ΤΟΠΙΚΑ

Θλίψη για τον σπουδαίο Βολιώτη γιατρό

θλίψη-για-τον-σπουδαίο-βολιώτη-γιατρό-862136

Ένας σπουδαίος Βολιώτης της «διασποράς», ο Στρατής Βαρσαμής, έφυγε από τη ζωή προχθές, σε ηλικία 78 ετών. Είχε γεννηθεί στο Βόλο όπου έζησε τα μαθητικά του χρόνια, με τους γονείς του, τον Συμβολαιογράφο Χαρίλαο Βαρσαμή και την Έλλη Κατσάρου και την αδελφή του Κατερίνα.

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε για μεταπτυχιακά και ειδικότητα παθολογίας και καρδιολογίας στο Λονδίνο. Επέστρεψε στην Αθήνα, όπου εν τω μεταξύ είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του και άσκησε την Ιατρική, ως μάχιμος Νοσοκομειακός γιατρός μέχρι τη συνταξιοδότησή του.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την «Θεραπεία της Υπέρτασης και την Εξατομίκευση της Αντιυπερτασιακής Αγωγής». Εκπόνησε την Διδακτορική του Διατριβή πλάι στον επίσης Βολιώτη Καθηγητή Αντώνη Κουτσελίνη. Για πολλά χρόνια υπήρξε Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγία Όλγα, ενώ συνεργάστηκε στενά με τον Καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό.

Ο Στρατής Βαρσαμής ήταν παντρεμένος με την Καίτη Ξηροτύρη, συνταξιούχο δικηγόρο και π. στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας της Εθνικής Τράπεζας και μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Έλλη, νηπιαγωγό εγκατεστημένη στην Αθήνα και την Μαριάννα, διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής σε μεγάλο Νοσοκομείο του Λονδίνου.

Η απώλεια του Στρατή κάνει φτωχότερη τη Μαγνησία και την Ιατρική κοινότητα. Κάνει αβάσταχτο τον πόνο στους δικούς του ανθρώπους, στη σύζυγό του, στα παιδιά του και στα εγγόνια του, γιατί ο Στρατής δεν ήταν μόνο ο αγαπημένος τους, ήταν και ένας ξεχωριστός άνθρωπος…

Για εκείνους που γνώριζαν τον Στρατή, είναι βέβαιο ότι θα τους λείψει η ιατρική του επάρκεια, οι γνώσεις και ο στοχασμός του, η πολιτική του κρίση, αλλά και το μοναδικό φλεγματικό του χιούμορ. «Εμπειρία στην Ιατρική είναι να επαναλαμβάνεις το ίδιο ιατρικό λάθος, με όλο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση» έλεγε ο Στρατής Βαρσαμής στους νεότερους γιατρούς, για να τους υποκινεί να διαβάζουν, να αναζητούν και να προβληματίζονται…

Σ.Κ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου