ΤΟΠΙΚΑ

Κραυγή αγωνίας από τους φοιτητές: Σκέφτονται… αν θα σπουδάσουν

κραυγή-αγωνίας-από-τους-φοιτητές-σκέφ-878693

Πέρασαν στις σχολές της προτίμησής τους, ωστόσο έως και σήμερα δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν ούτε ένα μάθημα, μολονότι το ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ξεκινήσει. Τα υψηλά ενοίκια φαίνεται να πατούν… φρένο στις σπουδές φοιτητών, οι οικογένειες των οποίων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα.

«Παιδιά από μεγάλα αστικά κέντρα εγγράφηκαν στις σχολές τους, αλλά δεν έχουν εμφανιστεί. Το σκέφτονται, αν θα έρθουν να σπουδάσουν, καθώς τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί», περιέγραψαν με μελανά χρώματα το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης εκπρόσωποι των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν στον θόλο, στον απόηχο της γενικής συνέλευσης των φοιτητικών συλλόγων την περασμένη Τρίτη για το ζήτημα της στέγασης.

Οι Γιώργος Νικολούλης και Χρύσανθος Βουλγαράκης, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του φοιτητικού συλλόγου του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και Γιάννης Σκαλοχωρίτης, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών σημείωσαν ότι εκτός από φοιτητές, που φαίνεται ότι αναβάλλουν τις σπουδές τους, υπάρχει κι ένα σημαντικό ποσοστό φοιτητών, που πηγαινοέρχεται σχεδόν σε καθημερινή βάση για να παρακολουθεί μαθήματα στον Βόλο. Πρόκειται για φοιτητές από τη Λάρισα έως και την Κατερίνη, που επιλέγουν να πληρώνουν οδοιπορικά, καθώς η διατήρηση ενός νοικοκυριού μακριά από τον τόπο κατοικίας τους είναι απαγορευτική.

Αλλά και για όσους φοιτητές νοικιάζουν σπίτι στον Βόλο, μονόδρομος είναι η εργασία. Οπως περιέγραψαν, ήδη από πέρυσι πολλοί φοιτητές αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά για να συμβάλλουν στα έξοδα του ενοικίου, των «τσουχτερών» λογαριασμών και του κόστους ζωής. «Φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα», προέβλεψαν.

Μάλιστα, όπως εξήγησαν, η επιλογή της εργασίας δεν είναι αναίμακτη. «Πολλοί χάνουν μαθήματα υποχρεωτικής παρακολούθησης ή κόβονται σε άλλα, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια των σπουδών τους» σημείωσαν.

Οπως τόνισαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τα μόλις 40 δωμάτια, που διατίθενται σε πρωτοετείς, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν τις ανάγκες, ειδικά στον δύσκολο ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα που έρχεται.

Οι φοιτητές διεκδικούν μεταξύ άλλων πλαφόν στις τιμές των ενοικίων, άμεση καταβολή του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, το οποίο ζητούν να αυξηθεί στις 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων, δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και διαδίκτυο, πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη, επενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για τη στέγαση των φοιτητών, έως ότου ανοίξουν νέες εστίες.

Κινητοποιήσεις για τη στέγαση

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την ανάδειξη του προβλήματος.

Την ερχόμενη Τρίτη 11 Οκτωβρίου πρόκειται να προχωρήσουν σε κατάληψη της Πρυτανείας, ενώ στις 10 το πρωί στον θόλο θα πραγματοποιηθούν γκράφιτι με αφορμή την αντιφασιστική ημέρα δράσης για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Στις εννέα το βράδυ, εξάλλου, θα γίνει στον θόλο προβολή της ταινίας American History X.

Τέλος, αποφάσισαν να ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης των φοιτητών, με εγκατάσταση γιγαντοπανό στον θόλο και περιοδεία στην εστία και στη λέσχη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου