ΤΟΠΙΚΑ

Δεν έβγαλαν άκρη στα Σφαγεία

δεν-έβγαλαν-άκρη-στα-σφαγεία-293181

Οι πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τη Διοίκηση για να εξετάσουν την υλοποίηση επένδυσης 600.000 ευρώ δεν έβγαλαν άκρη.

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η πραγματογνωμοσύνη που συνέταξαν δύο μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ που ορίστηκαν μετά από αίτημα του Δ.Σ της Σφαγεία Βόλου Α.Ε , προκειμένου να αποφανθούν για την αρτιότητα εκτέλεσης της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της πραγματογνωμοσύνης, όπως σημειώνεται στο πόρισμα, , παρουσιάστηκαν από τα δύο εμπλεκόμενα μέρη διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στην εκτέλεση του.

1) Οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας ΑΝΤ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ & ΣΙΑ – ΕΤΕΜ ΟΕ ανέφεραν ότι το έργο εκτελέστηκε ορθά.

2) Οι υπεύθυνοι των Σφαγείων Βόλου από την πλευρά τους ανέφεραν ότι το έργο που ανατέθηκε στην εταιρεία ΑΝΤ. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ & ΣΙΑ – ΕΤΕΜ ΟΕ δεν εκτελέσθηκε με άρτιο τρόπο.

Το πόρισμα

Αναφορικά με το ερώτημα της αίτησης των Σφαγείων Βόλου, σχετικά με τον βαθμό που ανταποκρίνονται στην τεχνική μελέτη οι εργασίες οι οποίες εκτελέσθηκαν στα Σφαγεία Βόλου, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:

Είναι αδύνατος ο ενδελεχής έλεγχος και η αντιπαραβολή των εκτελεσθέντων έργων στα Σφαγεία Βόλου σε σχέση με την τεχνική μελέτη. Στα τεχνικά έργα, η «τεχνική μελέτη», με την ευρύτερη έννοιά της, αναφέρεται κατ’ ελάχιστο στην κατάρτιση σχεδίων, τεχνικής περιγραφής, τεχνικών προδιαγραφών και προμετρήσεων για την εκτέλεση ενός έργου.

Στην περίπτωση της μη παράδοσης «τεχνικής μελέτης» στους πραγματογνώμονες, είναι σαφές ότι οι αιτούντες την πραγματογνωμοσύνη (Σφαγεία Βόλου) θα έπρεπε να έχουν στη διάθεσή τους ή να έχουν αναζητήσει την τεχνική μελέτη προκειμένου να διεξαχθεί η πραγματογνωμοσύνη και να υπάρχει σύγκριση των εκτελεσθέντων έργων με τον αρχικό σχεδιασμό του μελετητή.

Ενδεικτικό είναι ότι ο ανάδοχος επισκεύασε και αντικατέστησε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό στους ηλεκτρολογικούς πίνακες των γραμμών σφαγής και τοποθέτησε έναν εκτατήρα στη γραμμή χοίρων μετά την πραγματογνωμοσύνη.

Η πάροδος τριών ετών από την παραλαβή του έργου καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την διερεύνηση της παλαιότητας και ποιότητας του εξοπλισμού καθώς πλέον τίθενται θέματα παλαίωσης, χρήσης, βλάβης, λειτουργίας, επισκευών και συντήρησης καθώς και την πιθανή αγορά επιπλέον νέου εξοπλισμού ή την απώλεια υφιστάμενου εξοπλισμού.

Ελλείψει τεχνικής μελέτης, δεν υπάρχουν στοιχεία ώστε να πραγματοποιηθεί αναγνώριση του παλαιού εξοπλισμού του σφαγείου ο οποίος διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εκτέλεση του έργου. Αυτό προκαλεί αδυναμία στον διαχωρισμό του παλαιού εξοπλισμού από τον νέο με αποτέλεσμα να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος σφάλματος στην επιμέτρηση του εξοπλισμού.

Δεν εκτελέσθηκαν εργασίες καθαίρεσης επιχρισμάτων σε αποσαθρωμένα τμήματα στα οποία βάσει της μελέτης έπρεπε να καλυφθούν με νέο επίχρισμα και να ελαιοχρωματιστούν, εργασίες όμως που δεν εκτελέστηκαν με αποτέλεσμα σήμερα να έχει αποκαλυφθεί ο οπλισμός ο οποίος και έχει οξειδωθεί. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη στατικότητα του κτιρίου και πρέπει να γίνει άμεση αποκατάσταση.

Δεν έγινε σωστή τοποθέτηση του ασφαλτόπανου (υλικού υγρομόνωσης) με αποτέλεσμα να εισέρχονται όμβρια ύδατα στην πλάκα. Επίσης, η παλαιά μόνωση στην οποία δεν έγινε καμία παρέμβαση (δεν συμπεριλαμβάνονταν στις εργασίες του έργου), παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν εμφανή σημεία διάβρωσης στο εσωτερικό της πλάκας του κτιρίου στην οποία εδράζονται οι σιδηρές κατασκευές πάνω στις οποίες μετακινούνται τα σφάγια. Υπάρχει κίνδυνος κατακρήμνισης αυτών.

Σχετικά με τις ελλείψεις σε κινητό εξοπλισμό όπως τσιγκέλια, καρότσια, μαχαίρια κλπ ο οποίος δεν βρέθηκε κατά την διεξαγωγή της πραγματογνωμοσύνης, δεν μπορεί να αποσαφηνιστεί εάν αυτός ο εξοπλισμός δεν τοποθετήθηκε ή εάν αφαιρέθηκε ή εάν καταστράφηκε και απομακρύνθηκε κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σφαγείων επί 3 έτη.

Ο κλίβανος αποτέφρωσης (αποτεφρωτήρας) παρουσιάζει εμφανείς φθορές και βλάβες, όπως βλάβη στο σύστημα περιστροφής του χώρου καύσης και στρέβλωση της πόρτας του χώρου καύσης. Αυτά οφείλονται είτε στην κακή ποιότητα κατασκευής του κλιβάνου είτε στην κακή χρήση (πχ εκτός ορίων αύξηση της θερμοκρασίας καύσης) είτε στην παλαιότητά του. Καθώς ο κλίβανος ήταν πρόσφατα βαμμένος δεν μπορούσε να γίνει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος.

Επισημαίνεται ότι ο δεν βρέθηκε σήμανση CE επί του κλιβάνου, η οποία είναι απαραίτητη για τις εστίες καύσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου