ΤΟΠΙΚΑ

Πολλαπλάσια η ρύπανση μέσα στο σπίτι παρά απ’ έξω

πολλαπλάσια-η-ρύπανση-μέσα-στο-σπίτι-π-881469

Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 μέσα στο σπίτι είναι πολλαπλάσιες των αντίστοιχων στο εξωτερικό περιβάλλον, ακόμη και τον χειμώνα, οπότε και το πρόβλημα της αιθαλομίχλης μετατρέπει τις πόλεις σε θαλάμους αερίων. Κάπνισμα, τζάκι, αλλά και η σκόνη, που αιωρείται, δημιουργούν τοξικό περιβάλλον μέσα στο ίδιο το σπίτι για τους ενοίκους και μάλιστα πιο επιβαρυμένο σε σχέση με το αντίστοιχο εξωτερικό περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για ένα από τα βασικά συμπεράσματα πιλοτικής έρευνας, που ξεκίνησαν από κοινού ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης και ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Γεώργιος Σαχαρίδης, τα οποία θα παρουσιαστούν στο ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας», που θα διοργανωθεί από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο «Ξενία» Βόλου.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη το πρόβλημα της ρύπανσης και των συγκεντρώσεων ΡΜ 2,5 δεν αφορά μόνο στην ατμόσφαιρα των πόλεων, αλλά και στα ίδια τα σπίτια. «Ανησυχούμε πώς θα παίξει το παιδί στο πάρκο μία ημέρα με επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, αλλά επί της ουσίας υπάρχει κίνδυνος και μέσα στα σπίτια μας από το κάπνισμα και τη χρήση τζακιών», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Γουργουλιάνης.

Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο έναν χρόνο εγκαταστάθηκαν μετρητές συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 σε πέντε κατοικίες και ελέγχονται τα επίπεδα της ρύπανσης, αλλά και ο αντίκτυπος στην υγεία των ενοίκων. «Πρόκειται για μία πιλοτική μελέτη και στόχος μας είναι να καταγράψουμε τη ρύπανση μέσα στα σπίτια, την ενδεχόμενη επιβάρυνση της υγείας ανθρώπων, που νοσούν από άσθμα ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και να καταγράψουμε αν χρειάστηκαν να λάβουν επιπλέον φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία. Συνολικά δεδομένα θα έχουμε έως τέλος του χρόνου. Φέτος η μελέτη αυτή γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της αναζήτησης εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης των νοικοκυριών», αναφέρει ο κ. Γουργουλιάνης με αφορμή το γέμισμα των αποθηκών με καυσόξυλα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Τις μετρήσεις των ΡΜ2,5 μέσα στα σπίτια που δέχθηκαν να έχουν εγκατεστημένους σταθμούς και να συλλέγονται δεδομένα, ενώ οι ένοικοι συνεχίζουν φυσιολογικά τη ζωή τους, κάνει ο κ. Σαχαρίδης. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των μετρήσεων, το περιβάλλον κατ’ οίκον είναι πιο επιβαρυμένο ακόμη και από το εξωτερικό περιβάλλον, ακόμη και τις ημέρες με υψηλή ρύπανση. «Τα επίπεδα των ΡΜ2,5 μέσα στο σπίτι είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα στο εξωτερικό περιβάλλον», λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και μιλά για τρεις βασικές πηγές ρύπανσης: σκόνη, κάπνισμα και τζάκια.

Μέρος των αποτελεσμάτων ο κ. Σαχαρίδης θα παρουσιάσει σε διάλεξη που θα δώσει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 20:30, στο πλαίσιο των «Ημερών Πνευμονολογίας», ενότητα στην οποία θα προεδρεύσει ο κ. Γουργουλιάνης.

«Ημέρες Πνευμονολογίας»

Οι Ημέρες Πνευμονολογίας σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1999 και από τότε γίνονται κάθε χρόνο χωρίς διακοπή, ακόμη και τα τελευταία χρόνια της πανδημίας.

«Για 24η χρονιά θα συναντηθούμε στον Βόλο με λιγότερα θέματα για την πανδημία και πολύ περισσότερη πνευμονολογία. Συνεχίζεται η νοσηλευτική ημερίδα και για πρώτη φορά οι φοιτητές ιατρικής θα οργανώσουν τη δική τους συζήτηση για επίκαιρα ζητήματα των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος. Με πρωτοβουλία των εξαιρετικών ειδικευομένων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνεται «διαγωνισμός» γνώσεων με την εθελοντική συμμετοχή ομάδων ειδικών πνευμονολόγων, ειδικευόμενων και φοιτητών ιατρικής. Θα υπάρχει επίσης βήμα για τους πνευμονολόγους της χώρας που θέλουν να παρουσιάσουν ενδιαφέροντα περιστατικά που αντιμετώπισαν την προηγούμενη χρονιά. Η κλινική μας επέλεξε και φέτος τα πιο σημαντικά και διδακτικά περιστατικά της χρονιάς για να τα συζητήσουμε. Κεντρική θέση έχουν επίσης τα στρογγυλά τραπέζια για τις διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες, τις εξελίξεις στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, τις διαταραχές της αναπνοής στον ύπνο και διαλέξεις για όλα σχεδόν τα κλινικά και ερευνητικά αντικείμενα της πνευμονολογίας. Το συνέδριό μας θα κλείσει με μια ιδιαίτερη, αισιόδοξη ματιά στη μεταπανδημική περίοδο με την παρουσίαση κειμένων και έργων ζωγραφικής, με θέμα «Κοιτάζοντας το μέλλον με τα μάτια ενός παιδιού».

Η πρόσφατη πανδημία έδειξε με επείγοντα τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της πνευμονολογίας. Χρειάζονται περισσότεροι πνευμονολόγοι σε όλες τις δομές της δημόσιας και ιδιωτικής ιατρικής, αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την ίδρυση των πνευμονολογικών κλινικών σε κάθε νοσοκομείο», αναφέρει στον χαιρετισμό – μήνυμά του ενόψει του συνεδρίου ο κ. Γουργουλιάνης.

Ηδη στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή περί τους 400 συνέδρους από όλη την Ελλάδα, ενώ ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να αγγίζει τους 600 συνέδρους.

Σημειώνεται ότι κατά την επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, στις εννέα το βράδυ την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, θα δώσει διάλεξη ο Βάιος Κυρίτσης, με θέμα «40 χρόνια πνευμονολογίας στον Βόλο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου