ΤΟΠΙΚΑ

«Ομηροι» των κομίστρων οι νεφροπαθείς

ομηροι-των-κομίστρων-οι-νεφροπαθεί-888744

Την πόρτα του πρωθυπουργού χτυπούν οι νεφροπαθείς της Μαγνησίας, ζητώντας εναγωνίως αναπροσαρμογή της αποζημίωσης για τα κόμιστρα μετακίνησης, που καταβάλλουν, ώστε να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν από τον ΕΟΠΥΥ είχαν καθοριστεί το 2013. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία αναπροσαρμογή. Όμως, τα κόμιστρα έχουν αυξηθεί. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης οι νεφροπαθείς πολλές φορές υποχρεώνονται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να πληρώνουν τις μετακινήσεις τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά σε χρόνια αιμοκαθαιρόμενους που μετακινούνται από την περιφέρεια του νομού. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, όπως και αντίστοιχα τα ποσά που πληρώνονται.

Στον Βόλο οι νεφροπαθείς για τις μηνιαίες μετακινήσεις τους εντός πόλης για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση λαμβάνουν το ποσό των 115 ευρώ, με την Ομοσπονδία να προτείνει να αυξηθεί στα 150 ευρώ. Οι νεφροπαθείς από τον Αλμυρό λαμβάνουν ποσό 400 ευρώ και έχει ζητηθεί να διαμορφωθεί στα 500 ευρώ, ενώ για εκείνους που μετακινούνται από το Πήλιο προτείνεται να λαμβάνουν 700 ευρώ από 550 που καταβάλλονται σήμερα.

Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχει τεθεί το ζήτημα της αύξησης των κομίστρων, που καταβάλλονται μηνιαίως στους νεφροπαθείς. Η Ομοσπονδία έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας να εγκριθούν αυξήσεις. Έχουν περάσει μήνες και συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα δεν έχει καθοριστεί.

Εμπλεοι δυσφορίας οι νεφροπαθείς απευθύνονται πλέον στον Κυριάκο Μητσοτάκη με υπόμνημα, που κοινοποιείται στον υπουργό Υγείας, και ζητούν να παρέμβει προσωπικά.

Τα δύο θέματα που θίγουν αφορούν στην αναπροσαρμογή των κομίστρων και στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης νεφρολόγων όχι μόνο στο Αχιλλοπούλειο, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται πως ο τοπικός Σύλλογος «Αγιοι Ανάργυροι» αριθμεί 270 μέλη, εκ των οποίων 90 κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Αχιλλοπούλειο, οι 130 ασθενείς κάνουν αιμοκαθάρσεις σε ιδιωτικές κλινικές, 50 είναι μεταμοσχευμένοι και 20 κάνουν πλύσεις περιτοναϊκής κάθαρσης.

Ελλείψεις νεφρολόγων και αποζημιώσεις

Στο υπόμνημα, που υπογράφεται από τον πρόεδρο του τοπικού Συλλόγου «Αγιοι Ανάργυροι» και αντιπρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας νεφροπαθών Βασίλη Γιαννάκο, επισημαίνονται τα εξής: «Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ομοσπονδία μας στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας Αθανάσιο Πλεύρη τον ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία με ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων νεφρολογίας και διάφορων ειδικοτήτων (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι κ.ά.).

Επίσης η ομοσπονδία μας όπως και όλοι οι σύλλογοι εδώ και καιρό έχουν ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών και από τον ΕΟΠΥΥ να αναπροσαρμόσουν την αποζημίωση για τη μετακίνηση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών από και προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού (13 μετακινήσεις μηνιαίως Χ 2 ). Σημειωτέον, η αποζημίωση έχει υπολογιστεί το 2013 με την τότε αξία του κομίστρου, χωρίς καμία αναπροσαρμογή από τότε. Επίσης ζητάμε αύξηση και στα επιδόματα που εδώ και χρόνια παραμένουν ίδια.

Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς προσωπικά γνωρίζετε πολύ καλά την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία. Καθημερινά ο σύλλογος μας όπως και οι άλλοι σύλλογοι έχουμε πολλές διαμαρτυρίες από τα μέλη μας για τις ελλείψεις ιατρών καθώς και για την επιπλέον επιβάρυνση των κομίστρων που πληρώνουν κάθε μήνα στα ταξί ειδικά όσοι μετακινούνται από την περιφέρεια.

Επίσης, ένα σοβαρό πρόβλημα που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι η έλλειψη καμπάνιας για την ιδέα της δωρεάς οργάνων και συνεπάγεται με τις μεταμοσχεύσεις. Είμαστε σχεδόν τελευταίοι στις δωρεές οργάνων στην Ευρώπη. Πρέπει το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΜ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αύξηση της δωρεάς οργάνων.

Μην ξεχνάτε κ. πρωθυπουργέ ότι ο νομός Μαγνησίας αποτελεί πόλο έλξης τουριστών όλο τον χρόνο και αντιλαμβάνεστε την αυξημένη επισκεψιμότητα στο Νοσοκομείο μας, συμπεριλαμβανομένων των χρόνια πασχόντων και των εκτάκτων, που κάνουν αναγκαία τη διευθέτηση των ζητημάτων μας.

ΥΓ: Η ομοσπονδία εδώ και πολύ καιρό έχει ζητήσει μια συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, όπως επίσης και με τον αναπληρωτή υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που θίγουμε αυτά τα θέματα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου