ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν εκταμιεύθηκε ούτε ευρώ» από τη σύζυγο του Μαραβέγια

δεν-εκταμιεύθηκε-ούτε-ευρώ-από-τη-σύ-879794

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση, που έχει ξεσπάσει μετά από την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη σε βάρος του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Κωνσταντίνου Μαραβέγια, με αφορμή επενδυτικό σχέδιο, που κατέθεσε η σύζυγός του και εγκρίθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο για ποσό επιχορήγησης 4,2 εκ. ευρώ, το οποίο όμως ποτέ δεν εκταμιεύθηκε, διότι δεν πρ0χώρησε η επένδυση.

Τα όσα ισχυρίστηκε ο Π. Πολάκης διαψεύσθηκαν αμέσως από τον Κ. Μαραβέγια, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι άνθρακες ο θησαυρός και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στη δικαιοσύνη, ενώ κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι Αδωνις Γεωργιάδης και Νίκος Παπαθανάσης σε δήλωσή τους ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ και κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένει σε ένα τοξικό κλίμα, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά του τομεάρχη Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση να επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας εκ νέου εξηγήσεις. Ανακοίνωση εκδόθηκε επίσης από τη ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Δεν εκταμιεύθηκε ούτε ευρώ

Αναλυτικά η απάντηση των κ.κ. Γεωργιάδη – Παπαθανάση έχει ως εξής:

«Με αφορμή ανακοίνωση Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τίτλο «Οι πολίτες σε απόγνωση και ο κ. Γεωργιάδης εγκρίνει 4,2 εκατ. ευρώ σε βουλευτή της ΝΔ – Θα τους διαγράψει ο κ. Μητσοτάκης ή τους επικροτεί;», η οποία προέκυψε από ανάρτηση του κ. Παύλου Πολάκη αναφορικά με υποτιθέμενη χρηματοδότηση εταιρείας του βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά την εμμονή του στην άγνοια, την τοξικότητα και το ψέμα.

Αγνοια, αναφορικά με τη λειτουργία όχι μόνο γενικώς των νόμων, αλλά και του νόμου που ο ίδιος ψήφισε. Σε κάθε περίπτωση όφειλε να γνωρίζει ότι ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 και ιδιαίτερα οι διαδικασίες που θέσπισε η παρούσα κυβέρνηση δεν επιτρέπουν την οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση καθ’ ότι η εγκριτική διαδικασία ολοκληρώνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Τοξικότητα και ψέμα, διότι θεωρεί δεδομένη τη χρηματοδότηση την ώρα που τα επενδυτικά σχέδια του συγκεκριμένου φορέα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ.

Οι διαδικασίες για την έγκριση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων ακολούθησαν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται από το σύνολο των νομικών διατάξεων που τις διέπουν και οι διοικητικές πράξεις ολοκληρώνονται στο επίπεδο του γενικού διευθυντή.

Παράλληλα, για την έγκριση της εκταμίευσης της επιχορήγησης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών, κάτι που δεν συνέβη. Ως εκ τούτου, ο φορέας δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ ως κρατική ενίσχυση από τους πόρους του Αναπτυξιακού Νόμου για τα εν λόγω επενδυτικά σχέδια.

Κατά τη διάρκεια της έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. οι υπαγωγές επενδυτικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 280% σε σχέση με τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτό είναι που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υιοθετεί και σε αυτόν τον τομέα την τοξικότητα και το ψέμα».

Χαρίτσης: Εκθετη η κυβέρνηση

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης απάντησε στην ανακοίνωση των κ.κ. Γεωργιάδη – Παπαθανάση τονίζοντας τα εξής:

«Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με το σκάνδαλο της υπόθεσης Μαραβέγια θυμίζει την παροιμία «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Τα πράγματα είναι τόσο ξεκάθαρα που σε μία δημοκρατική πολιτεία το μόνο που θα περίμενε κανείς είναι η απολογία και η παραίτηση των υπευθύνων. Μια ΙΚΕ με κεφάλαιο μόλις 5.000 ευρώ έλαβε έγκριση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο για να λάβει δημόσια χρηματοδότηση 4.200.000 ευρώ, ενώ έλαβε και προέγκριση για τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκ. ευρώ! Κατά διαβολική σύμπτωση, η εταιρεία αυτή ανήκει στη σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ κ. Μαραβέγια.

Η εξέλιξη αυτή συνιστά πρόκληση απέναντι σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται στα όρια της επιβίωσης από την πρωτοφανή κρίση ακρίβειας. Πρόκληση όμως και απέναντι στους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας, σε επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που παλεύουν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, αλλά βλέπουν ότι ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμία πρόσβαση σε κρατική ή τραπεζική ενίσχυση, τα «γαλάζια παιδιά» διεκδικούν χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων με ανύπαρκτες «επενδύσεις».

Αντί να απολογηθούν, οι αρμόδιοι υπουργοί κ.κ. Γεωργιάδης και Παπαθανάσης, επιχειρούν να επιρρίψουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες την ευθύνη έγκρισης της επένδυσης – πρόκλησης! Δεν είναι η πρώτη φορά: Για το Turkaegean έφταιγαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τους ελλιπείς ελέγχους στην αγορά οι υπηρεσίες, για την εκρηκτική αύξηση τιμών οι «διεθνείς συνθήκες»! Δεν πρωτοτυπούν. Αυτή είναι άλλωστε η γραμμή άμυνας του κυρίου Μητσοτάκη, ο οποίος μετέθεσε την ευθύνη για τις υποκλοπές στον ανιψιό του. Για την κυβέρνηση πάντα φταίνε κάποιοι άλλοι. Δεν τους πιστεύει κανείς. Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολιτικά και ηθικά απολύτως έκθετες για αυτή τη σκανδαλώδη υπόθεση».

ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ: Να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός

Η ΝΕ Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά της για το ίδιο θέμα επισημαίνει: «Από τη μία έχουμε εκπροσώπους της κυβέρνησης να μας ενημερώνουν ότι έρχεται ο χειρότερος χειμώνας μετά το 1945 και από την άλλη το «επιχειρείν» ακμάζει για λίγους.

Ο λόγος φυσικά γίνεται μετά την αποκάλυψη του τομεάρχη διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη ότι ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, μέσω της συζύγου του, παρουσίασε ελλιπές business plan χωρίς εγγυήσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά τους εγκρίθηκε χρηματοδότηση ύψους 4,2 εκ ευρώ από τον Αναπτυξιακό Νόμο, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών δεν περνά ούτε έξω από την τράπεζα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά.

  • Πώς μία, ούτε καν υπό σύσταση, εταιρεία με μηδενικό ΑΦΜ μπορεί να καταθέσει business plan και να εγκριθεί ποσό εκατομμυρίων από τον Αναπτυξιακό Νόμο, παρ’ όλο που το μετέπειτα μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόνο 5.000€;
  • Πώς ένα business plan θεωρείται πλήρες και άξιο χρηματοδότησης, όταν δεν έχει το βασικό συστατικό για την έναρξη οποιασδήποτε επιτυχημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι το κεφάλαιο, δηλαδή χρήματα (έστω με μορφή τραπεζικής εγγυητικής);
  • Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο κ. Μαραβέγιας δεν είδε την πιθανή συσχέτιση του ονόματός του με την έντονη επιχειρηματική κίνηση της συζύγου του, τη στιγμή που η πρόταση εμπίπτει στον δικό του τομέα της Ιατρικής, με αποτέλεσμα να κρίνεται για την αξιοπιστία του;
  • Σε χθεσινή (προχθεσινή) τηλεοπτική εκπομπή, αφού παραδέχτηκε τα όσα καταγγέλλονται, μας είπε ότι ο καθένας μπορεί, χωρίς εγγυήσεις και κεφάλαια, να καταθέσει business plan και να του εγκρίνουν εκατομμύρια. Γιατί λοιπόν η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν κάνει γνωστό τον τρόπο στο πανελλήνιο ότι όλοι οι πολίτες μπορούν να συστήσουν εταιρείες και να εγκριθούν δάνεια με αέρα;

Οι απαντήσεις και τα συμπεράσματα είναι προφανή. Αν έχεις στενές σχέσεις με κορυφαίους κυβερνητικούς παράγοντες, χρηματοδοτείσαι από τον Αναπτυξιακό Νόμο και από τις τράπεζες. Εξάλλου, από τις πρώτες ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η θέσπιση του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα για την ηθική διάσταση των πρακτικών των βουλευτών του. Αυτή η υπόθεση αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την επιτακτικότητα του αιτήματος για τη διενέργεια των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου