ΤΟΠΙΚΑ

«Πόλεμος» για το αλιευτικό Πλατανιά

πόλεμος-για-το-αλιευτικό-πλατανιά-888684

«Πόλεμος» ξέσπασε χθες μεταξύ του συλλόγου «Σηπιάδα» και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας με φόντο την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου Πλατανιά.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ως εκπρόσωποι του Συλλόγου οι Γιώργος Τσαμασφύρης ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο δικηγόρος Σταμάτης Παπαγγελής εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση κατά του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη, λέγοντας ότι «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων περιλαμβάνει 35 απάτες, καθώς μεταξύ άλλων ψευδώς αναφέρεται πως στην ανατολική ακτή δεν υπάρχει οικιστικός ιστός, καταστήματα και πλαζ, αφού το 72% των καταστημάτων του Πλατανιά βρίσκεται στην ανατολική ακτή».

Υπαινίχθηκαν επίσης ότι απώτερος στόχος με το έργο δεν είναι η εξυπηρέτηση των αλιέων, αλλά η μετατροπή του αλιευτικού καταφυγίου σε εμπορικό-επιβατικό λιμάνι.

«Το έργο θα γίνει για το καλό των κατοίκων και των ψαράδων της περιοχής και δημοπρατείται σύντομα», απάντησε λίγο αργότερα από τον Βόλο, όπου βρέθηκε για άλλο θέμα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπενθυμίζοντας ότι και η δικαιοσύνη (ΣτΕ) έχει αποφανθεί θετικά υπέρ της μελέτης, όπως και όλες οι αρμόδιες επιτροπές.

Η κ. Κολυνδρίνη σχολιάζοντας τα «περί απατών» επισήμανε ότι η Περιφέρεια επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για όσα συκοφαντικά ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους του συγκεκριμένου συλλόγου, ενώ παράλληλα αντέτεινε ότι οι άλλοι τρεις σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην περιοχή είναι υπέρ της παρέμβασης και αναρωτήθηκε γιατί από το 2009 που ξεκίνησε η μελέτη δεν είχαν εγερθεί αντιδράσεις, όπως αυτές που εκδηλώνονται τώρα.

Πάντως, στη «διαμάχη» που έχει ξεσπάσει παρενέβη χθες το απόγευμα και ο Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος «Πλατανιάς το χωριό μας» που τάσσεται υπέρ του έργου, ενώ ανταπάντηση στα όσα είπε η κ. Κολυνδρίνη υπήρξε και από τον Σύλλογο «Σηπιάδα».

«Προσχηματικό το αλιευτικό καταφύγιο»

Οι κ.κ. Τσαμασφύρης και Παπαγγελής παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου στον Πλατανιά είναι προσχηματικός και ότι στην πορεία θα κατασκευαστεί ένα νέο λιμάνι.

Τόνισαν ακόμη πως η μελέτη για την οριοθέτηση του Χαλορέματος έχει γίνει πρόχειρα και δεν αντιπροσωπεύει ό,τι ισχύει στην περιοχή. «Όταν η μελέτη δεν αναφέρει τίποτα για τα φερτά υλικά, τότε είναι για πέταμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμασφύρης και κάλεσε επίσης τη δημοτική αρχή Μιτζικού να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Στον υπάρχοντα μόλο των 110 μέτρων προστίθεται προέκταση 30 μέτρων και μία καμπή 170 μέτρων κάθετα. Αυτό είναι ένα νέο έργο. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υπάρχουν 35 απάτες. Δεν έγινε ακτομηχανική μελέτη παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων. Ουσιαστικά το λιμάνι μεγαλώνει χωρίς μελέτη ακτογραμμής» ανέφερε επίσης ο κ. Τσαμασφύρης, ενώ σε ερώτηση που του έγινε απάντησε ότι το λιμάνι θα μπορούσε να γίνει ανατολικότερα και να μην προκληθεί καμία απολύτως όχληση και αντιπρότεινε την περιοχή Βαμβακιά.

Ο κ. Παπαγγελής με τη σειρά του χαρακτήρισε το έργο τερατούργημα, προέβλεψε ότι θα καταστρέψει τον Πλατανιά και άφησε αιχμές ότι ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγε ο σύλλογος, αλλά η προσφυγή ακυρώθηκε, δεν εξέτασε επί της ουσίας τα προβλήματα που υπάρχουν. «Έπρεπε να έχει ζητήσει να γίνει πραγματογνωμοσύνη. Τότε θα καταγραφόταν ένα προς ένα τα λάθη που έχουν γίνει», επισήμανε.

«Η φερόμενη ανάπτυξη θα καταπιέσει το μέρος, ενώ για να εγκριθεί από την ΕΕ χρηματοδοτικά χρειάστηκε να γίνει απάτη. Διογκώθηκε ο αριθμός των σκαφών. Δεν υπάρχουν επισκέψεις από αλιευτικά για εκφορτώσεις και ανεφοδιασμό. Μάλιστα προκύπτει ότι σειρά αλιευτικών μέσης αλιείας έχει φύγει από την ενεργό δράση. Οι ανάγκες στην περιοχή είναι μικρότερες και διαφορετικές. Είναι ένα έργο μεγαλύτερο από τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει. Πρέπει να προστατεύσουμε το δημόσιο χρήμα και δεν είναι δικαιολογία ότι τα χρήματα προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους» συνέχισε ο ίδιος.

Κων. Αγοραστός: Το έργο θα γίνει

Η απάντηση εκ μέρους της Περιφέρειας ήρθε από τον ίδιο τον περιφερειάρχη, λίγο αργότερα. «Το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει. Οι ψαράδες πρέπει να έχουν έναν καλό επαγγελματικό χώρο για να εργαστούν και οι κάτοικοι της περιοχής ένα σύγχρονο αλιευτικό λιμάνι. Το έργο προχωρά και δεν θα αφήσουμε την περιοχή να πάει πίσω. Η συντριπτική πλειονότητα είναι υπέρ του έργου. Επιπλέον προσέφυγαν στο ΣτΕ και δεν δικαιώθηκαν. Είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και θα λειτουργεί όπως αυτό στην περιοχή Βότση στην Αλόννησο, το οποίο άλλαξε προς το καλό την αρχιτεκτονική του περιβάλλοντος. Θα είναι ένα λιμάνι μόνο για τους ψαράδες που έβλεπαν να καταστρέφονται τα μηχανήματα και οι βάρκες τους», σημείωσε.

Αναφορικά με το Χαλόρεμα ο περιφερειάρχης συνεχίζοντας είπε: «Γιατί δεν θέλουν διευθέτηση; Γιατί είναι καταπατητές γης. Αυτοί είναι που δεν θέλουν διευθέτηση του ρέματος για το οποίο διαθέτουμε χιλιάδες ευρώ. Το έργο πέρασε από επιτροπές περιβάλλοντος, αδειοδοτήσεων, ΕΣΠΑ, το υπουργείο, το ΣτΕ, ο έλεγχος της μελέτης και των αδειοδοτήσεων είναι τόσο ενδελεχής που δεν έχει νόημα να απαντάμε σε τοποθετήσεις κάποιων που δεν το θέλουν».

Η κ. Κολυνδρίνη έκανε επίσης γνωστό ότι εκτός από την προσφυγή που απορρίφθηκε από το ΣτΕ ο σύλλογος που αντιτίθεται κατέθεσε ενστάσεις και στη διαχειριστική του υπουργείου οι οποίες απορρίφτηκαν, όπως επίσης και η εξώδικη δήλωση σχετικά με τον αριθμό σκαφών και τη σκοπιμότητα λειτουργίας αλιευτικού καταφυγίου. «Βλέποντας ότι η προσπάθειά τους για το αλιευτικό καταφύγιο είναι ατελέσφορη, τώρα πολεμούν το έργο οριοθέτησης Χαλορέματος συνδέοντας δύο έργα πλήρως άσχετα μεταξύ τους», πρόσθεσε η ίδια.

Υπέρ του έργου ο άλλος Σύλλογος

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο «Πλατανιάς το χωριό μας», που συμφωνεί με το έργο, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «το νέο λιμάνι που θα κατασκευαστεί στον Πλατανιά, είναι ένα σπουδαίο έργο πολύπλευρης αναβάθμισης και ανάπτυξης της περιοχής και βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της σύναψης σύμβασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, βάζοντας τις στέρεες βάσεις για την εξέλιξη του νοτιοανατολικού Πηλίου στις επόμενες δεκαετίες. Το έργο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, νέες προοπτικές, θα βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της. Θα ενισχύσει καθοριστικά τον κλάδο του τουρισμού στην περιοχή, και θα αποτελέσει ένα εχέγγυο ανάπτυξης που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, αλλά και νέους επενδυτές».

Αναφέρει ακόμη ότι ο υπάρχων λιμένας αδυνατεί να καλύψει με ασφάλεια τις ανάγκες των αλιευτικών και τουριστικών σκαφών, λόγω των κυματικών συνθηκών που διαμορφώνονται εντός της λιμενολεκάνης και πως τα ελλιμενισμένα σκάφη πολλές φορές αδυνατούν να παραμείνουν δεμένα στον μόλο και παραμένουν απροστάτευτα στα ανοικτά.

«Με την κατασκευή του νέου λιμένα οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του θα αποτελέσουν αφενός ένα ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά και τουριστικά σκάφη της περιοχής υπό οποιεσδήποτε κυματικές συνθήκες, τον ανεφοδιασμό τους και γενικότερα την καλή εξυπηρέτηση των αλιέων και τουριστών», συνεχίζει ο σύλλογος και «απευθυνόμενος» προς τον σύλλογο «Σηπιάδα» τονίζει: «Όσοι θεωρούν την περιοχή μας «κτήμα» τους και με σπασμωδικές ενέργειες προσπαθούν να κρατήσουν την περιοχή του Πλατανιά όμηρο των προσωπικών τους προτιμήσεων, της ιδέας ενός προσωπικού ησυχαστηρίου και στασιμότητας θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους.

Η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Πλατανιά, η τουριστική του ανάπτυξη και η βελτίωση των συνθηκών της παράκτιας και μέσης αλιείας αποτελούν για εμάς βασικές, αδιαπραγμάτευτες αξίες».

Ανταπάντηση από «Σηπιάδα» σε Κολυνδρίνη

Ανταπαντώντας στην κ. Κολυνδρίνη αναφορικά με τα όσα είπε για την οριοθέτηση του χειμάρρου Χαλόρεμα ο Σύλλογος «Σηπιάδα» την κατηγορεί ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και ότι είναι ο μοναδικός Σύλλογος που επιδίωξε την οριοθέτηση, αλλά με μία μελέτη που να λύνει το πρόβλημα στην εκβολή του ρέματος.

«Η εκβολή έχει στενέψει, η γέφυρα είναι χαμηλή με αποτέλεσμα όλα τα φερτά υλικά να εγκλωβίζονται κάτω από τη γέφυρα με αποτέλεσμα να κλείνει η εκβολή και αυτό να δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα» συνεχίζει ο σύλλογος, ενώ αντιτείνοντας στα περί καταπατητών αναρωτιέται: «Κατηγορεί ότι υπάρχουν καταπατητές οι οποίοι αντιδρούν στην οριοθέτηση όταν η μελέτη οριοθέτησης του ρέματος δεν μεγαλώνει το ρέμα ούτε ένα τετραγωνικό χιλιοστό. Άρα ποιους καταπατητές θίγει η μελέτη; Μήπως προστατεύει κάποιους καταπατητές φιλικά προσκείμενους; Κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ζητάμε μια σωστή μελέτη και ένα έργο που να λύνει τα προβλήματα του χωριού. Ζητάμε την οριοθέτηση του Χαλορέματος από την αρχή έως την εκβολή του και όχι πασάλειμμα», καταλήγει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου