ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σκιάθος: Διαδρομή πεζοπορίας για ΑμεΑ

σκιάθος-διαδρομή-πεζοπορίας-για-αμεα-884701

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μονοπατιών με τη συμμετοχή 230 πεζοπόρων

Ο δήμος Σκιάθου μπήκε πλέον και επίσημα στον παγκόσμιο χάρτη πεζοπορίας, ενώ θα είναι ο πρώτος, στον οποίο θα λειτουργεί πεζοποριακή διαδρομή για ανθρώπους με αναπηρία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του 80υ Παγκ0σμίου Συνεδρίου Μονοπατιών που ολοκληρώθηκε πριν από δύο μέρες στο νησί.

Ο δήμος σε συνεργασία με το «Paths of Greece» ανέλαβε να αναδιοργανώσει ολόκληρο το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, ώστε να ανταποκρίνονται στα πρότυπα του σύγχρονου πεζοπόρου.

Πρώτιστος στόχος να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους, να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά τους και να δημιουργηθεί μονοπάτι που θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν διάφορες αναπηρίες.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της προσβασιμότητας, εκτός από θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία, από ράμπες πρόσβασης, από την τοποθέτηση συστήματος αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα, ο δήμος τώρα δημιουργεί και την πρώτη περιπατητική διαδρομή ΑμεΑ την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν άτομα όχι μόνο με αναπηρίες αλλά και άτομα περιορισμένη κινητικότητα, όπως γονείς με μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι που κινούνται υποβοηθούμενοι.

Η συγκεκριμένη διαδρομή προσφέρει μια ευχάριστη εμπειρία πεζοπορίας στον υγρότοπο της Στροφυλιάς δίνοντας την ευκαιρία και σε άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα να απολαύσουν τις ομορφιές της φύσης. Ο υγρότοπος είναι μέρος μιας περιοχής που περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο τόσο στο πλαίσιο του NATURA 2000 «Σκιάθος: Κουκουναριές και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή», όσο και στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής, όπου το κυνήγι απαγορεύεται.

Το μονοπάτι είναι εύκολα προσβάσιμο και θεωρείται σίγουρο ότι θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Αυτό φάνηκε και από τη μαζική συμμετοχή πεζοπόρων από όλο τον κόσμο στο διεθνές συνέδριο μονοπατιών, στην έναρξη του οποίου παρευρέθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα του εναλλακτικού τουρισμού στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης ένα σημαντικό κομμάτι των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης να μεταφερθεί στον τουρισμό, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε προχθές Παρασκευή με τη συμμετοχή 230 συνέδρων από ΗΠΑ, Βραζιλία, Κόστα Ρίκα, Ισπανία, Νορβηγία, Γαλλία, Τουρκία, Γεωργία, Ταϊβάν, Αυστραλία, Κορέα, Κένυα, Νότια Αφρική, Καναδά, και ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο. Εκτός από ομιλίες περιλάμβανε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα πεζοπορικών διαδρομών, τις οποίες λάτρεις της πεζοπορίας απόλαυσαν έντονα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου