ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος οι παλιοί καυστήρες

μονόδρομος-οι-παλιοί-καυστήρες-889759

Η αξιοποίηση παλιών καυστήρων πετρελαίου αποτελεί μονόδρομο για πολλά νοικοκυριά, που τρέμουν μπροστά στην αβεβαιότητα που προκαλεί η ενεργειακή κρίση. Εκεί που όλοι έτρεχαν την προηγούμενη δεκαετία να φέρουν το φυσικό αέριο σπίτια τους, ως πιο φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, η αύξηση στο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, έστρεψε το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών ακινήτων στη λύση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς η τιμή του θα είναι φτηνότερη στην αντλία για όλους.

Οσοι δεν έχουν ξηλώσει τις εγκαταστάσεις πετρελαίου, θα αποδειχτούν τυχεροί, εφόσον θέλουν να ζεσταίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί να γυρίσει πλέον τη θέρμανση του σπιτιού του κάποιος στο πετρέλαιο σημαίνει κόστος, που στην τρέχουσα συγκυρία είναι υπολογίσιμο.

Ωστόσο σε εργοστάσια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις στον Βόλο πολλοί διατηρούν το παλιό σύστημα θέρμανσης με πετρέλαιο και ήδη το έχουν επανενεργοποιήσει.

Αλλωστε, το κόστος συντήρησης ενός υπάρχοντος συστήματος είναι πολύ πιο μικρό από την αγορά μιας ένας εγκατάστασης.

Το πετρέλαιο θέρμανσης

Ομως, σε τι τιμή αναμένεται να πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου;

«Σίγουρα θα είναι πιο φθηνό από την τιμή που διαμορφώνεται έως τώρα, που φτάνει στο 1,65 ευρώ το λίτρο», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Βάσω Κοντοχρήστου, πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Μαγνησίας

Πάγια και επίσημα θέση των βενζινοπωλών παραμένει η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. «Το κράτος εισέπραξε πάρα πολλά. Καιρός να εξεταστεί επιτέλους το πάγιο αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου», αναφέρει η πρόεδρος.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Κοντοχρήστου πιθανολογεί ότι μετά τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ, μια τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στην εκκίνηση θα φτάσει στο 1,25 με 1,30 ευρώ το λίτρο.

Σημειώνεται πως τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ προβλέπει μείωση της τιμής στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου.

Η μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 20 λεπτά το λίτρο στην αντλία θα διαρκεί έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με πρόβλεψη για επέκταση του μέτρου εάν χρειαστεί. Εάν υπολογιστεί και ο ΦΠΑ, τότε η μείωση θα φτάσει σε περίπου 25 λεπτά το λίτρο.

Κάτω από 2 ευρώ η αμόλυβδη

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, σημαντικός αριθμός πρατηρίων στον Βόλο και τη Μαγνησία πουλά την αμόλυβδη βενζίνη των 95 οκτανίων σε τιμή κάτω των 2 ευρώ.

Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα και υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξει νέα ανατροπή στις διεθνείς τιμές.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης στον Βόλο είναι 1,94 €/λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,80 €, ενώ στα νησιά των Β. Σποράδων οι τιμές είναι υψηλότερες.

Το παρατηρητήριο τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης την περασμένη Παρασκευή κατέγραφε στο 1,989 ευρώ την αμόλυβδη 95 οκτανίων και στα 2,258 ευρώ την 100άρα, στο 1.858 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης και στο 0,980 ευρώ το υγραέριο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου