ΤΟΠΙΚΑ

Ο θεμέλιος λίθος της Νέας Αγχιάλου

ο-θεμέλιος-λίθος-της-νέας-αγχιάλου-890229

Εκδήλωση μνήμης την ερχόμενη Παρασκευή, με αφορμή τη συμπλήρωση 115 χρόνων από τη θεμελίωση του προσφυγικού οικισμού

Την ερχόμενη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 7.30μ.μ. στο αμφιθέατρο του «Δράγνειου» δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για τη θεμελίωση της Νέας Αγχιάλου στις 30 Σεπτεμβρίου 1907, καθώς συμπληρώνονται 115 χρόνια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Μαγνησίας, δρ. Αννίτα Πρασσά με θέμα «115 χρόνια μετά τη θεμελίωση της Νέας Αγχιάλου».

Μετά το ολοκαύτωμα της Αγχιάλου του Εύξεινου Πόντου, στις 30 Ιουλίου 1906, πολλοί Αγχιαλίτες επέλεξαν να φύγουν από την πατρίδα τους, γιατί δεν ήθελαν να εκβουλγαριστούν.

Πρόσφυγες πλέον στην Ελλάδα ήθελαν να ιδρύσουν μια νέα πόλη με το όνομα της παλιάς πατρίδας τους και επέλεξαν την παραλιακή περιοχή στο μυχό του Παγασητικού, που είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την Αγχίαλο.

Έζησαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, ως πρόσφυγες, σε δομές και δημόσια κτίρια με την υποστήριξη και περίθαλψη του ελληνικού κράτους και επιτροπών περίθαλψης προσφύγων, μέχρι να εγκατασταθούν στον προσφυγικό οικισμό της Νέας Αγχιάλου, του οποίου τα εγκαίνια έγιναν στις 25 Μαΐου 1908.

Η θεμελίωση του προσφυγικού οικισμού της Νέας Αγχιάλου έγινε με πανηγυρική τελετή και εθνική έξαρση την Κυριακή το πρωί 30 Σεπτεμβρίου 1907 από τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο με την παρουσία υπουργών, βουλευτών, δημάρχων, πολλών άλλων επισήμων και πλήθος κόσμου. Όλοι έφτασαν στη Νέα Αγχίαλο από τον Βόλο με πλοία.

Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε στον χώρο, όπου προσδιόρισαν να αναγερθεί η μικρή εκκλησία του οικισμού Άγιος Γεώργιος.

Η σημερινή Νέα Αγχίαλος οφείλει την ύπαρξή της στη διορατικότητα, στην πίστη, στη σκληρή εργασία και δημιουργικότητα των προσφύγων Αγχιαλιτών.

Στην εκδήλωση, την ερχόμενη Παρασκευή, θα προβληθεί βίντεο με θέμα σχετικό με την ιστορία της Νέας Αγχιάλου. Συμμετέχουν με μουσικό πρόγραμμα ο Γιώργος Αποστολόπουλος και η χορωδία της Νέας Αγχιάλου.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι Σύλλογος Αγχιαλιτών της Αθήνας, Σύλλογος Γυναικών Ν.Αγχιάλου, Σύλλογος Εναλλακτικής Δράσης, Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος», Σύλλογος Εν Θεσσαλία Οξυωτών Νέας Αγχιάλου, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Νέας Αγχιάλου, Ένωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Νέας Αγχιάλου, 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αγχιάλου και ο Οινοποιητικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου