ΤΟΠΙΚΑ

Προχωρά το μάστερ πλαν για το νερό

προχωρά-το-μάστερ-πλαν-για-το-νερό-882562

Προχωρά η υλοποίηση από τη ΔΕΥΑΜΒ του μάστερ πλαν για το νερό, με στόχο έως το 2030 το δίκτυο της Επιχείρησης να τροφοδοτείται με πηγαίο νερό σε ποσοστό 100%.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ εγκρίθηκε η ανάθεση της μελέτης των έργων για την αξιοποίηση των υδατικών πόρων του ανατολικού μετώπου σε ένωση τριών οικονομικών φορέων (ADT – ΩΜΕΓΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Τ.Ε., ΤΕΑΜ Μ-Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε. και ΕΜΒΕΛΕΙΑ Α.Ε.), η οποία κατέθεσε την καλύτερη οικονομική πρόταση. Η ένωση κατέθεσε οικονομική προσφορά 762.194,79 ευρώ, με έκπτωση 50,50%.

Η μελέτη αφορά σε έργα που θα πρέπει να γίνουν στους πρώην Δήμους Αρτέμιδας και Αγριάς. Το master plan προβλέπει ενίσχυση του υδραγωγείου του Βόλου και εξ ανατολών. Στην α’ φάση των έργων προβλέπεται η κατασκευή υδραγωγείου στην ανατολική πλευρά του Δήμου, για τους πρώην Δήμους Αρτέμιδας και Αγριάς. Το υδραγωγείο θα τροφοδοτείται με νερό που θα εξασφαλίζεται με την εκμετάλλευση των πηγών Ζάγγα και Αγίου Ιωάννη που βρίσκονται στην περιοχή του Αγίου Βλασίου. Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο υδραγωγείο και από αυτό θα καλύπτονται οι υδροδοτικές ανάγκες όλων των χωριών από τον Αγιο Βλάσιο έως και την Αγριά.

Ολόκληρη η ανατολική περιοχή λαμβάνοντας υπόψη την οικιστική, τουριστική και γεωργική ανάπτυξη σε βάθος 40ετίας, θα έχει ανάγκη 3,5 εκατ. κ.μ. νερού τον χρόνο. Μέσω της αξιοποίησης των πηγών δεν θα καλυφθεί απλώς ολόκληρη η περιοχή. Θα υπάρχει και περίσσευμα δύο εκατ. κ.μ. νερού, με το οποίο θα ενισχύεται το κεντρικό υδραγωγείο του Βόλου. Σκέψη είναι μάλιστα η δημιουργία μιας δεξαμενής στη Γορίτσα απ’ όπου θα υπάρχει εναλλακτική υδροδότηση της πόλης η οποία θα είναι πλήρως διασφαλισμένη σε νερό και μάλιστα πηγαίο ακόμη και σε περίπτωση βλάβης.

Με την εκμετάλλευση των πηγών του Αγίου Βλασίου αυτόματα θα σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις.

Η παραπάνω είναι μόνο μία δέσμη έργων στο πλαίσιο της αξιοποίησης των υδατικών πόρων. Το μάστερ πλαν προβλέπει αξιοποίηση των πηγών σε Μακρινίτσα και Πορταριά, αλλά και παρεμβάσεις στην περιοχή από το Σέσκλο έως και τη Ν. Αγχίαλο, όπου οι διαθέσιμοι υδατικοί πόροι είναι λιγοστοί και προέρχονται αποκλειστικά από γεωτρήσεις οι οποίες είναι υποβαθμισμένες.

«Συνεργάτης» των έργων εκμετάλλευσης των πηγών είναι και το αντίστοιχο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά στην αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε μεγάλο τμήμα του Βόλου και της Ν. Ιωνίας για τη μείωση των διαρροών.

Νέα μονάδα επεξεργασίας της λυματολάσπης

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η απευθείας αγορά ακινήτου, στη θέση «Ντουμουζλάκη» στις Αλυκές για τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης στο πλαίσιο της λειτουργίας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.

Για το συγκεκριμένο έργο, η ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να διεκδικήσει χρηματοδότηση από πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο έχει καλέσει τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις.

Για να μπορέσουν να γίνουν οι νέες εγκαταστάσεις, θα απαιτηθεί οικόπεδο. Ηδη από το 2014 υπάρχει προσύμφωνο πώλησης αγροτικού ακινήτου έκτασης 2.784,83τ.μ.

Οπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι το μοναδικό κατάλληλο για την κατασκευή της νέας μονάδας. «Το οικόπεδο αυτό είναι το μοναδικό άμεσα γειτνιάζον, με κατάλληλη διαμόρφωση, αφού το γήπεδο της Ε.Ε.Λ. γειτνιάζει με βραχώδης όγκους ύψους άνω των 30μ. και η ευρύτερη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αρχαιολογικός χώρος», τονίζεται στην εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Γιώργου Τόρη.

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την αγορά του οικοπέδου με το ποσό των 57.500 ευρώ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου