ΤΟΠΙΚΑ

20% Μείωση στις ποτιστικές καλλιέργειες

20-μείωση-στις-ποτιστικές-καλλιέργειες-295886

Αδύνατο στάθηκε φέτος για μεγάλη μερίδα των αγροτών της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας να σπείρουν τα χωράφια τους. Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής αλλά και η πτώση των τιμών άφησε πολλά στρέμματα ακαλλιέργητα, ενώ ειδικά οι ποτιστικές καλλιέργειες είναι λιγότερες σε ποσοστό περίπου 20% στο Νομό σε σχέση με την περσινή καλλιεργητική περίοδο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Καλαμπόκια, βαμβάκια, ηλίανθος και βιομηχανική ντομάτα καλλιεργούνται φέτος σε ποσοστό 20% μικρότερο από πέρυσι καθώς το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί στα ύψη καθιστά αδύνατη την σπορά και την προμήθεια των αγροτικών εφοδίων. Τα στρέμματα είτε μένουν ακαλλιέργητα ή οι αγρότες στρέφονται σε άλλες καλλιέργειες με μικρότερο κόστος.

Φέτος στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας όλες οι ποτιστικές καλλιέργειες έχουν μειωθεί σε ποσοστό που αγγίζει το 20% με βασική αιτία για την εγκατάλειψη των καλλιεργειών και την αισθητή μείωση των στρεμμάτων την αδυναμία των παραγωγών να προμηθευτούν τις «πρώτες ύλες».

«Λιπάσματα, σπόροι και φυτοφάρμακα πλέον είναι σχεδόν απλησίαστα για την πλειοψηφία των αγροτών», σημειώνει αγρότης από την περιοχή του Βελεστίνου, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ριζομύλου Ηλίας Ιωάννου σημειώνει πως εκτός από τα γεωργικά εφόδια κατακόρυφη αύξηση έχουν σημειώσει το ρεύμα και το πετρέλαιο.

Ειδικά οι βαμβακοπαραγωγοί που είδαν τα τελευταία χρόνια να ανεβαίνει η τιμή διάθεσης του προϊόντος τους χωρίς ωστόσο να μπορούν να βγάλουν κέρδος εξαιτίας των μεγάλων καταστροφών στις καλλιέργειες τους από το πράσινο σκουλήκι μιλούν για οικονομική καταστροφή, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσανατολίζονται από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο να εγκαταλείψουν πλήρως τις καλλιέργειές τους.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου αν δεν έτρεχαν και τα προγράμματα νιτρορύπανσης τα καλλιεργούμενα στρέμματα από ποτιστικές καλλιέργειες θα είχαν μειωθεί ακόμα περισσότερο, ενώ σύμφωνα με τους βαμβακοπαραγωγούς η φετινή σοδειά θα είναι από τις καλύτερες ποιοτικά. «Ο καιρός ευνόησε πολύ τα βαμβάκια και φαίνεται ότι θα έχουμε μια από τις καλύτερες συγκομιδές φέτος», σημειώνει αγρότης και προσθέτει πως αν η τιμή δεν κυμανθεί στα 0.80 λεπτά τότε θα είναι μια ακόμη καταστροφική χρονιά.

Πάντως από την κακοκαιρία της Δευτέρας δεν επλήγησαν οι καλλιέργειες και ευτυχώς δεν σημειώθηκαν ζημιές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου