ΤΟΠΙΚΑ

Λογαριασμοί – σοκ σε επιχειρήσεις κλειστές!

λογαριασμοί-σοκ-σε-επιχειρήσεις-κλε-882764

Λογαριασμοί – φωτιά για τις καταναλώσεις ρεύματος τον περασμένο Αύγουστο σε επιχειρήσεις της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου από εναλλακτικό πάροχο ενέργειας. Σε τουλάχιστον πέντε επιχειρήσεις εστάλησαν έναντι χρεώσεις έως και 4.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο οι βιοτεχνίες δεν λειτουργούσαν, δεν είχαν παραγωγή και ήταν κλειστές!

Επαγγελματοβιοτέχνης απευθύνθηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και επισήμανε: «Αντί να έχουμε μηδενικές καταναλώσεις ή χρεώσεις μικρών ποσών της τάξεως των 300-400 ευρώ για μερικές μέρες λειτουργίας, ο πάροχος υπολόγισε την κατανάλωση ρεύματος του μήνα με βάση την υψηλότερη του χρόνου και εν προκειμένω του Απριλίου, που έσκαγαν οι πρώτοι φουσκωμένοι λογαριασμοί».

Μάλιστα, προχώρησε στην ενέργεια αυτή, ενώ οι επιχειρήσεις έχουν ηλεκτρονικά ρολόγια και κανονικά δεν έχουν έναντι λογαριασμούς, καθώς υπάρχει ακριβής εικόνα για το ρεύμα, που κατανάλωσε η κάθε επιχείρηση.

Ψυχρολουσία υπέστησαν με τους λογαριασμούς ρεύματος του Αυγούστου επιχειρήσεις, όπως ξυλουργείο, κατασκευής αλουμινίου, κατεργασίας μετάλλου, χυτήρια.

Οι επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν στον πάροχο και η δικαιολογία που προέβαλε ήταν ότι η ΔΕΗ δεν έκανε μετρήσεις. «Εβαλαν μία χρέωση, που θα έπρεπε να αφορά στον μέσο όρο κατανάλωσης ρεύματος και στη συνέχεια θα την αφαιρέσουν από τον επόμενο λογαριασμό του Σεπτεμβρίου. Δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε διόρθωση», επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες επικαλέστηκαν λογαριασμούς ρεύματος του Αύγουστου 2021, 2020 και 2019. Πάντοτε αυτήν την περίοδο δεν έχουν μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος, αφού οι βιοτεχνίες παραδοσιακά δεν λειτουργούν και είναι κλειστές.

Εντούτοις, από τον εναλλακτικό πάροχο δεν έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης για τις αυθαίρετες χρεώσεις. Αντίθετα, οι επαγγελματίες ήταν σαν να προσπαθούσαν να συνεννοηθούν με τηλεφωνητή.

Ο συγκεκριμένος εναλλακτικός πάροχος επί της ουσίας πληρώνεται προκαταβολικά για την κατανάλωσή ρεύματος του Σεπτεμβρίου, αφού το επιπλέον ποσό που υπολογίστηκε για τον Αύγουστο θα αφαιρεθεί από τον εκκαθαριστικό λογαριασμό, που θα σταλεί στους επιχειρηματίες για το ρεύμα του Σεπτεμβρίου. Θα πληρωθεί προκαταβολικά και την επιδότηση του κράτους.

«Ο δικός μου λογαριασμός είναι ύψους 6.142, 38 ευρώ. Η επιδότηση του κράτους είναι 2.305 ευρώ. Εμείς καλούμαστε να καταβάλουμε το υπόλοιπο ποσό», σημειώνει ο ίδιος.

«Υπολόγισαν την κατανάλωση με βάση την υψηλότερη παραγωγή, που είχαν τον περασμένο Απρίλιο – Μάιο. Σε μία κανονική περίοδο, προ ενεργειακής κρίσης, σε φουλ περίοδο παραγωγής πληρώναμε ρεύμα κόστους 1.800 -2.000 ευρώ τον μήνα. Τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε διπλάσια ποσά και μάλιστα για μήνα, που οι επιχειρήσεις μας ήταν κλειστές, ενώ έχουμε ηλεκτρονικό ρολόι και γνωρίζουν από το σήμα τις ακριβείς καταναλώσεις», εξηγεί ακόμη.

Επισημαίνεται ότι εάν οι βιοτεχνίες δεν πληρώσουν τον λογαριασμό, στον επόμενο θα έχουν προειδοποίηση για διακοπή ρεύματος. Αν υπάρχουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί δύο μηνών, γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Υπάρχει αδιαφάνεια με τις μετρήσεις των καταναλώσεων

Ερωτηθείς σχετικώς ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου Αλέκος Κουτσελίνης σημειώνει ότι υπάρχει αδιαφάνεια και ότι πολλές εταιρείες, σύμφωνα και με καταγγελίες στην Ενωση, χρεώνουν έναντι λογαριασμούς, με ποσά, τα οποία οι καταναλωτές θεωρούν υπερβολικά σε σχέση με τη συνήθη κατανάλωση που έχουν.

«Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απαιτείται να παρέμβει στο θέμα των σωστών επιμετρήσεων από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), οι οποίες χρειάζεται να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο καταναλωτής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να καταχωρεί ο ίδιος τις μετρήσεις στον ΔΕΔΔΗΕ με απλή διαδικασία και χωρίς χρονικούς περιορισμούς, ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολικές αυθαίρετες χρεώσεις από τους παρόχους», σημείωσε.

«Εδώ και τώρα πλαφόν στο ρεύμα»

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Μαγνησίας Τρύφων Πλαστάρας λέει ότι το ενεργειακό δένει θηλιά γύρω από τον λαιμό των επαγγελματοβιοτεχνών.

«Απαιτείται εδώ και τώρα να μπει πλαφόν στο ρεύμα. Το ενεργειακό κόστος δεν θα μπορέσει να το καλύψει ο μικρομεσαίος, ειδικά εν μέσω χειμώνα. Τα μηνύματα που έχουμε απ’ όλη την Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικά», σημειώνει.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες εύχονται έστω και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αποφασιστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

«Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν το συντριπτικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού. Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) έχει παρουσιάσει επαρκή και τεκμηριωμένα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.

Εναπόκειται στην κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις, που θα δώσουν οξυγόνο στις επιχειρήσεις, που επιβιώνουν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, έλλειψης ρευστότητας και συσσωρευμένων υποχρεώσεων μετά την οικονομική κρίση, την πανδημία και τώρα την ενεργειακή κρίση», καταλήγει.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της ΓΣΕΒΕΕ τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν αρνητικό πρόσημο στον κύκλο εργασιών και μόνο το 25% καταγράφει ανοδική πορεία.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα η ΓΣΕΒΕΕ προτάσσει δέσμη μέτρων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Για το ενεργειακό κόστος προτείνει:

-Αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή όπως συμβαίνει σήμερα

-Συρρίκνωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα (από 39% τον Ιούνιο, 36% τον Μάιο 2022, κοκ.), καθώς η τιμή του διαρκώς αυξάνεται, μαζί με την αβεβαιότητα για την ασφαλή τροφοδοσία του

-Ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων με τα οποία επιβαρύνεται η λιγνιτική παραγωγή

-Επιδότηση και νομοθετική διευκόλυνση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας σε ταράτσες μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών ώστε να εξασφαλισθούν τόσο η πράσινη μετάβαση, όσο και η πτώση της τιμής του ρεύματος ανά καταναλωτή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου