ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος: «Χωρίς λύση τα προβλήματα των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία»

αλ-μεϊκόπουλος-χωρίς-λύση-τα-προβλήμ-885173

Την άμεση λήψη μέτρων για τους Έλληνες φοιτητές που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια ζητά ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Ο βουλευτής κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών αναφέροντας πως οι Έλληνες φοιτητές έχουν πραγματικό πρόβλημα λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί μετά και την κήρυξη μερικής επιστράτευσης.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, με πρωτοβουλία του, τον περασμένο Απρίλιο οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν σχετική Ερώτηση, για τα προβλήματα που έχουν προκύψει για τους Έλληνες που σπουδάζουν σε ρωσικά πανεπιστήμια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την έναρξη του πολέμου. «Όπως είχαμε επισημάνει τότε, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της Ρωσίας δημιουργούν προβλήματα μετακίνησης από και προς τη Ρωσία αλλά και οικονομικές δυσκολίες στους Έλληνες φοιτητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, τονίζοντας ότι η Ερώτηση παρέμεινε χωρίς απάντηση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το Διατραπεζικό Σύστημα SWIFT, προκαλεί αδυναμία πρόσβασης των Ελλήνων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, με αποτέλεσμα οι οικογένειες τους να μην μπορούν να στείλουν χρήματα μέσω τράπεζας. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση των πτήσεων από και προς την Ρωσία έχει αυξήσει δραματικά το κόστος μετακίνησης των φοιτητών μέσω τρίτων χωρών, που φτάνει σήμερα μέχρι και τα 1.000 ευρώ.

«Ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια παραμένουν σε πολύ υψηλές τιμές, η νέα εξέλιξη με την κήρυξη μερικής επιστράτευσης από την πλευρά της Ρωσίας έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων γειτονικών χωρών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ολοένα και περισσότερο η δυνατότητα της μετακίνησης των Ελλήνων φοιτητών», τόνισε ο Βουλευτής και επεσήμανε ότι οι Έλληνες που φοιτούν σε ρωσικά πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε δικαιολογημένη αναστάτωση και δηλώνουν ότι παραμένουν «αόρατοι» για την Πολιτεία.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ζήτησε από τους αρμόδιους Υπουργούς να συνεργαστούν χωρίς άλλη καθυστέρηση με τα Γενικά Προξενεία της χώρας στη Ρωσία και να λάβουν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας και της μετακίνησης των Ελλήνων φοιτητών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου