτε βεβαίως τον Οκτώβριο του 1981, με τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση Ράλλη. Ούτε τον Οκτώβριο του 1993 όταν, μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επανήλθε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην εξουσία. Ούτε και τον Σεπτέμβριο του 1996 με τον Έβερτ απέναντι στον Σημίτη.
Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν σχέση με πολιτικές… προλήψεις και δεισιδαιμονία, αλλά με κάτι πιο ρεαλιστικό:
Την περίοδο μετά τις διακοπές και την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο μέσος Έλληνας είναι… ξεπαραδιασμένος. Άρα του φταίνε όλα. Και πολύ περισσότερο οι κυβερνήσεις. Ιδίως όταν τις βλέπει να εμφανίζονται ενώπιον του με άδεια χέρια.
Ε, όποιος πάει με άδεια χέρια σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, και μάλιστα μετά από τόσες συμφορές, αναλαμβάνει και το ρίσκο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου