ΤΟΠΙΚΑ

Στέγη για αστέγους του Βόλου

στέγη-για-αστέγους-του-βόλου-294196

Τα βράδια του χειμώνα, όταν ο υδράργυρος κινούνταν κάτω από το μηδέν, έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο από τον παγετό σε χώρους του ΚΑΠΗ που άνοιγε για τους αστέγους ο Δήμος Βόλου, με τη σημαντική συνδρομή εθελοντικών ομάδων. Τις τελευταίες ημέρες, με τον αέρα να λυσσομανά και τη βροχή να πέφτει καταρρακτωδώς έμειναν στους δρόμους να παλεύουν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Τα στοιβαγμένα χαρτόκουτα κάτω από πυλωτές κτηρίων, στο κέντρο του Βόλου, μαρτυρούν τα πρωινά, τις πρόχειρες «κατασκευές» που προσπάθησαν να στήσουν τις νύχτες άστεγοι γύρω από τα σώματά τους για να προφυλαχθούν όπως-όπως από το κρύο και τη βροχή στα μέσα Μαΐου.

Στο Βόλο, σύμφωνα με την καταγραφή των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, 36 περίπου άτομα έχουν οδηγηθεί -συνειδητά ή μη- σε «αδέσποτη» ζωή, χτυπημένοι από κακουχίες. Η φιλοξενία τους σε χώρους των ΚΑΠΗ, όταν η θερμοκρασία κινούνταν σε επικίνδυνα για τις ανθρώπινες αντοχές επίπεδα, ήταν λύση προσωρινή, τονίζει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Αποστόλης Παντσάς. Τη μόνιμη λύση αποτελεί ο Ξενώνας Αστέγων.

Ο Δημοτικός Ξενώνας στη Νεάπολη, πρόκειται να παραδοθεί σε ένα δίμηνο, ενημέρωνε χθες ο κ. Παντσάς, αναφέροντας ότι το κτήριο θα αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό το σοβαρό πρόβλημα των αστέγων, που λαμβάνει ολοένα και περισσότερο ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι εργασίες στο κτήριο βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτές τις ημέρες τοποθετούνται ντουλάπια, εξοπλισμός κουζίνας και είδη υγιεινής. Ο εργολάβος πληρώθηκε τον τέταρτο λογαριασμό, ενώ έχει δεσμευτεί από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Βόλου ποσό 90.000 ευρώ, με το οποίο θα καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό της η συμμετοχή του Δήμου στο έργο.

Με την πληρωμή του ποσού ο εργολάβος έχει δηλώσει την πρόθεση να παραδώσει τον Ξενώνα, αναμένοντας στη συνέχεια το υπόλοιπο της οφειλής, ύψους 150.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Θησέας».

Ο Δημοτικός Ξενώνας Αστέγων θα αποτελείται από οκτώ μικρά διαμερίσματα, ικανά να φιλοξενήσουν 16 άτομα, ενώ με διαμόρφωση των κοινοχρήστων χώρων και του υπογείου, ο Δήμος ευελπιστεί ότι σε δεύτερη φάση θα μπορέσει να φιλοξενήσει μεγαλύτερο αριθμό αστέγων, ανέφερε ο κ. Παντσάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου