ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας για συντάξεις

κραυγή-αγωνίας-για-συντάξεις-292948

Κραυγή αγωνίας από τους εκατοντάδες συνταξιούχους του ΙΚΑ στο Νομό Μαγνησίας. Νέα συρρίκνωση του εισοδήματός τους σηματοδοτούν οι περικοπές που θα ισχύσουν από τη σύνταξη Ιουνίου που θα καταβάλλεται την ερχόμενη Τρίτη. Ιδιαίτερα οι περικοπές κατά επιπλέον 12% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ και 10% σε όλες ανεξαιρέτως τις επικουρικές από 250 ευρώ και άνω, έχουν δημιουργήσει μεγάλο πονοκέφαλο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή

Τα προηγούμενα χαράτσια είχαν ξεκινήσει με την καταβολή της σύνταξης του Σεπτεμβρίου από το ΙΚΑ με δεκάδες συνταξιούχους άνω και κάτω των 60 χρόνων να λαμβάνουν μειωμένες τις αποδοχές τους από 20 έως 60 ευρώ, όσο και όσοι οι συντάξεις τους ήταν άνω των 1.300 ευρώ επίσης.

Ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας προειδοποιεί ότι οι συνταξιούχοι είναι αποφασισμένοι να ξαναβγούν στους δρόμους διεκδικώντας πραγματικές αυξήσεις. «Οι περικοπές που εφαρμόζονται μάς γυρίζουν στο μεσαίωνα και μας και τα παιδιά μας. Γκρεμίζουν ό,τι έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια και σε αυτό είχαμε συμβάλλει κι εμείς και η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να κατεβούμε στους δρόμους. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος» επεσήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Κ.Ν., συνταξιούχος από τον κλάδο του Μετάλλου.

Με τη σύνταξη του Ιουνίου όσοι δικαιούνται θα πληρωθούν και το ΕΚΑΣ για το οποίο ισχύουν ήδη αυστηρότερα κριτήρια με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις συνταξιούχους του ΙΚΑ να λαμβάνει πλέον το επίδομα αλληλεγγύης.

Δικαιούχοι πλέον είναι όσοι το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημά τους από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα δεν υπερβαίνει το ποσό των 8.472,09 ευρώ.

Από το ανωτέρω εισόδημα αφαιρούνται μόνο τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, στην ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες βάσει του άρθρου 63 του Ν. 1892/90, όπως ισχύει και στα προνοιακά βοηθήματα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 9.884,11 ευρώ. Επίσης το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 15.380,90 ευρώ. Τέλος το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον συνταξιούχο κατά το μήνα έναρξης ισχύος των κοινοποιούμενων διατάξεων -στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, εκτός από τα επιδόματα εορτών και επιδόματος αδείας- δεν υπερβαίνει το ποσό των 850,00 ευρώ.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των συνταξιούχων του ΙΚΑ περιλαμβάνει κατώτερη σύνταξη 1.120 €, επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και του επιδόματος αδείας, να ισχύσουν οι προϋποθέσεις του 2009 για τα δελτία θεραπευτικού τουρισμού, πάταξη της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης – αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες, αύξηση του αφορολόγητου πόσου εισοδήματος στις 16.000 € για συνταξιούχους και εργαζόμενους, και βελτίωση της περίθαλψης από τα ταμεία μας. Τέλος ζητούν προστασία των αποθεματικών των ταμείων και επιστροφή όλων των χρημάτων που έχουν υπεξαιρεθεί από το 1950 μέχρι σήμερα, άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να καταργηθεί το χαράτσι των 5 € και η επί πληρωμή εξετάσεις στα νοσοκομεία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου