ΤΟΠΙΚΑ

Φοιτητικοί Σύλλογοι Π.Θ.: «Δεν θέλουμε τους ΟΠΠΙ για περιπολία, βάλτε τους καλύτερα να χτίσουνε εστία»

φοιτητικοί-σύλλογοι-π-θ-δεν-θέλουμε-τ-887549

Ανακοίνωση σχετικά με το φλέγον ζήτημα της στέγασης που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα φοιτητών εξέδωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Οικονομικού Τμήματος, των Μηχανολόγων Μηχανικών και του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής.

Μάλιστα, οι φοιτητικού σύλλογοι ετοιμάζουν και σύσκεψη στον Θόλο του Πανεπιστημίου με σκοπό να ακουστούν τα αιτήματά τους.

Η ανακοίνωσή τους έρχεται μετά και τα πρόσφατα περιστατικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία αλλά και τις αντιδράσεις σχετικά με την ύπαρξή της. Η απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και όχι στην ανέγερση φοιτητικών εστιών φέρνει σε δυσχερή θέση χιλιάδες φοιτητές που δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμο σπίτι για να μείνουν.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ήδη με την ανακοίνωση των βάσεων στα μέσα του καλοκαιριού, για τους πρωτοετείς φοιτητές ξεκίνησε το σαφάρι για την αναζήτηση φοιτητικής στέγης οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με τα τσουχτερά ενοίκια, τη μεγάλη έλλειψη δημόσιων και δωρεάν φοιτητικών εστιών. Το πρόβλημα φέτος είναι μεγαλύτερο με την αύξηση στις τιμές των ενοικίων, τους μισθούς να τελειώνουν στη μέση του μήνα και την στέγη να έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση κοστολογεί 75 εκατομμύρια την ανάγκη για φοιτητική στέγη όταν για την επιχειρηματική δράση στα ΑΕΙ ξοδεύει 600 εκατομμύρια και για την πανεπιστημιακή αστυνομία 50 εκατομμύρια ευρώ! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Βόλος, μια από τις μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις της χώρας διαθέτει μόλις 40 δωμάτια, ενώ μόνο φέτος οι εισαχθέντες στα τμήματα του ΠΘ στο Βόλο ανέρχονται στους 1750! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις από πλευράς πανεπιστημίου για VIP δωμάτια καθώς και για μελλοντική ανέγερση νέων εστιών(μέσω ΣΔΙΤ), την στιγμή που χιλιάδες φοιτητές αναγκάζονται να ξενοικιάσουν πριν την ώρα τους, πρωτοετείς “σκέφτονται” αν θα έρθουν να σπουδάσουν καθώς τα νοίκια έχουν εκτοξευτεί ενώ πολλοί είναι αυτοί που από νωρίς συνδυάζουν τις σπουδές τους με εργασία για να τα βγάλουν πέρα.

Κάθε εμπόδιο μπορούμε να το ξεπεράσουμε μαζί!

Σε αυτόν τον αγώνα κανείς δεν είναι μόνος του! Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα είναι εκεί, στην προσπάθεια του καθενός να βρει ένα σπίτι, να κάνει αίτηση για δωμάτιο στην εστία, ακόμα και για να οργανώσουν την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία αν χρειαστεί!! Υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα φοιτητών που μέσα από τέτοιους αγώνες κατάφεραν να πάρουν δωμάτιο στην εστία ή βοηθήθηκαν στο να βρουν ένα σπίτι! Όπως δεν είναι λίγα τα παραδείγματα που η πίεση που ασκήθηκε, οδήγησε το υπουργείο και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να νοικιάσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για να καλυφθούν οι ανάγκες!!

Διεκδικούμε:

  • Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
  • Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
  • Να αξιοποιηθεί η περιουσία του Ιδρύματος αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, του δήμου και της περιφέρειας για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
  • Δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν εστιών στο κτίριο της Βαμβακουργίας. Να φύγουν τώρα οι επιχειρήσεις.
  • Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
  • Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχηση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι “κόφτες”.
  • Επενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών, έως ότου ανοίξουν νέες εστίες.

Καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας σε κοινή σύσκεψη συντονισμού για να συζητήσουμε την από κοινού δράση μας μπροστά στο οξυμένο ζήτημα της στέγασης, που θέτει σε κίνδυνο τις σπουδές χιλιάδων φοιτητών.

Καλούμε όλες τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαζόμενες και εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη, να συμβάλουν με τη γνώμη τους στη διαμόρφωση του προγραμματισμού δράσεων για το επόμενο διάστημα με στόχο τη διεκδίκηση έκτακτων μέτρων ανακούφισης των φοιτητών και των οικογενειών τους.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4/10 και ώρα 20:00 στο Θόλο».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου