ΤΟΠΙΚΑ

Προχωρούν σε κατάληψη οι Ηλεκτρολόγοι του ΠΘ

προχωρούν-σε-κατάληψη-οι-ηλεκτρολόγο-856114

Σε κατάληψη θα είναι από αύριο μέχρι και την Παρασκευή το κτήριο του Τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την Γενική Συνέλευση του Φοιητικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου του ΗΜΜΥ «Φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο λόγω της αδιαφορίας του τμήματος για τα προβλήματά μας. Εδώ και χρόνια στο τμήμα επικρατεί μια κατάσταση αφόρητης εντατικοποίησης και συνεχών αυθαιρεσιών από μεριάς του καθηγητικού στρώματος.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι γεμάτο αλυσίδες (προαπαιτούμενα μαθήματα τα οποία σε εμποδίζουν από το να δηλώσεις άλλα μαθήματα), κύκλους σπουδών (απαιτούμενος αριθμός περασμένων μαθημάτων ώστε να προχωρήσεις στο επόμενο έτος), συνεχή εργαστήρια, εργασίες και προόδους που σε κόβουν από τα μαθήματα πριν καν να φτάσεις στην εξεταστική. Επίσης κατά την διάρκεια της τηλεκπαίδευσης καταργήθηκε η εμβόλιμη εξεταστική για τους επί πτυχίω, με την πρόφαση ότι «η σχολή δεν είναι εξεταστικό κέντρο».

Παρόλα αυτά, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η προσθήκη μιας νέας αλυσίδας στο μάθημα των Αλγορίθμων (μάθημα του Δ. Κατσαρού που αναφέραμε πιο πάνω), κάτι που επισημοποιήθηκε ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Για το λόγο αυτό, ο ΦΣ συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα και αποφάσισε να πραγματοποιήσει κινητοποίηση στον πρόεδρο του τμήματος, με σκοπό ο ίδιος να πάρει θέση πάνω σ’ όλα αυτά. Η στάση του ήταν το λιγότερο προκλητική, αφού απέφυγε να πάρει θέση σε οποιοδήποτε από τα ζητήματα και δεν δεσμεύτηκε ότι θα διεξάγει Γενική Συνέλευση Τμήματος (αποφασιστικό όργανο της σχολής, στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές) πόσο μάλλον ότι θα είναι παρών ο ΦΣ σε αυτή.

Τα προαναφερθέντα έρχονται να προστεθούν στην συνολικότερη εικόνα της εκπαίδευσης. Με τον νόμο Κεραμέως οι ΟΠΠΙ έχουν ήδη προσπαθήσει να μπούνε στα ιδρύματα της Αθήνας, λαμβάνοντας αποφασιστική απάντηση από τους ΦΣ, ενώ στην Θεσσαλονίκη βλέπουμε ήδη για πολλούς μήνες τα ΜΑΤ στο campus του ΑΠΘ. Η προσπάθεια αυτή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα τρομοκρατίας και να καταστείλει κάθε προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης μέσα στα ιδρύματα. Οι διαγραφές έχουν ήδη ανακοινωθεί και σκοπεύουν να μπούνε σε εφαρμογή ακόμη και στην πόλη μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών εδώ στο Βόλο. Με τον νόμο πλαίσιο που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην προοπτική του αποφοίτου. Με την εισαγωγή σε σχολές και όχι τμήματα δηλαδή την «διαμόρφωση του ατομικού πτυχίου», με επιλογή μαθημάτων από πολλές διαφορετικές σχολές, δημιουργούνται απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων, ωθώντας τους στην συνεχή μετεκπαίδευση και σε ένα ατέρμονο κυνήγι προσόντων. Ενώ θα κάνει όλα αυτά, αν θέλει να τα βγάζει πέρα θα πρέπει να δουλεύει 10 και 12 ώρες, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλιση και με αναξιοπρεπείς μισθούς.

Έτσι λοιπόν, κλήθηκε νέα Γενική Συνέλευση του ΦΣ και καταλήξαμε πως όλα τα παραπάνω δεν μας αφήνουν καμία άλλη λύση πέραν της κατάληψης της σχολής. Με τη συγκεκριμένη δράση διεκδικούμε σπουδές σε μια σχολή με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών και χωρίς εντατικοποίηση, σε σχολή που είναι ζωντανή και όχι αποστειρωμένη από κάθε συλλογική διεκδίκηση χωρίς πανεπιστημιακή αστυνομία, πειθαρχικά, διαγραφές και να έχουμε μία αξιοπρεπή προοπτική ως μελλοντικοί απόφοιτοι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου