ΤΟΠΙΚΑ

Τίμησαν τον προστάτη τους οι δικηγόροι

τίμησαν-τον-προστάτη-τους-οι-δικηγόρο-881672

Με τη δέουσα επισημότητα τιμήθηκε προχθές η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Το απόγευμα τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός στο ιερό παρεκκλήσι του Οσίου Χριστοδούλου και ακολούθησε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού με θέμα τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλαντζής, ο οποίος μίλησε με θέμα «Κράτος και θρησκευτικές κοινότητες, νόμος και ελευθερία», τόνισε ότι από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ακόμη έχουν διασφαλιστεί οι θρησκευτικές ελευθερίες.

«Το ελληνικό κράτος, ενώ προερχόταν από έναν ζόφο δουλείας, επέλεξε να θεσπίσει την αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας, που μετεξελίχθηκε στην αρχή της ανεξιθρησκίας και μετά της θρησκευτικής ελευθερίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι ρίζες του βασίζονται στην προστασία ενός σημαντικού αγαθού, να λατρεύεις όποιον θεό θέλεις ή κανέναν.

Από την πλευρά του ο Συνήγορος του Πολίτη Ανδρέας Ποττάκης τόνισε ότι ο θεσμός προσπαθεί να διευκολύνει και να επιλύει διαφορές που έχουν οι πολίτες με τις δημόσιες υπηρεσίες και το Κράτος εν γένει.

Ο Συνήγορος του Πολίτη αναφέρθηκε στην προαιρετική εφαρμογή του νόμου της σαρίας, που, όπως είπε, έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική έννομη τάξη και την έχει φέρει αντιμέτωπη με τα διεθνή δικαστήρια.

Ερωτηθείς για τον χρόνο εξέτασης των αιτημάτων του πολίτη προς τον Συνήγορο σημείωσε ότι εξαρτάται από την πολυπλοκότητά τους.

«Υπάρχουν αιτήματα, που μπορούν να επιλυθούν άτυπα και πολύ άμεσα, αλλά υπάρχουν και θέματα που δεν επιλύονται έτσι απλά και χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Είμαστε εκεί για να υπογραμμίζουμε τα ζητήματα αυτά και να τα επισημαίνουμε στην εκάστοτε κυβέρνηση και τη Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί με υποθέσεις που αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες και τη Μαγνησία, αλλά και με πληθώρα αντίστοιχων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες του νομού στην καθημερινότητά τους, όπως είπε ο ίδιος.

Η εορτή του Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου είναι πολύ σημαντική για τους δικηγόρους. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος τόνισε ότι παραδοσιακά ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου εορτάζει με εκδηλώσεις, που αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία σε συνέργεια με την Εκκλησία.

Αναφορικά με το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, είπε ότι «είναι ένα δύσκολο ζήτημα, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, αναγνωρισμένων ή μη στην Ελλάδα, αλλά ακόμη και με τα δικαιώματα των ανθρώπων, που ανήκουν στην απολύτως επικρατούσα θρησκευτική κοινότητα, τους ορθόδοξους χριστιανούς, όπως κατέδειξαν και τα ζητήματα που υπήρξαν κατά την περίοδο του κορονοϊού λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν για την αναχαίτιση του ιού».

«Θέλουμε να καταδείξουμε τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι θα δοθούν ερεθίσματα και γνώση σε όσους επέλεξαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση», συμπλήρωσε.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε δείπνο στο εστιατόριο του Συνεδριακού Κέντρου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου