Μπλακ άουτ στις γονικές παροχές

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-06, 12:45:29
Η ευνοϊκή διάταξη για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των παροχών και των δωρεών προς τα παιδιά ή άλλους στενούς συγγενείς από 150.000 στις 800.000 ευρώ, είναι δώρο άδωρο για πολίτες, που έχουν οφειλές στην εφορία, μολονότι τις έχουν ρυθμίσει
Μπλακ άουτ στις γονικές παροχές

Για να μπορέσει κάποιος σήμερα να δώσει με γονική παροχή ένα ακίνητο στα παιδιά του, θα πρέπει να μη χρωστά ούτε ένα ευρώ στην εφορία. Θα πρέπει να έχει πληρώσει όλους τους φόρους, να μην έχει αφήσει απλήρωτη κλήση στη Δημοτική Αστυνομία και να μη βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών.

Βάσει των διατάξεων, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ακόμη και αν έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν περιουσιακά τους στοιχεία στα παιδιά τους.

Μετά από διαμαρτυρίες πολιτών στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ η εφημερίδα απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Λάρισας Γιάννη Κόνσουλα.

Ο κ. Κόνσουλας επιβεβαίωσε πως πράγματι υπάρχουν δεκάδες φορολογούμενοι, που επιθυμούν να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές ακινήτων, όμως βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία τους βάζουν οι ισχύουσες διατάξεις για τη χορήγηση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας.

Ουσιαστικά, για αυτή την κατηγορία φορολογούμενων η ευνοϊκή διάταξη για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου των παροχών και των δωρεών προς τα παιδιά ή άλλους στενούς συγγενείς από 150.000 στις 800.000 ευρώ, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2021, είναι δώρο άδωρο, όπως εξηγεί.

Οι μοναδικοί που ωφελούνται από τη διάταξη είναι όσοι φορολογούμενοι δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στην εφορία.

Η μόνη διέξοδος για τους φορολογούμενους, που έχουν σε διακανονισμό οφειλές, είναι η διασφάλιση των οφειλών με το να βάλουν σε υποθήκη ένα ή περισσότερα ακίνητά τους, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Ομως η διαδικασία είναι πολύπλοκη, γραφειοκρατική και πολυέξοδη. Συνήθως οι φορολογούμενοι αυτοί είτε επιθυμούν να μεταβιβάσουν όλα τα ακίνητά τους, οπότε δεν απομένει σε αυτούς κάποιο ακίνητο για να το βάλουν υποθήκη, είτε μεταβιβάζουν ένα και μοναδικό ακίνητο που έχουν, οπότε και πάλι δεν τους απομένει τίποτε για να το βάλουν σε υποθήκη. Ετσι όλες αυτές οι επιθυμητές μεταβιβάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οφειλές των προσώπων, που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταβίβαση, παραμένουν μη διασφαλισμένες, εξηγεί με τη σειρά του ο φοροτεχνικός Νίκος Πουμάνας.

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
1
=