ΤΟΠΙΚΑ

Στα 1.734 μικρογραμμάρια τα ΡΜ10!

στα-1-734-μικρογραμμάρια-τα-ρμ10-291172

Τιμή ρεκόρ κατέγραψαν χθες το μεσημέρι οι δείκτες του Σταθμού Μέτρησης της Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πεδίον του Άρεως. Στις 2.47 μετά το μεσημέρι τα αιωρούμενα σωματίδια εκτινάχθηκαν στα 1.734 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας οι υπερβάσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από το όριο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος ρύπανσης της ημέρας να διαμορφώνεται στα 113 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, όταν το ανώτατο επιτρεπτό όριο είναι μόλις 50.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Βαριά ήταν η ατμόσφαιρα χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως στην πόλη, μιας και τα μικροσωματίδια για ακόμη μία ημέρα άγγιξαν κόκκινο.

Συγκεκριμένα, από τις 11.30 χθες το πρωί οι δείκτες του Σταθμού Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης στο Πεδίον του Άρεως κατέγραφαν τις πρώτες υπερβάσεις μικροσωματιδίων που κυμαίνονταν κοντά στα 125 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η εκτίναξη όμως των δεικτών έγινε στις 2.47 το μεσημέρι όταν έδειξαν 1.734 μικρογραμμάρια, δηλαδή 35 περίπου φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ωστόσο οι υπερβάσεις δεν ήταν στιγμιαίες όπως τις προηγούμενες φορές, που τα ΡΜ10 είχαν εκτιναχθεί.

Η αποπνικτική αυτή κατάσταση και οι υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων συνεχίστηκαν και μετά τις 4 περίπου το μεσημέρι, ενώ έπειτα τα μικροσωματίδια «έπεσαν» στα επιτρεπτά όρια για περίπου μία ώρα, όταν και καταγράφηκε η τελευταία υπέρβαση.

Το κοκτέιλ όμως των υψηλών ποσοστών υγρασίας και των μικροσωματιδίων προκάλεσε σε πολλούς κατοίκους της περιοχής έντονη δυσφορία, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ήταν προσεκτικοί στις κινήσεις τους, προτιμώντας να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Εκείνο το στοιχείο που προκαλεί και αυτή τη φορά εντύπωση είναι πως οι άλλοι δύο Σταθμοί Αέριας Ρύπανσης που βρίσκονται στο κτήριο Παπαστράτος και στη Γεωπονική Σχολή στο Φυτόκο, δεν κατέγραψαν καμία υπέρβαση μικροσωματιδίων, με τους δείκτες τους να κυμαίνονται κάτω από το επιτρεπτό όριο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου