ΤΟΠΙΚΑ

Κρέας & ψάρι με το… κιάλι – «Απαγορευμένα» είδη για το οικογενειακό τραπέζι

κρέας-ψάρι-με-το-κιάλι-απαγορευμ-887231

Σε… «απαγορευμένα» είδη για το οικογενειακό τραπέζι μετατρέπονται κρεατικά και ιχθυηρά λόγω της τιμής τους. Στις τιμοληψίες του τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, καταγράφονται νέες αυξήσεις τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, ενώ οι λιανικές τιμές έχουν «τσιμπήσει» πάνω από ένα ευρώ σε ορισμένα είδη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κρέας και ψάρι φαίνεται ότι χρησιμοποιούνται ολοένα και λιγότερο στο οικογενειακό μενού λόγω της αύξησης της τιμής τους, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής. Για ένα κιλό αρνί, ένα νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι τον Σεπτέμβριο 11,73 ευρώ, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο καλείται να πληρώσει 12,45 ευρώ κατά μέσο όρο. Το κατσίκι που κόστιζε 11,80 ευρώ το κιλό πριν έναν χρόνο, πλέον κοστίζει κατά μέσο όρο 12,43 ευρώ. Ακόμη και το κοτόπουλο, ένα θεωρητικά φθηνό φαγητό ως πηγή πρωτεΐνης κοστίζει 4,42 ευρώ το κιλό έναντι 3,72 ευρώ το κιλό τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Αύξηση καταγράφεται στις τιμοληψίες του τμήματος Εμπορίου και στο λουκάνικο από τα 6,90 ευρώ το κιλό πέρυσι σε 7,26 ευρώ το κιλό φέτος τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμη και η χοιρινή μπριζόλα κοστίζει 6,46 ευρώ το κιλό από 5,88 ευρώ πέρυσι.

Φωτιά και στις τιμές των ψαριών, ακόμη και αυτών που θεωρούνται φθηνά και ευρείας κατανάλωσης. Η τιμή της σαρδέλας έχει εκτοξευτεί στα 6,30 ευρώ το κιλό από 5,50 ευρώ το κιλό πέρυσι τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές είναι ακόμη υψηλότερες στα λεγόμενα ακριβά ψάρια, όπως η κουτσομούρα που φέτος πωλείται κατά μέσο όρο προς 17,73 ευρώ το κιλό έναντι 13,47 ευρώ το κιλό πριν ακριβώς από έναν χρόνο.

Το ράλι ανόδου των τιμών δεν έχει σταματήσει ούτε στα οπωροκηπευτικά, που θυμίζουν… χρηματιστήριο. Οι τιμές ανεβαίνουν από μήνα σε μήνα, όπως φαίνεται μέσα από τις τιμοληψίες του τμήματος Εμπορίου. Το αγγούρι που κόστιζε 0,65 ευρώ τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο πωλείται κατά μέσο όρο προς 0,71 ευρώ, οι πατάτες από τα 0,91 ευρώ πήγαν στο 1,18 ευρώ, τα φασολάκια από τα 3,86 ευρώ το κιλό στα 4,05 ευρώ το κιλό, ενώ σταθερά υψηλή είναι η τιμή στην τομάτα που έχει εκτοξευτεί στα 2,54 ευρώ το κιλό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου