ΤΟΠΙΚΑ

«Λαχτάρα» στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. από πυρκαγιά

λαχτάρα-στην-α΄-βι-πε-από-πυρκαγιά-851206

Λαχτάρησαν οι ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών που βρίσκονται στην οδό Λαρίσης, στο ύψος της Εξπρές Σέρβις, όταν χθες στη 1.20 το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά, πιθανόν από σπινθήρα που προκλήθηκε από τη διέλευση τραίνου.
Η πυρκαγιά λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν επεκτάθηκε γρήγορα, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος για τις βιοτεχνίες που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή. Η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου όμως απέτρεψε τα χειρότερα.
Αμέσως έσπευσαν στην περιοχή επτά οχήματα της Π.Υ. Βόλου, μία υδροφόρα και ένα γκρέιντερ, όπως και 18 πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν τις πύρινες γλώσσες.
Παράλληλα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Καναντέρ επιχείρησαν δύο ρίψεις νερού, με αποτέλεσμα να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς.
Στις 5.30 το απόγευμα η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, ενώ σύμφωνα με τον απολογισμό κάηκαν 30 στρέμματα καλλιεργειών (αμυγδαλιές και ελαιόδεντρα) καθώς και πέντε στρέμματα πουρνάρια.

Στην Αγία Κυριακή Τρικερίου
Πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εκδηλώθηκε χθες στις 1.45 το μεσημέρι στον οικισμό Αγίας Κυριακής Τρικερίου. Λόγω της έγκαιρης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου και του Πυροσβεστικού Σταθμού Αργαλαστής, όπως και οι επιχειρήσεις από πυροσβεστικά αεροπλάνα, αποσβέσανε τον κίνδυνο. Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 7 το απόγευμα, ενώ κατέκαψε δύο στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Εθελοντική δασοπροστασία
Στο μεταξύ την Πέμπτη 26 Ιουλίου θα γίνει συγκέντρωση στις Μηλιές, στο κτίριο του πολιτιστικού συλλόγου «Γ. Κωσταντάς» στις 7 μ.μ., των εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας, όπου θα αποφασιστούν οι πρώτες δράσεις.
Όπως αποφασίσθηκε στην προηγούμενη συγκέντρωση στις 18 Ιουλίου οι τομείς δραστηριότητας των οργανώσεων θα είναι δύο:
«Πρώτον η προστασία των καμένων εκτάσεων από την επαπειλούμενη διάβρωση, την οικοπεδοποίηση, την βόσκηση κ.λ.π. έτσι ώστε το δασικό οικοσύστημα να μπορέσει να ανακάμψει διατηρώντας την αρχική του βιοποικιλότητα.
Δεύτερον, την περιφρούρηση των δασικών αλλά και καλλιεργούμενων εκτάσεων της περιοχής με περιπολίες και πυροφυλάκια αλλά και την δημιουργία, εξοπλισμό και εκπαίδευση εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης.
Ορισμένες από τις προς συζήτηση προτάσεις ήταν ακόμα η καταγραφή και χαρτογράφηση όλων των καμένων εκτάσεων και της προηγούμενης κατάστασής τους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η πίεση προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση για την λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας, ο έλεγχος αυτών των μέτρων και των «εμπόρων της Αναδάσωσης και της Προστασίας» που θα εμφανιστούν, οι τακτικές περιπολίες στην περιφέρεια και στους δρόμους που διασχίζουν την καμένη περιοχή και η περιφρούρηση της, η πίεση για την απόσυρση προηγούμενων και πρόσφατων νομοσχεδίων και διατάξεων που από την μεταπολίτευση και μετά έκαναν το επάγγελμα του εμπρηστή καταπατητή κερδοφόρο, το καθάρισμα και η συντήρηση των αγροτικών μονοπατιών που επιτρέπουν την ταχύτατη πρόσβαση σε κάθε απειλούμενο σημείο.
Αποφασίστηκε και εκλέχτηκε ένα προσωρινό κεντρικό διοικητικό συμβούλιο παράλληλα με την ίδρυση τοπικών πυρήνων συντονισμού σε καθένα από τα δημοτικά διαμερίσματα των Μηλεών, του Νεοχωρίου, του Καλαμακίου, της Βυζίτσας, των Πινακατών, της Αργαλαστής, της Γατζέας, της Ξυνόβρυσης, του Άγιου Βλασίου, της Αγριάς, της Κορώπης καθώς και εκπρόσωποι και μέλη εθελοντικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων του Βόλου και των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου