ΤΟΠΙΚΑ

Τα ενοίκια «καίνε» τους εμπόρους

τα-ενοίκια-καίνε-τους-εμπόρους-889709

Πιέσεις άνευ προηγουμένου δέχονται εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η πτώση της ζήτησης και της αγοραστικής κίνησης, σε συνδυασμό με τις αυξημένες υποχρεώσεις συνθέτουν ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων καταγράφει απώλειες. Στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον τα συνδικαλιστικά όργανα αξιώνουν από την περίοδο της πανδημίας μάλιστα τη θεσμοθέτηση της φορολογικής επιστροφής του 30% για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων.

Εκτιμούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα λειτουργούσε ως κίνητρο, ώστε να συμφωνηθούν μισθώματα σε ένα επίπεδο, στο οποίο και οι επαγγελματίες θα μπορούν να αντεπεξέλθουν, αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα είναι παραπονούμενοι.

Στον Βόλο πλέον επαγγελματικές στέγες αλλάζουν χέρια. Εμπορικά καταστήματα στην καρδιά της αγοράς «μετακομίζουν» ολοένα και συχνότερα σε άλλους δρόμους.

Το γεγονός ότι τα μισθώματα αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο του κόστους των επιχειρήσεων οδηγεί επαγγελματίες να επιλέγουν να μεταφερθούν ακόμη και σε μικρότερους χώρους, προκειμένου να μπορέσουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, διότι δεν αντέχουν να «ματώνουν», όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το ενοίκιο.

Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, τη χαμηλή αγοραστική δύναμη και κατά συνέπεια τους μειωμένους τζίρους, ποσοστό τουλάχιστον 30% των εμπόρων, που καταβάλλουν ενοίκιο για τη λειτουργία της επιχείρησης, αδυνατεί να πληρώσει στην ώρα του.

Και αν σε αυτό το κομμάτι μπορεί να υπάρξει μία σχετική ανοχή, υπάρχουν περιπτώσεις που η λήξη του συμβολαίου επαγγελματικής στέγης δρομολογεί και… μετακόμιση σε άλλη γειτονιά. Στην πλειονότητά τους ιδιοκτήτες ζητούν αναπροσαρμογή ενοικίου προς τα πάνω, όμως αποτελεί επιπλέον κόστος για τον επαγγελματία.

«Εληξε το συμβόλαιό μου και ο ιδιοκτήτης ζήτησε για το ίδιο μαγαζί από 1.200 να πληρώσω ενοίκιο 1.400 ευρώ. Μου είναι αδύνατο να αντεπεξέλθω σε αυτό το ποσό. Ευτυχώς, λίγα μέτρα παραπάνω, στον ίδιο δρόμο, βρήκα έναν μικρότερο χώρο με ενοίκιο 900 ευρώ. Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να αναζητούμε τις συμφερότερες λύσεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βάλουμε λουκέτο. Δεν αντέχει η αγορά τέτοια μισθώματα», ανέφερε γνωστός έμπορος του Βόλου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η μεγάλη σημασία της μείωσης ενοικίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά 40% αποτυπώθηκε σε έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, το 42,5% των επιχειρήσεων έκανε χρήση του μέτρου της μείωσης του ενοικίου, έναντι του 24,8% που δεν προχώρησε σε σχετική αναπροσαρμογή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 31,3% δήλωσε πως δεν έχει ενοίκιο.

«Η κατάργηση του άδικου τέλους επιτηδεύματος, της περαιτέρω μείωσης της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το ίδιο ισχύει για τη μίσθωση επαγγελματικών χώρων και κατοικιών που πρέπει να κινείται σε λογικές τιμές. Η μείωση των πολλαπλών φόρων επί της ακίνητης περιουσίας, όπως ορθώς έγινε μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, πρέπει να επιταχυνθεί, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η παράλογη αύξηση των μισθωμάτων, η οποία πλήττει τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσει δυστυχώς σε λουκέτα και σκοτεινές βιτρίνες σε κάθε τοπική αγορά», επισήμανε ο εμπορικός σύλλογος Βόλου σε υπόμνημα που τέθηκε υπόψη της κυβέρνησης με αφορμή τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, χτυπώντας ουσιαστικά «καμπανάκι» για την επιβίωση των εμπορικών επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου