ΤΟΠΙΚΑ

Σε κατάληψη πέντε σχολεία στον Βόλο

σε-κατάληψη-πέντε-σχολεία-στον-βόλο-889661

Σε κατάληψη βρίσκονται πέντε σχολεία στη Μαγνησία. Πρόκειται για το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, το 3ο ΕΠΑΛ Βόλου, τα 5ο και 7ο Γενικά Λύκεια Βόλου και το 3ο Γυμνάσιο Βόλου.

Καθημερινά ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη αλλάζει. Το ενθαρρυντικό για την εκπαιδευτική κοινότητα είναι ότι χθες οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας επέστρεψαν κανονικά στα μαθήματά τους μετά από πέντε μέρες απουσίας από το σχολείο.

Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε ότι οι διευθυντές επιχειρούν να μεταδώσουν δημοκρατικές αντιλήψεις, όταν λίγοι μαθητές επιχειρούν κατάληψη. Καταφέρνουν να μεταδώσουν αυτές τις αρχές με αρκετή επιτυχία, όπως δείχνουν οι αναστολές των καταλήψεων, όταν βλέπουν ότι επηρεάζεται το μέλλον των μαθητών από τους λίγους ακόμη και με απώλεια μίας ώρας μαθήματος, τους σπουδαστές να έρχονται από χωριά και να επιστρέφουν σπίτι άπρακτοι, τις οικογένειές τους να δυσκολεύονται να τους βοηθήσουν και να αναζητούν εκπαιδευτική βοήθεια σε φροντιστήρια ή άλλους φορείς.

Η λήξη της κατάληψης στο 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, πάντως, συνοδεύτηκε από θλιβερό περιστατικό. Ατομα νεαρής ηλικίας, εξωσχολικοί, αποδοκίμαζαν τους μαθητές που ήθελαν να μπουν στο σχολείο, «στολίζοντας» τους με κοσμητικά επίθετα επειδή απλώς ήθελαν να πάνε σχολείο!

Προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επεισόδιο οι μαθητές μπήκαν τελικά στο σχολείο από άλλη πόρτα. Γονέας μαθητή διαμαρτυρήθηκε ότι δεν είναι δυνατόν λίγοι να επηρεάζουν την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων.

Ο κ. Σαβελίδης εκτίμησε ότι εξομαλύνεται η κατάσταση και σύντομα θα σταματήσουν οι καταλήψεις εξαιτίας των προσπαθειών των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων.

Τα αιτήματα των καταληψιών αφορούν σε θέματα λειτουργίας των σχολείων, τα οποία μπορούν να επιλυθούν από τους διευθυντές σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους δήμους.

Συγκεκριμένα, αφορούν σε μικροεπισκευές που απαιτείται να γίνουν, προμήθειες, άλλα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τη σχολική κοινότητα, όπως την αύξηση των τιμών αγαθών στα κυλικεία, εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως είναι η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.

«Αναφορικά με τα πρώτα αιτήματα, οι διευθυντές επιχειρούν να τα επιλύσουν και σε κάθε περίπτωση τα κοινοποιούν στις αρμόδιες αρχές, ώστε να ακουστεί η φωνή των μαθητών στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας.

Επίσης, οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταδώσουν δημοκρατικές αντιλήψεις στους μαθητές σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβαν σε ειδική σύσκεψη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας με τη συμμετοχή 150 διευθυντών», ενημέρωσε ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των μαθημάτων πραγματοποιείται κανονικά, παρά τις καταλήψεις, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας εκπαίδευσης. Ο κ. Σαβελίδης τόνισε ότι είναι λίγες οι ώρες που χάνουν μαθητές και προβλέπεται αναπλήρωσή τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου