Τιμητική Εκδήλωση για τον Ζαχαρία Καραφέργια απο την ΙΜΔ

Τελευταία ενημέρωση: 2022-10-04, 20:06:26
Τιμητική Εκδήλωση για τον Ζαχαρία Καραφέργια απο την ΙΜΔ

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας τελέστηκε ο Αγιασμός των Μαθημάτων της νέας Εκπαιδευτικής Χρονιάς της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Δ. «Δια Χειρός», και παράλληλα εγκαινιάστηκε η Αναδρομική Έκθεση Αγιογραφίας και  Βυζαντινής Ζωγραφικής του Ζαχαρία Καραφέργια.

Κορύφωση της εκδήλωσης απετέλεσε η απονομή του «Χρυσού Σταυρού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού στον ξεχωριστό Αγιογράφο, Ζωγράφο και Άνθρωπο, Ζαχαρία Καραφέργια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του θεσμού που από την ίδρυσή της εφαρμόζει η Μαγνήτων Κιβωτός, να τιμά εν ζωή εξέχουσες προσωπικότητες.

Η βράβευση «εν ζωή» επιφανών ανθρώπων της προσφοράς, της Τέχνης και του πολιτισμού, είναι μια πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, που υλοποιείται από τον  φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».  Επιλέγεται να τιμηθούν «εν ζωή» πολύπλευρες προσωπικότητες που υπηρέτησαν με συνέπεια, γνώση και αξιοσύνη τους ευαίσθητους τομείς της Ελληνικής Παιδείας, τις Τέχνες και τα Γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα και την προσωπική τους συμβολή στην Τέχνη, στην προσφορά, στη διαπαιδαγώγηση χιλιάδων Ελληνοπαίδων, και τέλος στην προαγωγή και διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος στον τομέα της δράσης των.

Η τιμητική εκδήλωση προγραμματίστηκε να συμπέσει με τον Αγιασμό των Μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας της Ι.Μ.Δ. «Δια Χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο και είναι μια επιπλέον αναφορά στον Ζαχαρία Καραφέργια, που βοήθησε την ίδρυσή της πριν 23 χρόνια και την καθιέρωσή της. Επιπλέον αποτελεί ακόμη μια επιτυχημένη συνεργασία των δύο φορέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, της Σχολή Αγιογραφίας «Διά χειρός» και της «Μαγνήτων Κιβωτού, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Όπως ανέφερε στο καλωσόρισμά του  ο π. Δημήτριος Κατούνης, Διευθυντής της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, τα μαθήματα  ξεκινούν και πάλι φέτος στο γνώριμο χώρο της, στην οδό Αγίου Νικολάου 108, στο κέντρο της πόλεως του Βόλου. Η Σχολή παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για την τέχνη της εικονογραφίας. Παρέχει επίσης τη δυνατότητα επαγγελματικής απασχολήσεως στους νέους που επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό. Θα λειτουργήσουν τα τμήματα των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και το παιδικό τμήμα για παιδιά από 6 έως 18 ετών.

Τον αγιασμό ενάρξεως των μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας «Διά χειρός» για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά τέλεσε o Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ιγνάτιος, παρουσία τοπικών αρχών, του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Δ. Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, του Αρχιερατικού Επιτρόπου, π. Μάξιμου Παπαϊωάννου, πολλών ιερέων, του ιδιοκτήτη της Γκαλερί δ. Αθανασίου Δουλκέρογλου, που είχε πραγματοποιήσει επίσης Αναδρομική Έκθεση του τιμώμενου Αγιογράφου την περασμένη Πασχαλιά του 2022, μαθητών της Σχολής, φίλων του Ζαχαρία Καραφέργια και φιλότεχνου κοινού.

Την παρουσίαση του τιμώμενου Αγιογράφου και Ζωγράφου έκανε η Διευθύντρια Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, η οποία αναφερόμενη στο έργο του τιμώμενου Αγιογράφου και αφού ενθυμήθηκε παλαιότερη συνεργασία τους και μια αντίστοιχη Έκθεση στον Δήμο Βόλου, τόνισε ιδιαίτερα το χρώμα και το φως που αναδεικνύουν τα έργα του Ζαχαρία Καραφέργια. Ειδική μνεία έκανε και στην «κοσμική» του ζωγραφική, καθώς και στην προσφορά του στην εκπαίδευση νέων στον χρωστήρα.

Στον καταληκτικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος ανέφερε μεταξύ άλλων:

-«….το νοιώσαμε ως ανάγκη να τιμήσουμε αυτόν το Άνθρωπο, που τον γνωρίζω πριν ακόμη αναλάβω την διακονία αυτού του τόπου. Ήταν οι πρώτες επισκέψεις μας για τα ονομαστήρια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όπου σε κάθε ευκαιρία ήταν μια χαρακτηριστική μορφή, πάντοτε παρών στις λατρευτικές μας συνάξεις και στις χαρούμενες εκδηλώσεις.

 

Και συνέχισε.

- Αν κάποιος στο μέλλον ασχοληθεί με την Αγιογραφία στη Μητρόπολή μας, ένα κεφάλαιο θα λέει: «Περίοδος Ζαχαρία Καραφέργια». Έτσι γίνεται με τους μεγάλους που σφραγίζουν μια εποχή που παίρνει το όνομά τους. Αυτά τα έργα ήταν πριν τον Ζαχαρία Καραφέργια και  αυτά ήταν κατόπιν, διότι επεκτάθηκε και σε έργα εκτός Ελλάδος.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=