ΤΟΠΙΚΑ

Αρχίζει αύριο η 4η Γιορτή Μανιταριού

αρχίζει-αύριο-η-4η-γιορτή-μανιταριού-878611

Γνωριμία με έναν μύκητα «παρεξηγημένο» μέχρι και πριν μερικά χρόνια, το μανιτάρι, εξόρμηση στο δάσος για τη συλλογή μανιταριών και μανιταρομαγειρέματα, παράλληλα με συναυλία από το συγκρότημα manitarock, περιλαμβάνει η 4η Γιορτή Μανιταριού και Βοτάνων, που επιστρέφει μετά από δύο χρόνια πανδημίας στη Μακρυράχη Πηλίου.

Τη γιορτή διοργανώνει ο Σύλλογος των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γεώργιος Κανισκέρης» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυράχης, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Ντόπιοι και επισκέπτες της γιορτής, που θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο και θα συνεχιστεί μεθαύριο Κυριακή 9 Οκτωβρίου, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διατροφική αξία του μανιταριού, να αναγνωρίζουν τα βρώσιμα είδη, ενώ θα μάθουν να εκτελούν και γευστικές συνταγές με αυτά.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν, όπως πάντα, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο γνωστός σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης, που θα ετοιμάσει τρεις διαφορετικές μανιταρολιχουδιές.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης είναι εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, επί 30 όμως χρόνια και πλέον ασχολείται σε επιστημονική βάση με την καταγραφή μανιταριών σε συνεργασία με επιστήμονες μυκητολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εχει ήδη συγγράψει επτά βιβλία για τα μανιτάρια, ενώ είναι πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, συμμετέχοντας σε κάθε γιορτή ανά τη χώρα και στο εξωτερικό, με στόχο τη διάδοση της μανιταροφιλίας και μανιταροφαγίας. «Ο λόγος για τον οποίο ασχολήθηκα με τα μανιτάρια ήταν γιατί μου έδωσαν την ευκαιρία να ξαναβγώ στο δάσος. Η επαφή με τη φύση μου δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. Όταν για πρώτη φορά δοκίμασα μανιτάρια εντυπωσιάστηκα από τη γεύση τους. Θεώρησα ελκυστική την αναζήτησή τους και αποφάσισα να αποκτήσω βαθύτερες γνώσεις», περιγράφει ο κ. Κωνσταντινίδης μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Εκτοτε ασχολείται συστηματικά με τα μανιτάρια και δίνει το «παρών» σε κάθε γιορτή, όπως στη Μακρυράχη Πηλίου. «Το κλίμα στη γιορτή της Μακρυράχης είναι μοναδικό. Κατ’ αρχάς μιλάμε για μια συλλογική προσπάθεια. Κατά δεύτερον πρόκειται για σεμινάρια και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν όλοι όσοι το επιθυμούν με ελεύθερη είσοδο. Η η γιορτή πραγματοποιείται σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, όπου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το μανιτάρι με σεμινάρια, αλλά και βιωματικά με εξόρμηση στο δάσος. Ολοι μαθαίνουν πώς να αναζητούν και να αναγνωρίζουν τα βρώσιμα μανιτάρια και στη συνέχεια πώς μαγειρεύονται. Κι όλα αυτά ως παρέες εν μέσω γλεντιού», περιγράφει ο κ. Κωνσταντινίδης απευθύνοντας προσκλητήριο συμμετοχής στη γιορτή που ξεκινά αύριο.

Τρεις διαφορετικές μανιταρολιχουδιές

Για τέταρτη φορά, όσες και οι χρονιές που διοργανώνεται η γιορτή μανιταριού της Μακρυράχης, θα συμμετέχει και ο γνωστός σεφ, Φώτης Παρασκευαΐδης, ο οποίος πρόκειται να ετοιμάσει τρία διαφορετικά πιάτα με μανιτάρια κατά τη διάρκεια της γιορτής.

«Αύριο Σάββατο, θα μαγειρέψουμε κριθαρότο με άγρια μανιτάρια και λαχανικά και πένες με μανιτάρια και μεθαύριο Κυριακή θα δημιουργήσουμε ριζότο με τρούφα. Οποιος το επιθυμεί μπορεί να έρθει δίπλα μου, να καταγράψει τις συνταγές και αν θέλει να φορέσει ποδιά και σκούφο και να μαγειρέψει μαζί μου», λέει ο γνωστός σεφ, ο οποίος σε διάστημα έξι ετών έχει δοκιμάσει 175 είδη μανιταριών και έχει μαγειρέψει περί τις 120.000 μερίδες φαγητού με κύριο συστατικό το μανιτάρι.

Για τον κ. Παρασκευαΐδη, το μανιτάρι βρίσκεται στην κορυφή της διατροφικής πυραμίδας, καθώς πρόκειται για ένα φαγώσιμο που δεν ψεκάζεται με φυτοφάρμακα, δεν τρέφεται με λιπάσματα. «Μας το δίνει καθαρό η φύση και αποτελεί καθαρή πρωτεΐνη», λέει αναγνωρίζοντας ότι η μανιταροφαγία άργησε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα. «Οι Ελληνες, όπως οι Αλβανοί και οι Αγγλοι ήμασταν μανιταροφοβικοί. Στην Ελλάδα, με τη μανιτατοφιλία, καταφέραμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και να δείξουμε εμπιστοσύνη στο μανιτάρι. Πλέον, εδώ και 20 χρόνια μαγειρεύουμε από γιορτή σε γιορτή», σημειώνει ο κ. Παρασκευαΐδης, ο οποίος δημιουργεί διαφορετικές συνταγές για κάθε είδους μανιτάρι. Όπως εξηγεί «κάθε μανιτάρι έχει τα δικά του αρώματα και γεύσεις, επομένως οι συνταγές για την απόλαυσή του είναι διαφορετικές», εξηγεί.

Και συναυλία από τους manitarock

Η γιορτή θα περιλαμβάνει αύριο Σάββατο 8 Οκτωβρίου στις 21:00 και συναυλία από τους manitarock. Πρόκειται για ένα μουσικό συγκρότημα που παίζει μουσική ροκ, αλλά και παραδοσιακά, νησιώτικα, μπαλάντες και σύγχρονες συνθέσεις.

Στο μπουζούκι, το τραγούδι και τις διασκευές των μουσικών κομματιών είναι ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και συμμετέχουν στο τραγούδι η σύζυγός του Δέσποινα Κλεισιάρη, στα κρουστά ο γιος του Δημοσθένης Κωνσταντινίδης και οι Γιώργος Δούμας στο μπάσο, Θωμάς Τσιοτίκας στο βιολί, Θάνος Γκουντάνος στην ηλεκτρική κιθάρα και Ευθύμιος Παπαστεργίου στην ηλεκτρική κιθάρα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου