ΤΟΠΙΚΑ

Η απογραφή αλλάζει τον εκλογικό χάρτη στη Μαγνησία

η-απογραφή-αλλάζει-τον-εκλογικό-χάρτη-886633

Με την ΕΛΣΤΑΤ να προετοιμάζεται να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο τα επίσημα αποτελέσματα της απογραφής, που έγινε το 2021, στη Μαγνησία τα κομματικά επιτελεία βρίσκονται με κομμένη την ανάσα, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως τα στοιχεία δείχνουν μείωση του πληθυσμού.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα υπάρξει αντίκτυπος στην κατανομή των εδρών σε τοπικό επίπεδο. Από έξι βουλευτές που εκλέγονται σήμερα στον νομό, στις εθνικές εκλογές του 2023 η Μαγνησία θα εκλέξει πέντε.

Την ίδια ώρα, στην εκτίμηση ότι η εκλογική περιφέρεια Μαγνησίας θα απολέσει τελικά μία έδρα και από εξαεδρική θα γίνει πενταεδρική, εκφράζει ο Νίκος Καρδούλας, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, συνταγματάρχης ε.α..

Εν αναμονή της δημοσίευσης από την ΕΛΣΤΑΤ των οριστικών αποτελεσμάτων της απογραφής του πληθυσμού του 2021 τον προσεχή Δεκέμβριο, ο κ. Καρδούλας που ασχολείται με τη στατιστική, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που αφορούν στην απογραφή του 2021, προβαίνει σε μία σειρά από εκτιμήσεις αναφορικά με τις αλλαγές που θα επέλθουν στον εκλογικό χάρτη.

Σύμφωνα με αυτές, οι εκλογικές περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Α’ Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι κερδίζουν μία βουλευτική έδρα, ενώ οι εκλογικές περιφέρειες Άρτας, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας εκτιμάται ότι χάνουν μία βουλευτική έδρα, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019.

Οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες εκτιμώνται στις 9 το 2023, από 7 που ήταν το 2019, αφού στις 7 μονοεδρικές του 2019 (Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Σάμου και Φωκίδας), προστίθενται οι 2 εκλογικές περιφέρειες της Θεσπρωτίας και της Καστοριάς.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει δημοσιεύσει από τον Ιούλιο του 2022 προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής του 2021 για τον μόνιμο πληθυσμό των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, ενώ τα οριστικά αποτελέσματα τόσο του μόνιμου, όσο και του νόμιμου πληθυσμού θα δημοσιευθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο μόνιμος προσωρινός πληθυσμός της χώρας το 2021 ήταν 10.432.481 και ο αντίστοιχος νόμιμος πληθυσμός που εκτιμήθηκε με την παρούσα μεθοδολογία ήταν 9.503.008, ενώ στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός ήταν 10.816.286 και ο νόμιμος ήταν 9.904.286.

«Το μέτρο του υπολογισμού του αριθμού των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας», εξηγεί ο κ. Καρδούλας, «προέκυψε διαιρώντας τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας που εκτιμήθηκε, με τον συνολικό αριθμό των βουλευτικών εδρών που κατανέμονται στις εκλογικές περιφέρειες (285 έδρες, ενώ 15 έδρες κατανέμονται στο Επικρατείας) και ήταν ίσο με 33.344.

Στη συνέχεια ο εκτιμηθείς νόμιμος πληθυσμός κάθε εκλογικής περιφέρειας διαιρέθηκε με το εκλογικό μέτρο και στο ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης, προστέθηκαν σε κάθε εκλογική περιφέρεια οι αδιάθετες έδρες με το μεγαλύτερο υπόλοιπο, ώστε να συμπληρωθούν οι 285 βουλευτικές έδρες.

Με βάση αυτό τον υπολογισμό προέκυψαν και οι αλλαγές στον αριθμό εδρών σε συγκεκριμένες περιφέρειες.

Το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο αριθμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές του 2023 και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου του 2023, οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τελευταία ημέρα απογραφής, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Επομένως οι εθνικές εκλογές του 2023 αναμένεται να διεξαχθούν με το καθεστώς των νέων βουλευτικών εδρών», καταλήγει ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου